Avto

Toyota nadaljuje s krčenjem dizlov v Evropi, a povsem brez njih ne more

Toyota bo do konca leta iz prodaje umaknila dizelske motorje v osebnih avtih, izjema so land cruiser, hilux in proace

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

06.03.2018 10:36
Čas branja: 1 min
Toyota nadaljuje s krčenjem dizlov v Evropi, a povsem brez njih ne more
»Naslednji korak v tej strategiji je prenehanje prodaje dizelskih avtov v Evropo do konca letošnjega leta,« je danes napovedal predsednik uprave Toyota Europe Johan van Zyl. Foto: Toyota

Japonska Toyota je najbolj zavzeta pri krčenju ponudbe dizelskih motorjev v Evropi. Lani je njihovo ponudbo močno skrčila v Italiji, na vseh evropskih trgih pa je dizelske stroje večinoma nadomestila s hibridi – tudi v SUV RAV4.

»Naslednji korak v tej strategiji je prenehanje prodaje dizelskih avtov v Evropi do konca letošnjega leta,« je danes napovedal predsednik uprave Toyota Europe Johan van Zyl.

To ne bo prevel boleč korak za proizvajalca, saj je delež dizelskih motorjev v prodaji osebnih vozil lani znašal manj kot deset odstotkov.

Novi kompaktni križanec je predlani na trg zapeljal že brez dizlov, hibridna različica pa pomeni 80 odstotkov prodaje. Na evropski ravni pa hibridi pomenijo že 40 odstotkov celotne prodaje.

Tudi v novi generaciji modela auris ne bo več BMW dizelskega motorja ampak bencinski stroji in dva hibrida, s 132 oziroma 90 kilovati sistemske moči.

Povsem brez dizlov ne gre

Povsem brez varčnih dizelskih strojev, ki so zadnji dve leti in pol v precepu okoljevarstvenikov in politike, pa tudi Toyota ne bo mogla. Takšen stroj bo še vedno ponujala v terencu land cruiser in terenskem poltovornjaku hilux (2,8 litrski toyotin turbodizel) ter v potniškem in tovornem dostavniku proace (PSA 1,6 in dvolitrski turbodizel). Razlog je v navoru dizelskega motorja, navaja Toyota.

Toyota bo v prihodnje še razširila ponudbo hibridov, da bi do leta 2021 dosegla okoljske cilje povprečnih izpustov 95 gramov ogljikovega dioksida na kilometer. Predlani je proizvajalec dosegel povprečje 105,4 g/CO2 na kilometer, povprečje industrije pa je bilo 118,1 g/CO2 na kilometer.

Ob tem se proizvajalec ne bo usmeril v mehke hibride z 48 voltnim električnim omrežjem, kot večina evropskih znamk.

»Mehki hibridi so za nas korak nazaj, priključne hibride pa je potrebno polniti. Brez tega so njihovi okoljski cilji izničeni,« je za Reuters komentiral van Zyl.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
Toyota je Slovencu zaupala razvoj prihodnosti
Avto
AvtoMiloš Milač Toyota je Slovencu zaupala razvoj prihodnosti 1

Tom Fux je v Toyoti prevzel izgradnjo evropske mreže podjetij, ki bodo razvijala štiri ključna področja v avtomobilski industriji – elektrifikacijo, avtonomno vožnjo, povezljivost in souporabo vozil.

FINANCE
Avto
Toyota vlaga v tovarno v Franciji, ustvarila bo 700 novih delovnih mest
Avto
AvtoMiloš Milač Toyota vlaga v tovarno v Franciji, ustvarila bo 700 novih delovnih mest

Japonska Toyota se je odločila razširiti proizvodnjo v tovarni v francoskem Valenciennesu, vanjo bo vložila 300 milijonov evrov, kar skupno investicijo povečuje na 1,4 milijarde evrov

FINANCE
Okolje & energija
Kako bo Toyota podeseterila prodajo vodikovih avtov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako bo Toyota podeseterila prodajo vodikovih avtov 11

V Toyoti so razkrili načrte za povečanje proizvodnje avtov na gorivne celice od tri tisoč na 30 tisoč do okoli leta 2020.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Nova toyota auris: večja, športnejša in še bolj hibridna
Avto
AvtoMiloš Milač Nova toyota auris: večja, športnejša in še bolj hibridna

Novi auris je daljši, širši, nižji in bolj športen. Namesto dizelskega motorja ga poganjata dva hibrida in klasičen turbo bencinski motor

FINANCE
Avto
Toyota se v evropski srednji razred vrača z razkošnim camryjem
Avto
AvtoMiloš Milač Toyota se v evropski srednji razred vrača z razkošnim camryjem 4

Toyota camry se je leta 2004 umaknila iz Evrope, vztrajala je le v Rusiji. Prihodnje leto pa bo skoraj 4,9 metra dolga limuzina v pokoj poslala avensisa in se vrnila v tržni boj.

FINANCE
Avto
Nemci zabili nov žebelj v krsto dizla
Avto
AvtoMiloš Milač Nemci zabili nov žebelj v krsto dizla 3

Nemci bodo lahko omejili ali celo zaprli mesta za starejše dizle, uspešni Slovenec Tom Fux na novem položaju v evropski Toyoti, za volanom e-golfa v boju z nizkimi temperaturami in številne ženevske novosti.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)