Avto

Praznik bencina, elektrike in (tudi) dizla

Avtomobilska Ženeva nam je ponovno odkrila tančico bližnje avtomobilske prihodnosti, ta je zanimiva, resda predvidljiva, a vseeno viharna

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

09.03.2018 14:36
Čas branja: 3 min

Matej je obiskal ženevski avtomobilski salon, najpomembnejšo tovrstno predstavo v prvi polovici leta, ki je vrata za javnost odprla včeraj. V reportaži s salona je poudaril peterico, ki ga je iz različnih razlogov osupnila, in ujel tudi nekaj lepotic.

Podrobno smo opisali tudi druge zvezde Ženeve. Denimo novi mercedes-AMG GT 4-door coupe, ki združuje udobje in prefinjenost sveta poslovnih limuzin ter zmogljivost superšportnikov. Osemvaljna različica 63 S se baha s kar 639 »konji«. Porschejev koncept mission-E cross turismo s kar 600 »konji« pa je primer športnega in uporabnega avtomobila prihodnosti z izključno električnim pogonom.

Renault je pogledal daleč v prihodnost in razkril svojo vizijo v avtonomnem konceptu, namenjenem souporabi, EZ-GO ter predstavil še tri nove motorje. Ena od vidnejših novosti Ženeve je še popolnoma električni jaguar I-pace z izjemnimi lastnostmi na skoraj vseh področjih. Tudi zelo privlačen je. Nastajal pa bo pri naših sosedih, v Gradcu.

Matej se je pred Ženevo odpravil še v Barcelono na zmenek z novim Mercedes-Benzovim štirivratnim kupejem CLS, novo umetnino Roberta Lešnika in čudovito usklajenim avtomobilom, ki je izgubil ostre poteze karoserije predhodnika, pridobil pa odlično tehniko, prostornost in uporabnost.

Sam pa sem iskal odgovor na vprašanje, ki je aktualno že danes. Primerjal sem hyundai ioniq z električnim, hibridnim strojem ali priključnim hibridom. Kaj menite, katera je prava ekorešitev?

Ženevski salon je poleg številnih novosti prinesel tudi zanimive komentarje vodilnih mož avtoindustrije. Najodmevnejša med njimi je vsekakor napoved prvega moža Volkswagna Matthiasa Mullerja, ki je poudaril, da se bodo dizli kmalu vrnili.

Šef Fiat Chryslerja Sergio Marchionne je ob tem opozoril, da nemški proizvajalci osamljeni vztrajajo pri dizlih, medtem ko so se jim drugi pripravljeni odpovedati.

Med zadnjimi je tudi Toyota, ki bo dizelske stroje do konca tega leta umaknila iz ponudbe. To že danes velja za povsem novo toyoto auris, razkrito v Ženevi, ki teče le na bencin in delno na elektriko. Izjema so modeli land criuser, proace in hilux.

Izbor Svetovni avto leta je zapeljal v predzadnjo fazo, v Ženevi smo razkrili ožji finale – po tri avtomobile iz vsake kategorije, ki ostajajo v boju za letošnje nagrade.

Hkrati je vodstvo žirije nagradilo najuspešnejšega avtomobilskega direktorja – to laskavo priznanje si je prislužil predsednik uprave Volva Hakan Samuelsson. Evropska žirija v izboru avta leta pa je razglasila letošnjega zmagovalca – volvo XC40.

Porsche je izbral zanimiv način financiranja – izdal in takoj razprodal je obveznice v vrednosti 280 milijonov evrov. Skupina PSA pa je lani znova izboljšala rezultate ter dosegla rekordno prodajo in dobiček.

Janez se je poglobil v zunaj majhni, znotraj pa prostorni in dostopni mitsubishi space star. Sam pa sem spremljal slovenski novinarski krst nove, najmanjše mačke E-type, ki naj bi po napovedih in željah trgovcev dokončno zasidrala to znamko med Slovenci.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Avto
Čas je za najboljše!
Avto
AvtoMiloš Milač Čas je za najboljše!

Teden tekmovalcev in zmagovalcev – objavljamo podroben PRIMA – primerjalni test kar 13 (!) avtomobilov B-razreda, v katerega je ekipa osmih medijev vložila veliko časa in truda. Vrstni red vas bo morda presenetil, vsaj nas je. Potem so tu finalisti PAL – 20 avtomobilov v štirih kategorijah, z opisi, cenami, podrobnostmi, čaka na vas, dragi bralci, da nam pomagate izbrati najboljše. To pa še ni vse, razburljiv teden je prinesel razkritje novega forda focusa, spremljali smo ga v Londonu, kopico novic iz Volkswagna in še marsikaj.

FINANCE
Avto
Elektrika: izziv za slovenske dobavitelje, avtoindustrijo in tudi Akrapoviča
Avto
AvtoMiloš Milač Elektrika: izziv za slovenske dobavitelje, avtoindustrijo in tudi Akrapoviča

Ponovno smo se zatopili v priljubljeno temo - elektromobilnost! Tokrat s slovenskimi dobavitelji, nekaj vodilnimi iz tujih podjetij in Akrapovičem, ki stavi na bencinsko romantiko. Kako je pripravljen na novo dobo? Pred vrati je avtosalon v Ženevi, zato proizvajalci že razkrivajo novosti...

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi
Avto
AvtoMiloš Milač Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi

Električni teden so zaznamovali novi nissan leaf, celostno zelo dober avto za katerega verjamem, da bo prinesel nov premik na trg električnih avtomobilov. Ponovno sem primerjal dizelski in hibridni BMW, tokrat petici z oznako 520d in 530e, izid je zanimiv. Preverili smo še evropsko prodajo avtov, avtomobilski salon v Detroitu in se poglobili v dva SUV ter dva prava terenca. Res je, niso še izumrli!

FINANCE
Avto
Avtomobili, ki ostajajo v boju za vrh sveta
Avto
AvtoMiloš Milač Avtomobili, ki ostajajo v boju za vrh sveta

Po trije finalisti v vsaki od šestih kategorij, ki ostajajo v boju za priznanja Svetovni avto leta 2018

FINANCE
Avto
Napredni mercedes A, fordova pomlad in zapravljivi ministri
Avto
AvtoMiloš Milač Napredni mercedes A, fordova pomlad in zapravljivi ministri

Razburljiv teden je prinesel prve vtise z novim mercedes-benzom razreda A, kar dva fordova SUV, ministre z najdražjimi avtomobili, pa tudi tiste bolj skromne, odpravo omejitev na Kitajskem, dobitnike Pirellijevega koledarja, radarski maraton in kar 824 kršiteljev in še marsikaj.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)