Avto

Čas je za najboljše!

Teden tekmovalcev in zmagovalcev – objavljamo podroben PRIMA – primerjalni test kar 13 (!) avtomobilov B-razreda, v katerega je ekipa osmih medijev vložila veliko časa in truda. Vrstni red vas bo morda presenetil, vsaj nas je. Potem so tu finalisti PAL – 20 avtomobilov v štirih kategorijah, z opisi, cenami, podrobnostmi, čaka na vas, dragi bralci, da nam pomagate izbrati najboljše. To pa še ni vse, razburljiv teden je prinesel razkritje novega forda focusa, spremljali smo ga v Londonu, kopico novic iz Volkswagna in še marsikaj.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

13.04.2018 08:33
Dopolnjeno: 13.04.2018 08:55
Čas branja: 4 min

Kaj se zgodi, ko se 15 novinarjev in novinarka zbere okoli kar 13 primerljivih avtomobilov B-razreda in nastopijo kot kolegi, ne tekmeci, pred sabo pa imajo le en cilj? Tistega avtomobilskega razreda, ki sodi med najbolj priljubljene na slovenskem trgu. Tistega, ki je zaradi novomeškega clia in twinga, velikosti in cene najbolj slovenski.

Torej, zavihali smo rokave in v štirih testnih dnevih in številnih urah, preždetih za ceniki, seznami dodatne opreme in tehničnimi podatki, ocenili, izračunali, premerili in na koncu matematično določili najboljše avtomobile B-razreda – PRIMA testa B-razreda. Zmagovalec ni le prvi, je tudi drugi in tretji, pa morda četrti, saj nanj ne pomisli skoraj nihče. Tisti na zadnjem mestu pa morda ni poraženec, saj ga, osiromašenega z opremo, dobite za res malo denarja. A primerjava zahteva skupni imenovalec. Ko poskrbimo za to, pa je vrstni red natanko takšen kot v najbolj podrobni in obširni primerjavi v slovenskem medijskem prostoru.

Dejansko sočasno, a v daljšem procesu se je rojeval PAL 2018 – že 13. izbor Poslovni avto leta, ki ga pripravljamo le na Financah. Zajeli smo vse nove avtomobile prejšnjega in tega leta ter med njihovim ocenjevanjem sklenili, da v avtomobilu preživimo res veliko časa. Zato bodite izbirčni, dragi bralci, saj brez njega ne morete!

Kateri so najboljši avtomobili na slovenskem trgu glede na velikost in cenovno uvrstitev, vam predstavljamo v tem zapisu in vas hkrati naprošamo, da nam pomagate izbrati zmagovalce. Vaš glas veliko šteje, kot vsako leto boste prispevali polovico oziroma tretjino (managerski avto) točk in tako pomembno vplivali na končni razplet – službeni, poslovni, managerski in EKO avto leta 2018. Podrobno o kandidatih in sporočilu izbora spodaj.

Zdaj pa še nekaj besed o aktualnih temah razburljivega avtomobilskega tedna. V ospredju je bil Volkswagen, kjer poteka nova kadrovska rošada. Na čelo skupine prihaja človek, ki zna oklestiti stroške – Herbert Diess.

Volkswagen je imel močan učinek tudi na slovenski trg, saj proti njemu prek šest tisoč slovenskih kupcev uveljavlja odškodninski zahtevek. Albina obenem odgovarja na vprašanja, ki se morda porajajo med lastniki volkswagnov, v zapisu o vsem, kar ste želeli vedeti o tožbi, pa niste imeli koga vprašati, ter ponuja nasvet tudi za zamudnike, ki bi se radi priključili tožbi zoper VW.

Teden je zaznamoval tudi Ford – s slovensko predstavitvijo dvojčka transit custom in tourneo custom ter razkritjem novega forda focusa, ki sem ga v torek zvečer spremljal v Londonu. Citroën pa je predstavil osveženega C4 cactusa in mu namenil novo poslanstvo.

Pozornost bralcev je v novic polnem tednu lovil in uspešno ujel BMW M2 competition, ki je iz Slovenije ušel v svet. To se ni zgodilo prvič. Slovenija je, kot kaže, prav posebna dežela za to znamko, saj je pri nas v preteklosti pripravila že veliko odmevnih projektov.

Še skok na največji avtomobilski trg na svetu – na Kitajsko. Simona Toplak pojasnjuje, zakaj so Kitajci tako dobri lastniki švedskega Volva.

Spodaj pa še podrobneje o PAL 2018, preberite si opise kandidatov, oddajte glasove za najboljše – s tem sodelujete v žrebu za nagrade, časa imate do 10. maja.

Finalisti EKO kategorije

Zmagovalci so tudi okoljski vodje, finalisti EKO kategorije izbora poslovni avto leta, a le, če znate z njimi pravilno ravnati. Le takrat bodo izpolnili visoke okoljske obljube.

BMW i3

Hyundai ioniq plug-in hybrid in electric

Nissan leaf

Toyota yaris hybrid

Volkswagen e-golf

Kaj pa najboljši službeni avti 2018?

Racionalnost je najpomembnejša vrlina službenih avtov, nikakor pa ti ne smejo zanemariti drugih področij.

Ford fiesta

Honda civic

Peugeot 308

Suzuki swift

Volkswagen polo

Poslovna je krovna kategorija PAL 2018

Luksuz današnjih dni in neverjetna raznovrstnost sta pogosto družila finaliste kategorije poslovni avto leta, letos pa je vse drugače. Skoraj vse novosti poslovnega razreda prihajajo iz razreda športnih terencev.

Mazda CX-5

Opel grandland X

Peugeot 5008

Škoda kodiaq

Volvo XC-60

Avtomobili iz sanj – najboljši managerski avti leta 2018

Avtomobili najvišje managerske kategorije so pravi nosilci razvojnih prelomnic avtoindustrije.

Audi A8

BMW serije 5 in serije 6 gran turismo

Lexus LS

Mercedes-benz CLS

Mercedes-benz razred S

Piko na i izboru PAL dajo ugledni slovenski menedžerji

Tretja žirija je najzahtevnejša, skupina desetih uglednih slovenskih menedžerjev da izboru piko na i, saj z odgovornim pristopom, izostrenim okusom in bogatimi izkušnjami z avtomobili, s katerimi živijo vsak dan, pripevajo najbolj kredibilno oceno. Na dogodku ocenjujejo tudi odnos predstavnikov posameznih znamk, njihove prodajne veščine in tako lahko dajo natančno oceno o avtomobilih in znamki kot celoti.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Napredni mercedes A, fordova pomlad in zapravljivi ministri
Avto
AvtoMiloš Milač Napredni mercedes A, fordova pomlad in zapravljivi ministri

Razburljiv teden je prinesel prve vtise z novim mercedes-benzom razreda A, kar dva fordova SUV, ministre z najdražjimi avtomobili, pa tudi tiste bolj skromne, odpravo omejitev na Kitajskem, dobitnike Pirellijevega koledarja, radarski maraton in kar 824 kršiteljev in še marsikaj.

FINANCE
Avto
Praznik bencina, elektrike in (tudi) dizla
Avto
AvtoMiloš Milač Praznik bencina, elektrike in (tudi) dizla 1

Avtomobilska Ženeva nam je ponovno odkrila tančico bližnje avtomobilske prihodnosti, ta je zanimiva, resda predvidljiva, a vseeno viharna

FINANCE
Avto
Avtomobili, ki ostajajo v boju za vrh sveta
Avto
AvtoMiloš Milač Avtomobili, ki ostajajo v boju za vrh sveta

Po trije finalisti v vsaki od šestih kategorij, ki ostajajo v boju za priznanja Svetovni avto leta 2018

FINANCE
Prevozi
Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja
PRO
Prevozi
Prevozi
PrevoziRedakcija Prevozi Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja (PRO)

Transport poganjajo stroji, tovornjaki, dostavniki in drugi. V drugačnih konfiguracijah živijo življenje delavcev, denimo na poplavnih območjih Črne na Koroškem, ki smo jo obiskali sredi februarja.

FINANCE
Avto
Se vam kaj toži po časih Titovih govorov, yugov in lade nive? Vrnili smo se v preteklost ...
Avto
AvtoMiloš Milač Se vam kaj toži po časih Titovih govorov, yugov in lade nive? Vrnili smo se v preteklost ... 2

Ob vseh novostih, napovedih, elektriki in drugih trendih smo morali presekati! Za teden dni smo se z ekipo presedli v preteklost, v lado nivo z letnico nastanka 1977 in suzukija jimnyja z letnico 1998. Sicer nova avtomobila sta odličen časovni stroj, ki je prinesel nekatera spoznanja in kopico nostalgije. Vas tudi kaj daje?

FINANCE
Avto
Elektrika: izziv za slovenske dobavitelje, avtoindustrijo in tudi Akrapoviča
Avto
AvtoMiloš Milač Elektrika: izziv za slovenske dobavitelje, avtoindustrijo in tudi Akrapoviča

Ponovno smo se zatopili v priljubljeno temo - elektromobilnost! Tokrat s slovenskimi dobavitelji, nekaj vodilnimi iz tujih podjetij in Akrapovičem, ki stavi na bencinsko romantiko. Kako je pripravljen na novo dobo? Pred vrati je avtosalon v Ženevi, zato proizvajalci že razkrivajo novosti...

FINANCE
Avto
Rekordi Revoza in Porsche Slovenija in 600 ''konjska'' zverina iz Munchna
Avto
AvtoMiloš Milač Rekordi Revoza in Porsche Slovenija in 600 ''konjska'' zverina iz Munchna

Skoraj poletni avtomobilski teden je minil v znamenju jubilejev, lestvice najvrednejših znamk in posledic domoljublja ameriškega predsednika Donalda Trumpa

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)