Avto

Kako se sloviti golf izkaže v električni različici?

Volkswagen e-golf: Volkswagnov električni golf nikoli ni bil prodajni zvezdnik pri električnih vozilih, vendar pa je podobno kot njegov klasični brat zanesljiva izbira.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

12.04.2018 23:20
Dopolnjeno: 23.04.2018 23:41
Čas branja: 2 min

VW e-golf je bil pred časom deležen prenove, ki mu je prinesla več tehničnih sprememb, v osnovi pa ostaja električni avto, ki je nastal na platformi, namenjeni klasični pogonski tehniki.

Inženirji so bili tako prisiljeni v nekatere kompromise, ki zmanjšajo učinkovitost, vendar pa ima takšen električni avtomobil veliko delov, ki si jih deli s klasično gnanimi različicami, zato so lahko popravila mnogo cenejša. A posvetimo se tehniki. Uradni doseg prenovljenega modela je 300 kilometrov. Nekaj zaslug za to ima malce bolj učinkovita pogonska tehnika, večino pa nova baterija, ki ima ob enakem volumnu in le malce večji masi občutno večjo zmogljivost. Ta se je s 24,2 kilovatne ure povečala na kar 35,8 kilovatne ure uporabne zmogljivosti.

Nova v e-golfu pa ni le baterija, ampak tudi motor, ki zdaj zmore 136 namesto 115 »konjev«. Inženirji so ob tem optimizirali inverterski sklop, zato je električni golf zdaj še bolj varčen. Pri tem mu deloma pomaga tudi nov asistenčni sistem, ki voznika opozori, naj popusti stopalko za plin, ko se približuje nižji omejitvi ali ovinku, še preden ta opazi spremembo. Po novem je povečana moč regeneracije, s stopalko zavore pa je tako treba zavirati tako rekoč le še za popolno ustavitev. Tudi po prenovi ima e-golf še vedno možnost polnjenja na hitrih polnilnih postajah standarda CCS (a z le 40 kilovati moči), poleg tega ima vgrajen 7,2-kilovatni polnilnik za polnjenje z izmeničnim tokom, ki ga uporabljamo doma ali na klasičnih polnilnih postajah. E-golfa boste za vsaj stokilometrsko vožnjo tako napolnili v dobri uri in pol.

Volkswagen e-golf je pri nas tudi nadpovprečno dobro opremljen, saj je v serijski opremi tudi najzmogljivejša navigacija, za polno opremljenost (paket asistenčnih sistemov, LED-žarometi, toplotna črpalka, digitalni merilniki) pa je treba dodati tri tisočake. Ob upoštevanju subvencije Eko sklada e-golf kupca v osnovi stane dobrih 32 tisočakov, dobro opremljen pa 35 tisočakov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Naravni sovražniki električne izvedbe najuspešnejšega avta vseh časov
Avto
AvtoJanez Kovačič Naravni sovražniki električne izvedbe najuspešnejšega avta vseh časov

Električni avtomobili imajo kar nekaj naravnih sovražnikov. Na to, koliko kilometrov je mogoče prevoziti s polno baterijo, občutno vplivata mraz in vročina.

FINANCE
Avto
Na čelo koncerna VW prihaja človek, ki zna oklestiti stroške
Avto
AvtoAlbina Kenda Na čelo koncerna VW prihaja človek, ki zna oklestiti stroške 2

Danes so pri Volkswagnu naznanili strateško partnerstvo s Toyoto na področju tovornih vozil, jutri pa bo nadzorni svet predvidoma imenoval novega šefa koncerna Volkswagen

FINANCE
Avto
Volkswagnu težave ne pridejo do živega
FINANCE
Avto
Volkswagnovi upravi 50 milijonov evrov
Avto
AvtoMatej Kačič Volkswagnovi upravi 50 milijonov evrov 1

Uspešno poslovanje Volkswagna se bo precej poznalo tudi v denarnicah članov uprave.

FINANCE
Avto
Okoljski predpisi bodo septembra začasno zaustavili stroje v največji VW tovarni
Avto
AvtoMiloš Milač Okoljski predpisi bodo septembra začasno zaustavili stroje v največji VW tovarni 1

Volkswagen bo z začasnim zaprtjem tovarne v Wolfsburgu zajezil kopičenje zaloge vozil, od prvega septembra pa bo izdeloval le še modele ki ustrezajo novim okoljskim standardom Euro 6d.