Avto

Nemci zabili nov žebelj v krsto dizla

Nemci bodo lahko omejili ali celo zaprli mesta za starejše dizle, uspešni Slovenec Tom Fux na novem položaju v evropski Toyoti, za volanom e-golfa v boju z nizkimi temperaturami in številne ženevske novosti.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

02.03.2018 09:18
Čas branja: 2 min

Zvezno upravno sodišče v Leipzigu je v torek sklenilo, da smejo v Stuttgartu, Düsseldorfu in drugih nemških mestih v boju za čistejši zrak omejiti oziroma prepovedati promet z dizelskimi vozili na še posebej onesnaženih mestnih območjih. Primer je neke vrste presedan, ki utegne povzročiti zapiranja mest za starejše dizle tudi v drugih članicah EU in pospešeno ukinitev tovrstne tehnike.

Slovenec Tom Fux je v Toyoti prevzel izgradnjo evropske mreže podjetij, ki bodo razvijala štiri ključna področja v avtomobilski industriji – elektrifikacijo, avtonomno vožnjo, povezljivost in souporabo vozil.

Naravni sovražniki električne izvedbe najuspešnejšega avta vseh časov e-golfa: Med zimski testom e-golfa z novo baterijo in zmogljivejšim motorjem smo med drugim zaznali tudi, da na doseg močno vplivajo temperature.

Nemški Audi" title="Audi">Audi je po daljšem predahu korenito posegel v višji razred in predstavil kar tri novince, po A8 in A7 zdaj še najbolj priljubljeni A6, ki prinaša kopico inovacij in delno spreminja razred menedžerskih limuzin.

Tesla je v Evropi porazil Nemce, ki se poslužujejo tudi nenavadnih praks. Lani je v Evropi v prodaji prehitel prestižne nemške tekmece, ki stavijo na bencinske in dizelske motorje.

Hyundai predstavil električni SUV z dosegom skoraj 500 kilometrov. Zmogljivejša različica kone electric ima 150 kilovatov, do stotice pospeši v 7,6 sekunde, zmore 167 kilometrov na uro največje hitrosti, ponuja 395 newtonmetrov navora, motor pa se napaja iz 64-kilovatne baterije. Doseg med polnjenji je kar 470 kilometrov.

Kalifornija pa bo dovolila avtonomno vožnjo tudi brez voznika. Testna avtonomna vozila bodo morala biti opremljena s komunikacijskim kanalom, prek katerega bo lahko ročni nadzor nad avtom prevzel operater.

Japonski Lexus je pred uradno predstavitvijo na ženevskem avtosalonu razkril nekaj podrobnosti novega kompaktnega športnega terenca UX, na trgu bo predvidoma konec letošnjega leta

Ford edge je s prenovo postal pametnejši, napada pa samo z dizelskimi motorji. Edgeu so s prenovo namenili kopico novih asistenčnih varnostnih sistemov, nova zmogljiva dizelski motor in menjalnik. Prvič bo na voljo tudi s športnim paketom opreme ST-line.

Ferrari bo v Ženevi predstavil svojega novega poskočnega konjiča 488 pista, ki bo tudi neprofesionalnim voznikom približal užitke, ki jih ponuja več kot 700-glava konjenica.

Porschejev kralj dirkališč GT3 RS je v zadnji izvedbi opremljen z najzmogljivejšim atmosferskim motorjem, ki se zavrti do devettisočkrat v minuti.

Nemški avtomobilski koncern Volkswagen je lani kljub krizi z dizelskimi motorji več kot podvojil dobiček. Posloval je odlično, čeprav se je otepal številnih težav, povezanih z goljufanjem na testih dizelskih motorjev in neetičnih testih na ljudeh in živalih. Prihodki od prodaje so se povečali za 6,2 odstotka, na 230,7 milijarde evrov, pod črto mu je ostalo 11,4 milijarde evrov.

Za konec pa si preberite še reportažo iz zasneženega Centra varne vožnje na Vranskem, kjer nam je Mercedes-Benz pokazal najboljše, kar bi tisti hip lahko - paleto svojih vozil s štirikolesnim pogonom 4Matic.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Avto
Napredni mercedes A, fordova pomlad in zapravljivi ministri
Avto
AvtoMiloš Milač Napredni mercedes A, fordova pomlad in zapravljivi ministri

Razburljiv teden je prinesel prve vtise z novim mercedes-benzom razreda A, kar dva fordova SUV, ministre z najdražjimi avtomobili, pa tudi tiste bolj skromne, odpravo omejitev na Kitajskem, dobitnike Pirellijevega koledarja, radarski maraton in kar 824 kršiteljev in še marsikaj.

FINANCE
Avto
Dizel na okoljskem piedestalu, elektrika pa na udaru termoelektrarn
Avto
AvtoMiloš Milač Dizel na okoljskem piedestalu, elektrika pa na udaru termoelektrarn 15

Razburljiv teden je na plan potegnil stari dobri dizel - v obliki novih tožb BMW, Boscha in Volkswagna ter po drugi strani z okoljsko bilanco, ki na pravo mesto postavlja električne avtomobile oziroma okoljsko sporno proizvodnjo elektrike zanje

FINANCE
Avto
Kaj se dogaja s cenami dizlov, nesmisel bonitet in športniki prihodnosti
Avto
AvtoMiloš Milač Kaj se dogaja s cenami dizlov, nesmisel bonitet in športniki prihodnosti

V tem tednu smo se poglobili v cene dizelskih avtomobilov v Nemčiji in v Sloveniji. Je nakup že ugodnejši in kakšne so navade Slovencev? Na posvetu Ukrepi in spodbude za prehod na e-mobilnost smo se pogovarjali o bonitetah za službena vozila, v pismu pa še o novih SUV iz Volva in Lexusa ter električnih superšportnikih prihodnosti.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Sestavili smo idealen VW golf: katere dodatke potrebujete, katerih ne
Avto
AvtoMiloš Milač Sestavili smo idealen VW golf: katere dodatke potrebujete, katerih ne 36

Pri nakupu avtomobila prodajalci ponujajo različno opremo in dodatke, ki vas lahko olajšajo tudi za več tisočakov, če pri tem niste racionalni. zato smo preverili, kateri so smiselni in kateri ne. in to smo naredili na primeru drugega najbolje prodajanega avtomobila v sloveniji, to je golf VII.

Aktualno
Nov član komisije za razvrščanje zdravil
Medicina danes
AktualnoNoemi Kandus Nov član komisije za razvrščanje zdravil

Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je na redni seji 18. januarja odločil, da za nadomestnega člana komisije za razvrščanje zdravil na listo imenuje internista doc. dr. Boruta Juga s KO za žilne bolezni UKC Ljubljana. Zamenjal bo dr. Dragana Kovačiča z Oddelka za bolezni srca, pljuč in ožilje v bolnišnici Celje.

FINANCE
Subvencije
TOP razpisi tega tedna: podjetniški sklad, občine ...
Subvencije
SubvencijeAnja Zaletel TOP razpisi tega tedna: podjetniški sklad, občine ...

Objavljamo izbor sveže odprtih razpisov za subvencije

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)