Zvezdnik, ki se odlično znajde tudi na bojišču Zvezdnik, ki se odlično znajde tudi na bojišču Sedli smo za volan ikone, ki je sinonim za terenske zmogljivosti in prestiža, hkrati pa nima roka trajanja. Dame in gospodje, novi Mercedes-Benz razred G - tudi kot AMG!
Svetovalec razlaga, kako na avto plačati manj davka Svetovalec razlaga, kako na avto plačati manj davka Pogovor z Zdravkom Poljaševićem, predstavnikom nemške družbe BronzMobile.de GmbH in slovenskih Kreativnih najemov, ki so zaslužni za to, da številna luksuzna vozila slovenskih lastnikov vozijo pod nemško tablico SIG.
Kako do velikih davčnih prihrankov z registracijo avta v tujini in izjemni električni audi e-tron Kako do velikih davčnih prihrankov z registracijo avta v tujini in izjemni električni audi e-tron Razburljiv avtomobilski teden je prinesel avto presežkov – Audijev popolnoma električni SUV e-tron, ki smo ga v živo spoznali v San Franciscu. Poglobili smo se v že znano tematiko – registracijo luksuznih avtomobilov na Slovaškem in v Nemčiji, ki prinaša precejšnje davčne prihranke, in se pogovorili še z organizatorjem najema avtov v tujini – za Finance je spregovoril uradno in brez dlake na jeziku.
Bil je že čas, električni audi e-tron Nemčijo vrača na vrh avtoindustrije Bil je že čas, električni audi e-tron Nemčijo vrača na vrh avtoindustrije Prvi povsem električni audi e-tron obljublja velik napredek v razvoju, poleg zmogljivega motorja in baterije ponuja prestižno izkušnjo, kopico uporabnih rešitev in razumno ceno pod 80 tisoč evrov.
Stare vrednote novega volvovega karavana: varnost, udobje in prostornost Stare vrednote novega volvovega karavana: varnost, udobje in prostornost Tako opevana dinamika v razredu poslovnih karavanov je pri volvu V60 postavljena na stranski tir. Izpostavljene pa so vrednote, ki jih dejansko najbolj potrebujemo - varnost, udobje in prostornost

Kako Jože Mermal skladišča spreminja v testni center za samovozeče avte

Čas branja: 3 min
03.04.2018  16:38  Dopolnjeno: 05.04.2018 16:50
Največji slovenski nakupovalni center BTC je danes položil temeljni kamen za razvoj testnega centra za samovozeče avtomobile. Že konec aprila se bo po Ameriški ulici sam (sicer pod nadzorom in prisotnostjo voznika) zapeljal audi A8, v prihodnje pa bo mesto na obrobju Ljubljane tržilo skoraj vse, kar je povezano z dobo avtomobilov brez voznika.
Kako Jože Mermal skladišča spreminja v testni center za samovozeče avte
Predsednik uprave BTC Jože Mermal prihodnost mesta na obrobju Ljubljane vidi v kopičenju znanja na različnih področjih, tudi v testnem centru za samovozeče avtomobile, ki ga bodo ponujali avtomobilskim proizvajalcem in dobaviteljem.

»V hčerinsko podjetje AV Living Lab smo vložili nekaj sto tisoč evrov. Po potrebi ga bomo tudi dokapitalizirali,« je na današnji tiskovni konferenci ob ustanovitvi ekosistema za razvoj rešitev za samovozeča vozila povedal prvi človek BTC Jože Mermal, ki se s start-upom podaja na novo, še precej neznano področje. Podjetje AV Living Lab je ustanovil zgolj zato, da bi raziskoval in nekdaj v prihodnosti tudi zaračunal storitve, povezane z avtonomnimi oziroma samovozečimi avtomobili.

»Avtomobilskim proizvajalcem in dobaviteljem želimo ponuditi testni center, kjer bodo lahko na enem mestu, ne razpršeno kot zdaj, preizkušali različne tehnologije v samovozečih avtomobilih, od radarjev, senzorjev do delovanja infozabavnega sistema, ki ga bodo uporabniki precej bolj uporabljali v času, ko bo povelje nad vožnjo prevzel avto,« pa nam je pojasnil direktor lani ustanovljenega start-upa AV Living Lab Daniel Avdagič. Prve prihodke pričakuje po letu 2020, ko naj bi avtomobilski proizvajalci pogosteje povpraševali po tovrstnih testnih centrih.

Novela zakona predvideva testiranje na zaprtih odsekih

Na današnji tiskovni konferenci je Mermal predstavil konzorcij podjetij, ki bodo sodelovala v ekosistemu, in z njimi poligon iz BTC razširil še na avtocesto ter varno in zaprto območje AMZS Centra varne vožnje na Vranskem. V roke so si segli minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ki je podprl projekt in obljubil, da ga z neustrezno zakonodajo, ki bo skrbela za dovoljena preizkušanja in uporabe avtonomnih vozil, ne bo oviral. Obenem je Gašperšič podpisal sporazum z madžarsko vlado za preizkušanje tovrstnih vozil, vlada pa je v noveli zakona predvidela tudi možnost določanja odsekov v ta namen na slovenskih cestah.

Konzorcij partnerjev, ki bodo omogočili storitev

Božidar Volk z Darsa je obljubil skrb za izdelavo pametne avtoceste, že prihodnje leto bo na Primorskem zaživel odsek, ki bo omogočal komunikacijo med cestno infrastrukturo in vozili. Generalni sekretar AMZS France Kmetič se je pohvalil z izkušnjami organizacije, ki jih je pridobila v evropskem projektu BRAVE, direktorica AMZS Lucija Živa Sajevec pa bo poskrbela za prave razmere za preizkuse v Centru varne vožnje na Vranskem ter primerno izobraževanje inštruktorjev in drugih zaposlenih. Daniel Avdagič je direktor lani ustanovljenega podjetja LV Living Lab, hčerinske družbe BTC, ki vodi konzorcij, hkrati pa edini investitor v ekosistem.

BTC: od veriženja skladišč do blokov

Vizija predsednika uprave BTC Jožeta Mermala je drzna, podlaga zanjo pa je nakupovalno mesto BTC City s precejšnjim obiskom – dnevno se skozi BTC pretoči med 34 in 45 tisoč vozil, parkirajo na 8.500 parkirnih mestih, obiskovalci lahko uporabljajo 33 postajališč za kolesa in štiri povezave z mestnim avtobusnim prometom, ki vodijo do kar 450 trgovin ter številnih podjetij, restavracij in športnih dvoran.

A nekdanje skladišče ni zgolj to, v prihodnosti bo še bolj spremenilo svojo podobo. Lani je denimo zaživela souporaba vozil Avant2GO, njihovi električni avtomobili pa se napajajo prek 20 polnilnic. BTC City je tudi mesto pospeševalnika ABC za start-upe, postaja tudi kriptomesto, saj bo že letos mogoče plačevati s kriptovalutami, sprva z bitcoini, v prihodnje pa bodo vse več truda vlagali v razvoj tehnologije veriženja blokov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novice
Novice Po BTC smo se zapeljali s pravim avtonomnim avtom 5

Po BTC Cityju se te dni vozi pravi avtonomni avto francoske Navye, ki deluje povsem brez voznika. Sinoči smo se usedli v 16-sedežni...

OK & EN
Novice
Novice (video) Poglejte, kako je vozil avtonomni avto po BTC 4

V okviru evropskega prometnega dogodka TEN-T Days 2018 so pripravili tudi demonstracijsko vožnjo povsem avtonomnega vozila.

FINANCE
Članki
Članki (grafi) Koliko dražja so posojila v Sloveniji v primerjavi z evrskim povprečjem 2

Pogledali smo, kakšne so po podatkih ECB v povprečju tržne obrestne mere za dolgoročna stanovanjska posojila v Sloveniji in drugih...

FINANCE
Članki
Članki Kdo je Carlo Cottarelli - možni šef tehnične vlade v Italji 1

Ker je italijanski predsednik Sergio Mattarella v nedeljo zvečer zavrnil ministrsko ekipo, ki jo je mandatar Giuseppe Conte želel imeti v...

FINANCE
Članki
Članki Kam pelje surovinski in valutni vlak smrti 3

Negotovost ali kaj nas čaka po sobotnih napadih ZDA, Velike Britanije in Francije?

FINANCE
Članki
Članki Netflixu je agresiven pohod na tuje prinesel veliko rast 12

Ameriška družba za pretočno predvajanje videovsebin je v prvem četrtletju povečala prihodke za več kot 40 odstotkov in čisti...