Bil je že čas, električni audi e-tron Nemčijo vrača na vrh avtoindustrije Bil je že čas, električni audi e-tron Nemčijo vrača na vrh avtoindustrije Prvi povsem električni audi e-tron obljublja velik napredek v razvoju, poleg zmogljivega motorja in baterije ponuja prestižno izkušnjo, kopico uporabnih rešitev in razumno ceno pod 80 tisoč evrov.
Zakaj Slovenci svoja luksuzna vozila registrirajo na Slovaškem? Zakaj Slovenci svoja luksuzna vozila registrirajo na Slovaškem? Z nakupom in registracijo močnejših vozil v drugih državah se nekateri ognejo davku na motorna vozila, najbolj iznajdljivi tudi DDV
Kupejevsko-karavanska kia, ki vabi z oblinami in prostornostjo Kupejevsko-karavanska kia, ki vabi z oblinami in prostornostjo Nova kia proceed ob presenetljivih linijah navdušuje še s prostornostjo. Na voljo bo s štirimi motorji, trg pa bo napadla v začetku leta 2019.
Vozniška poslastica za uspešne očete Vozniška poslastica za uspešne očete Bmw 4 gran coupe umetelno združuje videz dvovratne različice z uporabnostjo štirivratne limuzine, oplemeniten z M športnim paketom, xDrive pogonom ter 252-konjskim turbobencincem pa pomeni tudi vozniško poslastico.
Kako se prvič v zgodovini povezujeta klasična energetika in transport Kako se prvič v zgodovini povezujeta klasična energetika in transport Kako se je Petrol spremenil iz naftne v energetsko družbo, zdaj pa odkriva nove možnosti povezovanja električne infrastrukture in prevoza

Tako je BMW v rekordnem letu kljub manjši prodaji dizlov zmanjšal izpuste CO2

Čas branja: 3 min
21.03.2018  10:30
V živo spremljamo letno tiskovno konferenco skupine BMW
Tako je BMW v rekordnem letu kljub manjši prodaji dizlov zmanjšal izpuste CO2

Uprava skupine BMW je na sredini letni konferenci razkrila poslovne rezultate in načrte za prihodnost. Prodaja avtomobilov se je lani okrepila za 4,1 odstotka, na rekordnih 2.463.526 evrov. Dobiček pred davki je letos dosegel 10,6 milijarde evrov, kar je več kot četrtina slovenskega bruto domačega proizvoda. Prihodki skupine so bili večji za 4,8 odstotka in so znašali 98,7 milijarde evrov. Čisti dobiček se je povečal za kar 26 odstotkov, na 8,7 milijarde evrov. Veliko rast gre pripisati predvsem krepkemu povpraševanju po električnih vozilih in davčni reformi v ZDA.

Marža iz poslovanja avtomobilskega oddelka je ostala nespremenjena pri 8,9 odstotka in je v okviru zastavljenega cilja med osmimi do desetimi odstotki. Uprava je letos spet predlagala rekordno dividendo v višini štirih evrov (kar polovico evra več kot leto prej) za lastnike navadnih delnic. BMW bo delničarjem izplačal dobrih 30 odstotkov lanskega neto dobička oziroma več kot 2,62 milijarde evrov dividende in se giblje v zastavljenem cilju med 30 in 40 odstotki.

Dodatna milijarda evrov za raziskave in razvoj

»Lani smo za raziskave in razvoj namenili približno milijardo evrov več kot v letu 2016 in kljub temu povečali dobiček iz poslovanja. To je tisto, na kar mislimo, ko govorimo o trajni donosnosti,« je dejal Nicolas Peter, član uprave BMW, odgovoren za finance. Naložbe v raziskave in razvoj je skupina BMW v minulem letu povečala za 18,3 odstotka, na 6,1 milijarde evrov. Izraženo v odstotkih prihodkov skupine so naložbe v raziskave razvoj pomenile 6,2, v predhodnem letu pa 5,5 odstotka.

Prodaja vozil BMW se je povečala za 4,2 odstotka, na 2.088.283 vozil. Glaven vir rasti so športni terenci, katerih prodaja se je povečala za 9,6 odstotkov. Prodali so tudi rekordno število minijev, prodaja se je povečala za 3,2 odstotka, na 371.881 avtomobilov. Zaradi zamenjave modela je bil nedostopen phantom, kar se je poznalo v upadu prodaje rolls-royce-ev. Leto 2017 je bilo sedemo zaporedno rekordno leto za segment motorjev, katerih prodaja se je okrepila za 13,2 odstotka, na 164.153 primerkov.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

V skupini pričakujejo, da bodo kljub nestabilnemu političnemu in gospodarskemu okolju v letu 2018 prodajo še povečali. »Letos ciljamo na nov prodajni rekord,« je dejal predsednik uprave skupine BMW Harald Krüger. Temu bodo pripomogli povečanje razpoložljivosti novega BMW X3, in nova modela Z4 in serija 8.

Zahvaljujoč dobri prodaji električnega i3, so izpolnili cilj prodaje 100 tisoč električnih in hibridnih modelov. Prodaja teh se je povečala za impresivnih 65,6 odstotka, na 103.080. Letos načrtujejo prodajo 140 tisoč elektrificiranih modelov, do konca leta 2019 pa načrtujejo, da jih bo na cestah že pol milijona.

Kako so zmanjšali izpuste flote kljub manjši prodaji dizlov

Uspešna prodaja elektrificiranih vozil je pripomogla skupini BMW v letu 2017 pri manjšanju izpustov ogljikovega dioksida v njihovem portfelju vozil. Kljub manjšanju deleža dizelskih motorjev na glavnih trgih je skupina zmanjšala povprečne izpuste ogljikovega dioksida flote vozil s 124 na 122 gramov na kilometer. Izpusti ogljikovega dioksida so 42 odstotkov manjši, kot so bili leta 1995, do leta 2020 pa ciljajo na 50-odstotno zmanjšanje. Z zgodnjim osredotočenjem na elektromobilnost so si prislužili vodilni položaj na trgu elektrificiranih vozil. Skupina BMW je po registraciji novih električnih in priključnih hibridov vodilna in si je odrezala 21-odstoten delež evropskega trga.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Posel
Posel Pri BMW stavijo na električno prihodnost 5

Po rekordnem letu se delničarjem BMW napovedujejo rekordno visoke dividende

AVTO
Novosti
Novosti Najmočnejši BMW M2 iz Slovenije ušel na splet 2

Slovenski BMWBLOG je dobra dva tedna pred uradnim razkritjem objavil fotografije in podatke o BMW M2 competition. Pobeg iz Sloveniji ni...

AVTO
Novice
Novice Okoljski predpisi bodo odnesli legendarni BMW M3 3

Prvega junija se poslavljata BMW M3 in M550i

AVTO
PAL
PAL Popolna bavarska ponudba za direktorje

BMW je v višjem srednjem razredu lani zaokrožil ponudbo serije 5 z novo serijo 6 gran turismo s presenetljivo dodano vrednostjo

AVTO
Novosti
Novosti Novi BMW X4: kako je robustni kupe zapeljal v ospredje

Novi BMW X4 je večji, prostornejši, oblejši in ima izrazitejši značaj kot v prvi generaciji; v Sloveniji bo 18. julija letos.