Razkrivamo najdražje avtomobile, ki so jih letos kupili Slovenci Razkrivamo najdražje avtomobile, ki so jih letos kupili Slovenci Slovenci so letos za jeklene konjičke na široko odprli denarnice – morda tako široko, kot še nikoli
S to toyoto boste najlažje ušli potniškim dostavnikom S to toyoto boste najlažje ušli potniškim dostavnikom Test: toyota proace verso 2.0 D-4D 150 HP family: potniški dostavnik, ki uspešno posega v razred velikih enoprostorcev oziroma ponuja najboljše iz obeh svetov
Renault tretjič zapored z rekordno prodajo Renault tretjič zapored z rekordno prodajo Clio 4 je drugi najbolje prodajan avtomobil v Evropi, captur pa je na prvem mestu med kompaktnimi križanci. V segmentu srednje velikih enoprostorcev je prvi scenic.
Konferenčna pisarna za šest oseb Konferenčna pisarna za šest oseb Test: ford tourneo custom 2.0 L2H1 2.0 TDCi 125 kW sport; prenova, ki je ustvarila skoraj nov avto. Tourneo custom se po tehniki, udobju in naprednih sistemih lahko primerja z najboljšimi potniškimi dostavniki.

Elektrika: izziv za slovenske dobavitelje, avtoindustrijo in tudi Akrapoviča

Čas branja: 3 min
23.02.2018  10:05
Ponovno smo se zatopili v priljubljeno temo - elektromobilnost! Tokrat s slovenskimi dobavitelji, nekaj vodilnimi iz tujih podjetij in Akrapovičem, ki stavi na bencinsko romantiko. Kako je pripravljen na novo dobo? Pred vrati je avtosalon v Ženevi, zato proizvajalci že razkrivajo novosti...
Elektrika: izziv za slovenske dobavitelje, avtoindustrijo in tudi Akrapoviča

Raziskali smo, kako hiter bo razmah e-avtov in kako so pripravljeni naši dobavitelji. Leta 2030 bi se lahko število prodanih električnih vozil in različnih hibridov izenačilo s številom vozil s klasičnimi pogoni. Poseben izziv za proizvajalce pa je vzporedni razvoj tako klasičnih pogonov, ki jih je treba izboljševati, čeprav so dolgoročno obsojeni na izumrtje, kot povsem novih, električnih.

Do leta 2020 pa ne bo zaznati večjih sprememb pri prodaji vozil na električni pogon, saj v prihodnjih dveh letih ne bodo rešena glavna vprašanja v zvezi z elektrifikacijo vozil, pravi Tom Fux iz Toyote. Iztok Seljak iz Hidrie napoveduje, da bo leta 2025 četrtina prodanih vozil električnih, četrtina pa hibridnih. Kaj pravijo pri Akrapoviču, Kolektorju, Iskra Mehanizmih in drugih slovenskih podjetjih?

Elektromobilnost se zdi velika ovira tudi za Akrapoviča, ki dela odličen posel zaradi bencinske romantike. Pa bo res tako? Komentirata direktor podjetja Uroš Rosa in lastnik Igor Akrapovič.

Z Oplovimi insigniami z novim štirikolesnim pogonom twinster smo se podali na leden poligon v avstrijskem Thomatalu in se ob divjem drsenju skozi zavoje izjemno zabavali ter utrjevali vozniške veščine. Česa se lahko naučite na takšnem treningu in kako lahko znanje uporabite na cesti?

Pogovarjali smo se z 32-letnim Grosupeljčanom, ki ima znamko Škoda v krvi in priimku, zato je razvil tudi posebno poslovno idejo. Miha Škoda je posodobil Škodin znak s starodobnega modela superb iz leta 1938. Z znakom iz medenine in stekla, opremljenim še z LED-sijalkami, želi prodreti na trg in zaigrati na srca ljubiteljev teh čeških avtomobilov.

Množica avtomobilskih premier pa sporoča, da prihaja čas za pomladni avtomobilski salon v Ženevi. Ta bo vrata za javnost odprl 8. marca.

Avtomobilski proizvajalci svoje novosti tudi letos razkrivajo pred salonom, da se ne bi izgubili v množici premier. Tako je Peugeot že v tem tednu razkril novo poslovno limuzino 508, ki stavi na manjše mere in bolj kupejevske poteze.

Volvo je predstavil novi karavanski V60, ki poskuša obuditi družinske vrednote, v preteklosti zelo močne pri tej znamki.

Renault je električnemu zoeju vgradil zmogljivejši motor R110 z 80 kilovati. Seat pa je razkril ime in prednji del novega velikega športnega terenca, ki bo tekmoval tudi s hišno škodo kodiaq.

Znane so podrobnosti tudi tretjega v trojici prostočasnih vozil oziroma potniških dostavnikov kompaktnega razreda. In ta je najbolj poseben med trojico. To je peugeot rifter, naslednik partnerja in bratranec berlinga in comba.

Kia ceed se je razkrila v tretji generaciji, novinka je bolj skladna, manj ostrih potez, a ima vgrajeno sodobnejšo tehniko in na enakih zunanjih merah ponuja več prostora.

Primer dobre prakse, še zlasti za zaposlene: v nemškem Daimlerju so rekordno poslovno leto proslavili z zaposlenimi, ti bodo prejeli 5.700 evrov bonusa, bogato so nagradili tudi upravo.

Večni šef Renault Nissana Carlos Ghosn naj bi se letos upokojil, a ga je upravni odbor nagradil s podporo za nov štiriletni mandat.

Slovenski Hyundai pa je v preteklem tednu zaokrožil ekološko ponudbo družine ioniq – električnemu in hibridnemu je dodal še priključni hibrid in ga ocenil na 24.500 evrov (upoštevaje subvencijo Eko sklada).

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novice
Novice Praznik bencina, elektrike in (tudi) dizla 1

Avtomobilska Ženeva nam je ponovno odkrila tančico bližnje avtomobilske prihodnosti, ta je zanimiva, resda predvidljiva, a vseeno...

AVTO
Novice
Novice Čas je za najboljše!

Teden tekmovalcev in zmagovalcev – objavljamo podroben PRIMA – primerjalni test kar 13 (!) avtomobilov B-razreda, v katerega je ekipa...

FINANCE
Zakaj dvig minimalne plače in ne znižanje DDV? 2

Če hočete skregati ekonomista levega oziroma desnega prepričanja, jima postavite vprašanje o dvigu minimalne plače

FINANCE
Članki
Članki Se evropsko stališče do brexita mehča? 5

Po poročanju Business Insiderja (BI) evropski parlament pripravlja resolucijo, s katero naj bi EU pozval k več prožnosti; v pisarni...

FINANCE
Članki
Članki Koliko se bo po brexitu skrčil evropski parlament?

Kaj se bo po brexitu zgodilo s 73 sedeži evroposlancev iz Velike Britanije? Evropski parlament je danes izglasoval svoj predlog, ki ga...

FINANCE
Članki
Članki Kako je z Grčijo – in kako s slovenskim posojilom 2

Grčija je (spet) na dnevnem redu, saj naj bi avgusta predvidoma končala zadnji program pomoči in se dokončno vrnila na trg, če bo šlo...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Trump in Ši merita moči, evrska industrija pa že slabi 4

V časovnici in grafih - kako zaostrovanje trgovinskih odnosov vnaša nervozo na borze ter tudi že v evrsko industrijo