Avto

(video) Jaguar z I-paceom prehitel Nemce in se ponosno postavil ob Teslo

Novi I-pace je crossover zanimivih proporcev, dolg 4,68 metra, nizek le 1,56 metra s 656 litrskim prtljažnikom, 480 kilometrskim dosegom, 400 konjiči… in ceno 77 tisočakov

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

02.03.2018 12:10
Dopolnjeno: 02.03.2018 13:57
Čas branja: 3 min

Angleški Jaguar, v lasti indijske Tate, je včeraj razkril prvi serijski električni avto – model I-pace, ki obljublja izjemne lastnosti na vseh področjih, prehiteva nemške tekmece in zelo jasno izziva tudi v Evropi vse bolj uspešno Teslo. Izdelovala ga bo avstrijska Magna Steyr.

I-pace je prvi električar znamke, obenem pa že tretji pace oziroma crossover ali SUV v Jaguarju. S kolegoma F-pace in E-pace nima kaj dosti skupnega, gre za lasten izdelek s popolnoma električnim pogonom in tudi precej drugačnim oblikovalskim jezikom ter proporci.

To dokazuje, da je angleška znamka v novinca vložila veliko truda in razmisleka. Po eni strani je z njim sledila trendu SUV, po drugi pa je zasnovo SUV oziroma crossover usmerila v svoje skrajnosti, saj je I-pace z 1,56 metra zelo nizek in športen. Obenem so oblikovalci dodobra izkoristili potencial elektropogona tudi pri sami zasnovi. Avto dolžine 4,68 metra ima izjemno dolgo medosje 2,99 metra, posledično zelo kratke previse in odličen izkoristek mer.

Poleg prostorne kabine I-pace zagotavlja 656 litrski osnovni prtljažnik ter 1.453 litrov skupne prostornine ob podrti zadnji klopi.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Baterija kapacitete kar 90 kilovatnih ur je spravljena v dno vozila, na vsaki osi je po en električen motor s 147 kilovati (200 konjskimi močmi) in 348 newtonmetri navora, kar daje izjemen seštevek 294 kilovatov (400 konjskih moči) in 696 newtonmetrov navora, ki poganjata vsa štiri kolesa.

Pospešek kar 2,2 tone (zaradi zmogljive baterije) težkega avtomobila do stotice je le 4,8 sekunde. Novi I-pace pa prehiteva tudi najbližjega tekmeca – teslo model X 75D in 100D, kar dokazuje s primerjavo v videu v katerem sicer ni vključena najzmogljivejša tesla model X s paketom performance.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Doseg motorjev s polno baterijo je 480 kilometrov že po novem, realnejšem merjenju WLTP, obljublja Jaguar. Polnjenje baterije prek hitre polnilnice 100 kw bo trajalo le 40 minut, v tem času boste napolnili 80 odstotkov baterije. Prek domače sedemkilovatne vtičnice pa bo polnjenje trajala deset ur in pol.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Jaguar je za novinca že razkril cene. Osnovni I-pace S bo v Nemčiji stal 77.500 tisoč evrov. Nad njim bodo paketi SE, HSE in first edition, cene pa bodo segle do 101.800 evrov.

Foto in video: Jaguar

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Jaguarjeva najmanjša mačka bo predramila Slovence
Avto
AvtoMiloš Milač Jaguarjeva najmanjša mačka bo predramila Slovence

Jaguar, ki bo kupce v 80 odstotkih kradel drugim znamkam, v Sloveniji pa bo zbudil prodajo te znamke. Letos naj bi zapeljal v 50 slovenskih garaž in si odrezal skoraj polovičen delež v prodaji te znamke

FINANCE
Avto
Takšna bo električna prihodnost avtomobilske eksotike
Avto
AvtoMiloš Milač Takšna bo električna prihodnost avtomobilske eksotike

Rjovenje šest-, osem-, deset- in 12-valjnih strojev se z elektriko seveda poslavlja.

FINANCE
Avto
Sanjski izzivi ali nočne more – kaj se dogaja s Teslo
Avto
AvtoAlbina Kenda Sanjski izzivi ali nočne more – kaj se dogaja s Teslo 3

Nad ameriško družbo za proizvodnjo električnih avtomobilov Tesla pod vodstvom Elona Muska se v zadnjem času zgrinjajo oblaki – nesreča s smrtnim izidom vozila tesla X, vpoklic vozil tesla S ter zamude pri proizvodnji modela 3, ki naj bi Teslo iz izgubarskega prelevil v dobičkonosno podjetje

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Bo Magna Steyr v Gradcu izdelovala športni BMW in toyoto?
Avto
AvtoUroš Božin Bo Magna Steyr v Gradcu izdelovala športni BMW in toyoto?

V Magnini tovarni v Gradcu letos načrtujejo proizvodnjo 200 tisoč avtomobilov

FINANCE
Tesla v breztežnosti
Finance
Tadej Kotnik Tesla v breztežnosti 15
FINANCE
Okolje & energija
Tesla bo postavil največjo virtualno elektrarno na svetu
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Tesla bo postavil največjo virtualno elektrarno na svetu 13

Vlada avstralske zvezne države Južna Avstralija in Tesla sta se dogovorila o oskrbi 50 tisoč gospodinjstev s sončnimi elektrarnami in baterijami.