Bavarska eksotika na srednjeevropskem krstu v Sloveniji Bavarska eksotika na srednjeevropskem krstu v Sloveniji Novi p(BMW#BMW) i8 roadster je trenutno najbolj ekskluzivni in tehnično najbolj napreden BMW. Ob res drzni obliki, ki govori jezik superšportnika, karbonski karoseriji in električno pomični strehi ponuja zanimiv pogon, ki poleg moči zagotavlja tudi učinkovitost.
Začelo se je: Hamburg prepoveduje vstop dizelskih avtov Začelo se je: Hamburg prepoveduje vstop dizelskih avtov Nemško mesto po številu prebivalcev skoraj primerljivo s Slovenijo (1,8 milijona), bo prihodnji teden prepovedalo vstop dizelskih avtomobilov okoljskih standardov Euro 5 in manj na zelo prometni aleji Max Brauer.
Električni skuter: zmaga za podjetja, simpatija za posameznike Električni skuter: zmaga za podjetja, simpatija za posameznike Preprost, a učinkovit skuter se tako z vidika uporabe kot stroškov zdi idealno mestno prevozno sredstvo za dostavne službe, podjetjem v mestih in na obrobju bo nadomestil javni promet, taksi ali službena vozila
Hondin igralec za sam vrh Hondin igralec za sam vrh Novi civic tudi z litrskim motorjem ne razočara. Še več, s poskočnostjo, zmerno žejo, odličnimi voznimi lastnostmi, bogato opremo in ceno 21 tisoč evrov bi se zlahka okitil tudi z lovoriko službeni avto leta.
Zgodbe in zahteve voznikov, ki so prevozili več milijonov kilometrov Zgodbe in zahteve voznikov, ki so prevozili več milijonov kilometrov Kaj od dostavnika pričakujejo najzahtevnejši uporabniki, vozniki dostavnih vozil, ki z njimi prevozijo prek 100 tisoč kilometrov na leto. Kakšne so njihove zahteve in kako so ocenili letošnja finalista izbora za dostavno vozilo leta ford transit custom in MAN TGE.

Evropski trg avtomobilov izgublja sapo, slovenski s polno paro

19.04.2018  05:35
Evropski avtomobilski trg je marca zaznal prvi letošnji upad registracij novih vozil, v Sloveniji pa se je prodaja okrepila za več kot petino.
Evropski trg avtomobilov izgublja sapo, slovenski s polno paro
Foto: Peter Kleva/Luka Koper

Število novih registriranih vozil je v marcu upadlo za 5,3 odstotka, na nekaj manj kot 1,8 milijona, kažejo podatki Združenja evropskih avtomobilskih proizvajalcev (ACEA). Kar na treh največjih evropskih avtomobilskih trgih je število novih registriranih avtov upadlo. Prodaja v Združenem kraljestvu je zaradi zaskrbljenosti kupcev zaradi brexita in upada prodaje dizlov zgrmela za kar 16 odstotkov. Upad je razumljiv, saj so lanskega aprila zvišali davek na vozila, marec pa so mnogi izkoristili za nakup z nižjimi davki.

Po odločitvi sodišča, da so prepovedi starejših dizelskih vozil v nemških mestnih središčih zakonite, je prodaja avtov z dizelskimi motorji upadla v Nemčiji, celotna prodaja pa je končala 3,4 odstotka nižje kot marca lani. Število registracij v Italiji se je zmanjšalo za 5,8 odstotka. Tako v Španiji kot v Franciji se je prodaja okrepila za dobra dva odstotka. Največje rasti so izmerili v novih članicah. Na Cipru se je prodaja povečala za več kot 35 odstotkov, veliko rast pa so izmerili še na Madžarskem (+28,5 odstotka), v Sloveniji (+20,1 odstotka) in v Romuniji (+17,5 odstotka). Skupno so nove članice marca dosegle 5,8-odstotno rast.

Večja rast v novih članicah

V Evropski uniji je bilo v prvem četrtletju 2018 registriranih 4.171.628 novih avtomobilov, kar je 0,7 odstotka več kot v istem obdobju lani. »Nekateri trgi začenjajo izgubljati zagon, še posebej Združeno kraljestvo,« so zapisali v ACEA. V novih državah članicah (EU-12) se je število novih avtomobilov v prvem trimesečju okrepilo za 11,9 odstotka, na dobrih 356 tisoč.

Kar osmim od desetih največjih avtomobilskih znamk je marca prodaja upadla. Največji upad so utrpeli pri Land Roverju (–22,4 odstotka), Nissanu (–17,8 odstotka), Fordu (–14,9 odstotka) in skupini FCA (–8 odstotkov). Manj avtomobilov so marca prodali še v skupini Renault, Toyoti, Daimlerju, BMW in Volvu. Zaradi prevzema Opla, ta je zdaj zabeležen v statistiki skupine PSA, je skupina PSA prodajo povečala za skoraj 60 odstotkov.

Slovenci imajo najraje Volkswagen in renault clio

V Sloveniji je bil marca Volkswagen s 1.223 prodanimi avtomobili znamka z največjim, 15,6-odstotnim tržnim deležem. Sledi mu Renault, ki si je z 985 vozili odrezal 12,5-odstotni tržni delež, kar je dobra dva odstotka več kot v istem obdobju lani. V prvi deseterici je ob Volkswagnu tržni delež upadel še Škodi, Citroënu in Dacii, kažejo podatki Trgovinske zbornice Slovenije.

Razred majhnih športnih terencev je v marcu dosegel največjo rast. Tržni delež se je s 5,8 povečal na 10,4 odstotka. Slovenci se najpogosteje odločajo za avtomobile srednjega spodnjega razreda C (golf, megane), malčke razreda B (clio, polo) in športne terence srednjega razreda (tiguan, tucson, kodiaq). Marca je bilo registriranih največ renault cliov in volkswagnovih polov in golfov. Med najbolj priljubljene sodijo še nissan qashqai, škoda octavia in renault megane.

V razredu prestižnih avtomobilov je bilo marca registriranih kar sedem novih audijev A8. Marca so bili registrirani še dve BMW sedmici, po ena porsche panamera in mercedesov razred S. V prvem trimesečju je bilo skupno registriranih 11 serij 7, devet panamer, osem audijev A8 ter po en razred S, jaguar XJ in lexus LS.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novice
Novice Šef Fiat Chryslerja: Nemci osamljeni vztrajajo pri dizlih

Skupini FCA in PSA zmanjšujeta delež dizlov, Toyota pa načrtuje umik iz ponudbe

AVTO
Posel
Posel Bloomberg: Nissan in Renault se pogovarjata o združitvi

Na začetku marca se je poročalo, da se Nissan zanima za nakup državnega deleža v Renaultu, kar naj bi bil uvod v združitvena...

FINANCE
Članki
Članki Vse, kar morate vedeti o slovensko-hrvaškem sporu glede stare LB 2

(Ozadje) Pojasnjujemo, za kaj gre pri sporu o prenesenih starih deviznih vlog hrvaških varčevalcev LB, in katera tri vprašanja v zvezi s...

FINANCE
Članki
Članki W. Buffett svari: Ne zadolžujte se za nakup delnic

To je sloviti naložbenik Warren Buffett med drugim zapisal v pismu delničarjem svoje družbe Berkshire Hathaway, ki je z leti pridobilo...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Če se udarijo Trump, Ši, Putin in Merklova, bo bolelo nas vse 10

Slovenija v ZDA ali na Kitajsko proda malo, sta pa to, poleg Rusije, najpomembnejša partnerja za EU-28

AVTO
Posel
Posel (Dieselgate) V ZDA vložena skupinska tožba proti BMW in Boschu 4

V aferi Dieselgate nemški avtomobilski velikan BMW dolgo ni bil na radarju; zdaj so v ZDA proti njemu vložili skupinsko tožbo, kot pred...

AVTO
Novice
Novice (dieselgate) S tožbo nad Volkswagen tudi več tisoč Slovencev

V pomoč jim utegne biti danes objavljena odločitev kölnskega sodišča, da kupci vozil z nameščenimi odklopnimi napravami lahko...