Avto

Spopad 13 malih avtomobilov v velikem primerjalnem testu

Veliki test PRIMA malčkov razreda B opozarja, kako dober je v resnici prodajni prvak renault clio, da cena ne pomeni nič, dokler ne preveriš opreme, in da japoncev iz ozadja še zdaleč ne gre spregledati

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

13.04.2018 00:01
Dopolnjeno: 13.04.2018 07:42
Čas branja: 11 min

V največjem primerjalnem testu PRIMA pri nas, ki ga pripravljamo s kolegi z Dnevnika, Avto fokusa, portalov Planet.Siol.net, Komotar Minuta in Avtomobilizem.com, Žurnala in oddaje Volan na Kanalu A, smo primerjali kar 13 avtomobilov priljubljenega razreda B, to so: citroën C3, dacia sandero, ford fiesta, hyundai i20, mazda2, opel corsa, peugeot 208, renault clio, seat ibiza, suzuki swift, škoda fabia, toyota yaris in volkswagen polo.

Ti sodijo v drugi najbolj priljubljeni razred na slovenskem trgu, ki je lani ujel skoraj 18 tisoč kupcev in si odrezal 21-odstotni delež trga novih avtomobilov. Avtomobili B-razreda so pri nas priljubljeni zato, ker so cenovno dostopni, saj so osnovni modeli na voljo že pod deset tisočakov, imajo nizke stroške vzdrževanja, majhno porabo in ker so v zadnji generaciji s povprečno dolžino dobre štiri metre, vsaj štirimi dovolj prostornimi sedeži in okoli 300-litrskim prtljažnikom dovolj veliki, da zadovoljijo tudi potrebe manjše družine.

Ugotovitve 15-članske testne ekipe

Podrobna primerjava, ki jo je 15-članska ekipa iz zgoraj omenjenih medijev v večdnevnem preizkušanju, merjenju in preverjanju cen, opreme in stroškov lastništva izvedla konec marca, je dala zanimive ugotovitve. Prva med njimi je, da še zdaleč niso več poceni, saj je za avto tega razreda s sodobnim in zmog­ljivim (okoli sto konjskih moči) turbobencinskim motorjem, dobro varnostno opremo in zaslonom na dotik ter še nekaj zaželenimi dodatki treba odšteti vsaj 13 tisoč evrov, s čimer se avtomobili B-razreda bližajo razred večjim v segmentu, in da je serijska opremljenost posameznih modelov izjemno različna še zlasti na področju varnosti. Tu denimo blestijo ford fiesta, volkswagen polo, seat ibiza in suzuki swift, tudi neopazna mazda2, ki z opremo takumi postavlja merila vsem preostalim.

Porušene predstave

Zato se hitro podrejo tudi predstave o dostopnosti kandidatov. Poleg tega so cene na cenikih daleč od resničnosti, pravo informacijo pa smo dobili šele ob obisku salonov, kjer smo si izpogajali zelo različne popuste – od nič (dacia) do 20 odstotkov pri oplu corsi.

Iz tega sledi, da na prvi pogled zelo poceni dacia sandero ob poravnavi opreme in vidno slabši vsebini stane skoraj toliko kot drugi. Na prvi pogled draga volkswagen polo in ford fiesta pa sta tako dobro opremljena in prepričljiva tudi na drugih področjih, da sodita med najboljše izbire na trgu. Polo je denimo celo boljši kot njegovi cenejši alternativi iz lastne hiše – seat ibiza in škoda fabia.

Visoka vrednost japoncev

Primerjava ob tem določa pravo vrednost dolgoletnemu prvaku v prodaji, renaultu cliu, ki ni slaba, a je vsekakor slabša, kot kažejo njegovi blesteči prodajni rezultati, ki so posledica najboljše prepoznavnosti in slovenskega pečata proizvodnje v Revozu. Obenem pa izpostavlja nekatere manj opazne avtomobile B-razreda japonskih znamk, ki iz ozadja vozijo z odlično opremo za razumno ceno in zelo solidno tehniko.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Večna mladenka z novimi aduti
Avto
AvtoMatej Kačič Večna mladenka z novimi aduti

Ford fiesta ni le najbolje prodajani avto v Evropi, ampak z 1,0-litrskim EcoBoost motorjem ponuja precej cestnih užitkov, v različici Titanium pa razvaja še z udobjem, bogato opremo in varnostnimi dodatki.

FINANCE
Avto
Ibiza je (še) španska, a ker je nemška, je konkurenčna
Avto
AvtoJanez Kovačič Ibiza je (še) španska, a ker je nemška, je konkurenčna

Drugi najmanjši seat v peti generacijski izvedbi je v vseh pogledih veliko bolj samozavesten kot je bila nekoč, kar morda napoveduje, da bo uspešneje lovil v tržnem ribniku, kjer sta tudi »hišna« polo in fabia

FINANCE
Avto
Ima vse, kar potrebujete
Avto
AvtoMatej Kačič Ima vse, kar potrebujete

Ford fiesta: Fordova frajla na pogled ostaja stara znanka, zato pa je mladostna v kabini in predvsem zelo varna.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Čas je za najboljše!
Avto
AvtoMiloš Milač Čas je za najboljše!

Teden tekmovalcev in zmagovalcev – objavljamo podroben PRIMA – primerjalni test kar 13 (!) avtomobilov B-razreda, v katerega je ekipa osmih medijev vložila veliko časa in truda. Vrstni red vas bo morda presenetil, vsaj nas je. Potem so tu finalisti PAL – 20 avtomobilov v štirih kategorijah, z opisi, cenami, podrobnostmi, čaka na vas, dragi bralci, da nam pomagate izbrati najboljše. To pa še ni vse, razburljiv teden je prinesel razkritje novega forda focusa, spremljali smo ga v Londonu, kopico novic iz Volkswagna in še marsikaj.

FINANCE
Avto
V »življenju« je več kot le uspel
Avto
AvtoMatej Kačič V »življenju« je več kot le uspel

Volkswagen polo ima novo podobo, postal je večji, prostornejši in predvsem tehnološko naprednejši, zato še nikoli ni bil tako blizu večjemu golfu.

FINANCE
Avto
Japonec iz ozadja z odličnim paketom varnosti in tehnike
Avto
AvtoMatej Kačič Japonec iz ozadja z odličnim paketom varnosti in tehnike

Suzuki swift: Navihani suzuki swift nagovarja mlajše občinstvo, ponuja mladostno podobo, veliko asistenčnih sistemov in celo štirikolesni pogon.