Avto

Svetovni avto leta 2018: dvojno slavje v Volvu, kipce prejeli še VW, BMW, Nissan, Audi in Range Rover

Volvo se je zavihtel na vrh najodmevnejšega avtomobilskega izbora na svetu, zmagovalci še volkswagen polo, BMW M5, nissan leaf, range rover velar in audi A8

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

28.03.2018 16:38
Dopolnjeno: 28.03.2018 19:03
Čas branja: 4 min
Svetovni avto leta 2018: dvojno slavje v Volvu, kipce prejeli še VW, BMW, Nissan, Audi in Range Rover
Veliko slavje v Volvu: Anders Gustafsson, predsednik uprave Volva je danes v New Yorku prejel kipec za svetovni avto leta 2018 - volvo XC60 Foto: World Car Awards

Organizacija World Car Awards, katere član je tudi Časnik Finance, je danes v New Yorku razglasila zmagovalce letošnjega izbora za svetovni avto leta.

Kako smo v izboru Svetovni avto leta 2018 glasovali na Financah

»Zadovoljen sem, da so se naša vlaganja v nove modele povrnile. Resda se srečujemo z močno konkurenco, a ta nagrada dokazuje, da nam je v novem XC60 uspelo združiti pravo kombinacijo oblike, povezljivosti, varnosti in zaželenosti pri kupcih po vsem svetu," je povedal predsednik uprave Volva Hakan Samuelsson.

»Celotna ekipa je navdušena nad zmago v izboru za svetovni avto leta. S prek 17 milijoni prodanih vozil je polo eden najbolj uspešnih avtomobilov na svetu in eden od stebrov znamke Volkswagen. V šesti generaciji, zasnovani na platformi MQB, pa je še bolj športen in zrel kot njegovi predhodniki,« je ob prejemu nagrade povedal vodja dizajna v Volkswagnu Klaus Bischoff.

»Ta nagrada je posebno priznanje za Audi in novega A8, ki ustvarja smernice v avtoindustriji. Z inovativnimi sistemom upravljanja na dotik, elektrifikacijo in tehnično pripravo na popolnoma avtomatizirano vožnjo A8 postavlja standarde avtomobilskega inženiringa,« je ob prejemu nagrade povedal član uprave Audija, odgovoren za tehnični razvoj Peter Mertens.

»BMW serije 5 je vselej igral pomembno vlogo v modelski ponudbi BMW, s šesto generacijo pa lahko kupcem ponudimo širok nabor različic, ki segajo od izjemno učinkovitega priključnega hibrida 530e iPerformance do najhitrejšega BMW, ki smo ga kadarkoli izdelali – novega M5,« je ob prejemu nagrade povedal predstavnik BMW.

»Ponosni smo, da smo z nissanom leafom prve generacije od leta 2010 na ceste poslali že prek 300 tisoč električnih avtomobilov brez izpustov toplogrednih plinov in tako pripomogli k zmanjšanju ogljičnega odtisa. V čast nam je, da je odlike novega leafa prepoznala tudi ugledna žirija za svetovni avto leta,« je ob prejemu nagrade povedal podpredsednik Nissana, odgovoren za prodajo in marketing, Daniele Schillaci.

»Nagrada organizacije Svetovni avto leta nam veliko pomeni. Počutim se počaščenega, članom žirije pa bi se rad zahvalil za zaupanje in podporo na edinstveni poti ekipe Land Roverja. Obenem bi se ekipi, ki je zasnovala novega velarja, zahvalil za strast in predanost v iskanju novih meja in v oblikovanju in posebnih rešitev. Evolucija našega oblikovalskega jezika temelji na stalni osredotočenosti ustvariti avtomobile, ki bodo naše kupce navduševali do konca življenja. Range rover velar prinaša novo dimenzijo sodobnosti v družino Range Rover z osredotočenostjo na nove tehnologije, ki omogočajo še več veselja v vožnji,« je ob prejemu nagrade povedal direktor oblikovanja v Land Roverju Gerry McGovern.

O izboru za svetovni avto leta

Izbor Svetovni avto leta oziroma World Car Awards je že pet let zapored največji in najodmevnejši avtomobilski izbor na svetu. Poteka že 13. leto zapored, na njem pa sodeluje 82-članska žirija strokovnih in priznanih žirantov iz Azije, Evrope in Severne Amerike. Od predlanskim je kot edini slovenski medij del izbora tudi Časnik Finance.

Kako poteka

Člani žirije glasujemo v kategorijah svetovni, luksuzni, športni, mestni in zeleni avto leta 2018. Pri mestnih (urban) avtih je omejitev njihova dolžina, ta ne sme presegati štiri metre. Pri zelenih (green) pa poraba, ki ne sme presegati štirih litrov na sto kilometrov. Zadnja kategorija bo prihodnje leto dobila novo ime – inovacija leta – ter nov pomen, ki je povezan z razvojem avtomobilske industrije, ki gre v smeri elektrifikacije, avtonomne vožnje, povezljivosti in varnostnih sistemov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Avto
Avtomobili, ki ostajajo v boju za vrh sveta
Avto
AvtoMiloš Milač Avtomobili, ki ostajajo v boju za vrh sveta

Po trije finalisti v vsaki od šestih kategorij, ki ostajajo v boju za priznanja Svetovni avto leta 2018

FINANCE
Avto
Range Rover P400e: je angleški orjak žrtev ali zmagovalec elektrifikacije?
Avto
AvtoMiloš Milač Range Rover P400e: je angleški orjak žrtev ali zmagovalec elektrifikacije?

V globok ribnik, blato in strme vzpetine angleškega podeželja smo zapodili največjega range roverja, ki do 51 kilometrov prevozi zgolj na elektriko

FINANCE
Avto
Volvo XC40 je evropski avto leta 2018
Avto
AvtoMiloš Milač Volvo XC40 je evropski avto leta 2018

Volvo XC40 se je kot prvi avto te znamke zavihtel na vrh evropskega izbora avta leta

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Kako si je Volvov šef prislužil priznanje svetovnega avtomobilskega voditelja leta
Avto
AvtoMiloš Milač Kako si je Volvov šef prislužil priznanje svetovnega avtomobilskega voditelja leta

Volvo je v ponedeljek premagal tekmece z evropskem izboru, predsednik uprave Volva Hakan Samuellson pa je postal prvi prejemnik nagrade za svetovnega avtomobilskega voditelja leta »World person of the Year 2018«, ki jo podeljuje organizacija Svetovni avto leta.

FINANCE
Avto
(Dieselgate) V ZDA vložena skupinska tožba proti BMW in Boschu
Avto
AvtoAlbina Kenda (Dieselgate) V ZDA vložena skupinska tožba proti BMW in Boschu 4

V aferi Dieselgate nemški avtomobilski velikan BMW dolgo ni bil na radarju; zdaj so v ZDA proti njemu vložili skupinsko tožbo, kot pred tem proti družbam Ford Motor, Fiat Chrysler Automobile, General Motors, Mercedes-Benz in Volkswagen

FINANCE
Avto
Mali volvo z velikimi ambicijami
Avto
AvtoMatej Kačič Mali volvo z velikimi ambicijami 4

Volvo je za ceno 29.990 evrov na slovenske ceste pripeljal model XC40, kompaktni športni terenec pa ne skriva ambicij postati njihov najbolje prodajani model. 

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)