Avto

Hyundai predstavil električni SUV z dosegom skoraj 500 kilometrov

Zmogljivejša različica kone electric ima 150 kilovatov, do stotice pospeši v 7,6 sekunde, zmore 167 kilometrov na uro največje hitrosti, ponuja 395 newtonmetrov navora, motor pa se napaja iz 64-kilovatne baterije. Doseg med polnjenji je kar 470 kilometrov.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

28.02.2018 18:50
Čas branja: 2 min

Korejski Hyundai nadaljuje pospešeno elektrifikacijo svojih modelov, do leta 2020 jih bo kar 15. Drugi popolnoma električni model je kona electric, ki obljublja precej boljše lastnosti kot dostopni ioniq electric. Kakšna bo njena cena, še ni znano.

Hyundaiev športni terenec B-razreda kona je bil zasnovan z mislijo na električno različico, ta pa je prišla zelo kmalu po prvih bencinskih različicah. Za Hyundai kona electric prinaša velik skok v prihodnost, saj v marsičem nadgrajuje ponudbo ioniqa electric, ki z 88 kilovati moči in 280-kilometrskim dosegom ponuja skromen, a tudi precej dostopen vstop v svet električnih vozil.

Kona electric pa je pripravljena na večje izzive, zato je opremljena z različnima motorjema in baterijama. Že osnovna različica presega električnega brata, saj motor ponuja 99 kilovatov in baterijo zmogljivosti 39,2 kilovatne ure, doseg osnovne kone electric s polno baterijo pa je 300 kilometrov. Zmogljivejša različica ima 150 kilovatov, do stotice pospeši v 7,6 sekunde, zmore 167 kilometrov na uro največje hitrosti, ponuja 395 newtonmetrov navora, motor pa se napaja iz baterije s kapaciteto 64 kilovatnih ur.

Doseg med polnjenji je kar 470 kilometrov, s čimer se kona uvršča med bolj uporabne avtomobile na elektropogon. Hyundai pri obeh obljublja tudi skromno realno (po internih WLTP-meritvah) porabo elektrike 14,8 oziroma 15,2 kilovatne ure na sto kilometrov.

Polnjenje baterije na hitrih stokilovatnih polnilnicah traja le 54 minut (do 80 odstotkov napolnjenosti), na klasični polnilnici s 7,2 kilovata pretoka elektrike pa devet ur in 40 minut. Vozniki pa bodo kono electric lahko polnili tudi prek domače vtičnice s primerno daljšim časom polnjenja.

Oblikovno se električna kona od bencinske (dizelska še prihaja) jasno loči po prednjem delu z zaprto in bolj aerodinamično masko. Posebna je še po stikalih samodejnega menjalnika namesto klasične ročice, ki so podobni tistim iz električnega ioniqa, po drugačni sredinski konzoli in digitalnih merilnikih. Mersko je nekaj večja od klasičnih bratov, a le zaradi odbijačev. Tako v dolžino meri 4,18 metra (1,5 centimetra več) in je za dva centimetra višja. V prtljažnik spravi 332 litrov prtljage, dodatnih 41 litrov pa je namenjenih polnilnim kablom.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Avto
Popolna ekoponudba
Avto
AvtoMatej Kačič Popolna ekoponudba

Hyundai ioniq plug-in hybrid in electric: Hyundai ima z vsestransko talentiranim ioniqom najpopolnejšo ekoponudbo pri nas. Poleg klasičnega hibrida sta uporabnikom namreč na voljo še priključni hibrid in električni ioniq.

FINANCE
Avto
Hyundaijeva dostopna eko ponudba je popolna
Avto
AvtoMiloš Milač Hyundaijeva dostopna eko ponudba je popolna 2

Hyundai ioniq PHEV je najdostopnejši priključni hibrid na našem trgu, pa vseeno nikakor ni skromen. Za 24.500 evrov ponuja prostor, bogato opremo, učinkovit stroj s 107 kilovati in 63 kilometrov električnega dosega

FINANCE
Avto
Peterica, ki je osupnila Ženevo
Avto
AvtoMatej Kačič Peterica, ki je osupnila Ženevo 19

Audi A6, električna hyundai kona, volvo V60, rimac C_two in peugeot 508: čeprav se z njimi nismo zapeljali, so to največje zvezde avtomobilskega salona v Ženevi

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Hyundai z i30 fastbackom na novo odkriva preteklost
Avto
AvtoMiloš Milač Hyundai z i30 fastbackom na novo odkriva preteklost

Najbolj skladen hyundai i30 za dodatnega tisočaka ponuja všečen zadek, večji prtljažnik in bolj dinamične vozne lastnosti. Zabava se začne pri 16 tisočakih in 120 turbobencinskih konjih

FINANCE
Avto
Naravni sovražniki električne izvedbe najuspešnejšega avta vseh časov
Avto
AvtoJanez Kovačič Naravni sovražniki električne izvedbe najuspešnejšega avta vseh časov

Električni avtomobili imajo kar nekaj naravnih sovražnikov. Na to, koliko kilometrov je mogoče prevoziti s polno baterijo, občutno vplivata mraz in vročina.

FINANCE
Avto
To je novi, še večji hyundai santa fe
Avto
AvtoMiloš Milač To je novi, še večji hyundai santa fe 1

Hyundai je včeraj razkril prvi fotografiji novega športnega terenca (SUV) srednjega razreda santa fe. To je že četrta generacija tega modela, ki je leta 2001 kot eden prvih tovrstnih avtov oral ledino na trgu SUV.

FINANCE
Avto
To je novi, še večji hyundai santa fe
Avto
AvtoMiloš Milač To je novi, še večji hyundai santa fe

Hyundai je včeraj razkril prvi fotografiji novega športnega terenca (SUV) srednjega razreda santa fe. To je že četrta generacija tega modela, ki je leta 2001 kot eden prvih tovrstnih avtov oral ledino na trgu SUV.