Bil je že čas, električni audi e-tron Nemčijo vrača na vrh avtoindustrije Bil je že čas, električni audi e-tron Nemčijo vrača na vrh avtoindustrije Prvi povsem električni audi e-tron obljublja velik napredek v razvoju, poleg zmogljivega motorja in baterije ponuja prestižno izkušnjo, kopico uporabnih rešitev in razumno ceno pod 80 tisoč evrov.
Zakaj Slovenci svoja luksuzna vozila registrirajo na Slovaškem? Zakaj Slovenci svoja luksuzna vozila registrirajo na Slovaškem? Z nakupom in registracijo močnejših vozil v drugih državah se nekateri ognejo davku na motorna vozila, najbolj iznajdljivi tudi DDV
Kupejevsko-karavanska kia, ki vabi z oblinami in prostornostjo Kupejevsko-karavanska kia, ki vabi z oblinami in prostornostjo Nova kia proceed ob presenetljivih linijah navdušuje še s prostornostjo. Na voljo bo s štirimi motorji, trg pa bo napadla v začetku leta 2019.
Vozniška poslastica za uspešne očete Vozniška poslastica za uspešne očete Bmw 4 gran coupe umetelno združuje videz dvovratne različice z uporabnostjo štirivratne limuzine, oplemeniten z M športnim paketom, xDrive pogonom ter 252-konjskim turbobencincem pa pomeni tudi vozniško poslastico.
Kako se prvič v zgodovini povezujeta klasična energetika in transport Kako se prvič v zgodovini povezujeta klasična energetika in transport Kako se je Petrol spremenil iz naftne v energetsko družbo, zdaj pa odkriva nove možnosti povezovanja električne infrastrukture in prevoza

Evropski trg avtomobilov izgublja sapo, slovenski s polno paro

Čas branja: 2 min
19.04.2018  05:35
Evropski avtomobilski trg je marca zaznal prvi letošnji upad registracij novih vozil, v Sloveniji pa se je prodaja okrepila za več kot petino.
Evropski trg avtomobilov izgublja sapo, slovenski s polno paro
Foto: Peter Kleva/Luka Koper

Število novih registriranih vozil je v marcu upadlo za 5,3 odstotka, na nekaj manj kot 1,8 milijona, kažejo podatki Združenja evropskih avtomobilskih proizvajalcev (ACEA). Kar na treh največjih evropskih avtomobilskih trgih je število novih registriranih avtov upadlo. Prodaja v Združenem kraljestvu je zaradi zaskrbljenosti kupcev zaradi brexita in upada prodaje dizlov zgrmela za kar 16 odstotkov. Upad je razumljiv, saj so lanskega aprila zvišali davek na vozila, marec pa so mnogi izkoristili za nakup z nižjimi davki.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Po odločitvi sodišča, da so prepovedi starejših dizelskih vozil v nemških mestnih središčih zakonite, je prodaja avtov z dizelskimi motorji upadla v Nemčiji, celotna prodaja pa je končala 3,4 odstotka nižje kot marca lani. Število registracij v Italiji se je zmanjšalo za 5,8 odstotka. Tako v Španiji kot v Franciji se je prodaja okrepila za dobra dva odstotka. Največje rasti so izmerili v novih članicah. Na Cipru se je prodaja povečala za več kot 35 odstotkov, veliko rast pa so izmerili še na Madžarskem (+28,5 odstotka), v Sloveniji (+20,1 odstotka) in v Romuniji (+17,5 odstotka). Skupno so nove članice marca dosegle 5,8-odstotno rast.

Večja rast v novih članicah

V Evropski uniji je bilo v prvem četrtletju 2018 registriranih 4.171.628 novih avtomobilov, kar je 0,7 odstotka več kot v istem obdobju lani. »Nekateri trgi začenjajo izgubljati zagon, še posebej Združeno kraljestvo,« so zapisali v ACEA. V novih državah članicah (EU-12) se je število novih avtomobilov v prvem trimesečju okrepilo za 11,9 odstotka, na dobrih 356 tisoč.

Kar osmim od desetih največjih avtomobilskih znamk je marca prodaja upadla. Največji upad so utrpeli pri Land Roverju (–22,4 odstotka), Nissanu (–17,8 odstotka), Fordu (–14,9 odstotka) in skupini FCA (–8 odstotkov). Manj avtomobilov so marca prodali še v skupini Renault, Toyoti, Daimlerju, BMW in Volvu. Zaradi prevzema Opla, ta je zdaj zabeležen v statistiki skupine PSA, je skupina PSA prodajo povečala za skoraj 60 odstotkov.

Slovenci imajo najraje Volkswagen in renault clio

V Sloveniji je bil marca Volkswagen s 1.223 prodanimi avtomobili znamka z največjim, 15,6-odstotnim tržnim deležem. Sledi mu Renault, ki si je z 985 vozili odrezal 12,5-odstotni tržni delež, kar je dobra dva odstotka več kot v istem obdobju lani. V prvi deseterici je ob Volkswagnu tržni delež upadel še Škodi, Citroënu in Dacii, kažejo podatki Trgovinske zbornice Slovenije.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Razred majhnih športnih terencev je v marcu dosegel največjo rast. Tržni delež se je s 5,8 povečal na 10,4 odstotka. Slovenci se najpogosteje odločajo za avtomobile srednjega spodnjega razreda C (golf, megane), malčke razreda B (clio, polo) in športne terence srednjega razreda (tiguan, tucson, kodiaq). Marca je bilo registriranih največ renault cliov in volkswagnovih polov in golfov. Med najbolj priljubljene sodijo še nissan qashqai, škoda octavia in renault megane.

V razredu prestižnih avtomobilov je bilo marca registriranih kar sedem novih audijev A8. Marca so bili registrirani še dve BMW sedmici, po ena porsche panamera in mercedesov razred S. V prvem trimesečju je bilo skupno registriranih 11 serij 7, devet panamer, osem audijev A8 ter po en razred S, jaguar XJ in lexus LS.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novice
Novice Šef Fiat Chryslerja: Nemci osamljeni vztrajajo pri dizlih

Skupini FCA in PSA zmanjšujeta delež dizlov, Toyota pa načrtuje umik iz ponudbe

FINANCE
Članki
Članki Novi finančni minister Italije Giovanni Tria - iz evra ne bi izstopil, zvišal bi DDV

Po pričakovanju analitikov bo težavno prihodnje obdobje ne le v Italiji, ampak tudi za vse tiste, ki z Italijo sodelujejo – in takih je...

FINANCE
Članki
Članki Kam pelje surovinski in valutni vlak smrti 3

Negotovost ali kaj nas čaka po sobotnih napadih ZDA, Velike Britanije in Francije?

FINANCE
Članki
Članki EU tlakuje pot za strožjo presojo kitajskih naložb

Nemčija, Francija in Italija so na začetku prejšnjega leta evropsko komisijo pozvale k ukrepom, da bi se v EU lahko zaščitili pred...

FINANCE
Članki
Članki Kdo sta Matteo Salvini in Luigi di Maio, zmagovalna obraza italijanskih volitev 1

Matteo Salvini, prvi obraz desničarske Lige, nekdaj Severne lige, je dejal, da ima pravico, da poskusi sestaviti vlado. A največ podpore...

FINANCE
Članki
Članki Kdo je Carlo Cottarelli - možni šef tehnične vlade v Italji 1

Ker je italijanski predsednik Sergio Mattarella v nedeljo zvečer zavrnil ministrsko ekipo, ki jo je mandatar Giuseppe Conte želel imeti v...