Takšna bo električna prihodnost avtomobilske eksotike Takšna bo električna prihodnost avtomobilske eksotike Rjovenje šest-, osem-, deset- in 12-valjnih strojev se z elektriko seveda poslavlja.
Cene dizlov v Nemčiji že upadajo, kako je pri nas? Cene dizlov v Nemčiji že upadajo, kako je pri nas? »Lažje prodam deset dizelskih avtov kot enega bencinskega, cene zanje pa niso upadle,« pravi trgovec z rabljenimi avti Igor Andolšek.
Kaj se dogaja s cenami dizlov, nesmisel bonitet in športniki prihodnosti Kaj se dogaja s cenami dizlov, nesmisel bonitet in športniki prihodnosti V tem tednu smo se poglobili v cene dizelskih avtomobilov v Nemčiji in v Sloveniji. Je nakup že ugodnejši in kakšne so navade Slovencev? Na posvetu Ukrepi in spodbude za prehod na e-mobilnost smo se pogovarjali o bonitetah za službena vozila, v pismu pa še o novih SUV iz Volva in Lexusa ter električnih superšportnikih prihodnosti.
Zakaj se podjetjem bolj splača kupiti star dizel kot nov okolju prijazen avto? Zakaj se podjetjem bolj splača kupiti star dizel kot nov okolju prijazen avto? Udeleženci posveta so se strinjali, da je pomemben korak pri spodbujanju električnih vozil sprememba bonitet za uporabo službenih vozil.
Polestar pobira naročila za superhibrida, dobili ga boste prihodnje leto Polestar pobira naročila za superhibrida, dobili ga boste prihodnje leto Za polestar 1 se zanima sedem tisoč ljudi, pravi vodstvo znamke, ki je odprlo knjižico za naročila.

Elektrika: izziv za slovenske dobavitelje, avtoindustrijo in tudi Akrapoviča

23.02.2018  10:05
Ponovno smo se zatopili v priljubljeno temo - elektromobilnost! Tokrat s slovenskimi dobavitelji, nekaj vodilnimi iz tujih podjetij in Akrapovičem, ki stavi na bencinsko romantiko. Kako je pripravljen na novo dobo? Pred vrati je avtosalon v Ženevi, zato proizvajalci že razkrivajo novosti...
Elektrika: izziv za slovenske dobavitelje, avtoindustrijo in tudi Akrapoviča

Raziskali smo, kako hiter bo razmah e-avtov in kako so pripravljeni naši dobavitelji. Leta 2030 bi se lahko število prodanih električnih vozil in različnih hibridov izenačilo s številom vozil s klasičnimi pogoni. Poseben izziv za proizvajalce pa je vzporedni razvoj tako klasičnih pogonov, ki jih je treba izboljševati, čeprav so dolgoročno obsojeni na izumrtje, kot povsem novih, električnih.

Do leta 2020 pa ne bo zaznati večjih sprememb pri prodaji vozil na električni pogon, saj v prihodnjih dveh letih ne bodo rešena glavna vprašanja v zvezi z elektrifikacijo vozil, pravi Tom Fux iz Toyote. Iztok Seljak iz Hidrie napoveduje, da bo leta 2025 četrtina prodanih vozil električnih, četrtina pa hibridnih. Kaj pravijo pri Akrapoviču, Kolektorju, Iskra Mehanizmih in drugih slovenskih podjetjih?

Elektromobilnost se zdi velika ovira tudi za Akrapoviča, ki dela odličen posel zaradi bencinske romantike. Pa bo res tako? Komentirata direktor podjetja Uroš Rosa in lastnik Igor Akrapovič.

Z Oplovimi insigniami z novim štirikolesnim pogonom twinster smo se podali na leden poligon v avstrijskem Thomatalu in se ob divjem drsenju skozi zavoje izjemno zabavali ter utrjevali vozniške veščine. Česa se lahko naučite na takšnem treningu in kako lahko znanje uporabite na cesti?

Pogovarjali smo se z 32-letnim Grosupeljčanom, ki ima znamko Škoda v krvi in priimku, zato je razvil tudi posebno poslovno idejo. Miha Škoda je posodobil Škodin znak s starodobnega modela superb iz leta 1938. Z znakom iz medenine in stekla, opremljenim še z LED-sijalkami, želi prodreti na trg in zaigrati na srca ljubiteljev teh čeških avtomobilov.

Množica avtomobilskih premier pa sporoča, da prihaja čas za pomladni avtomobilski salon v Ženevi. Ta bo vrata za javnost odprl 8. marca.

Avtomobilski proizvajalci svoje novosti tudi letos razkrivajo pred salonom, da se ne bi izgubili v množici premier. Tako je Peugeot že v tem tednu razkril novo poslovno limuzino 508, ki stavi na manjše mere in bolj kupejevske poteze.

Volvo je predstavil novi karavanski V60, ki poskuša obuditi družinske vrednote, v preteklosti zelo močne pri tej znamki.

Renault je električnemu zoeju vgradil zmogljivejši motor R110 z 80 kilovati. Seat pa je razkril ime in prednji del novega velikega športnega terenca, ki bo tekmoval tudi s hišno škodo kodiaq.

Znane so podrobnosti tudi tretjega v trojici prostočasnih vozil oziroma potniških dostavnikov kompaktnega razreda. In ta je najbolj poseben med trojico. To je peugeot rifter, naslednik partnerja in bratranec berlinga in comba.

Kia ceed se je razkrila v tretji generaciji, novinka je bolj skladna, manj ostrih potez, a ima vgrajeno sodobnejšo tehniko in na enakih zunanjih merah ponuja več prostora.

Primer dobre prakse, še zlasti za zaposlene: v nemškem Daimlerju so rekordno poslovno leto proslavili z zaposlenimi, ti bodo prejeli 5.700 evrov bonusa, bogato so nagradili tudi upravo.

Večni šef Renault Nissana Carlos Ghosn naj bi se letos upokojil, a ga je upravni odbor nagradil s podporo za nov štiriletni mandat.

Slovenski Hyundai pa je v preteklem tednu zaokrožil ekološko ponudbo družine ioniq – električnemu in hibridnemu je dodal še priključni hibrid in ga ocenil na 24.500 evrov (upoštevaje subvencijo Eko sklada).

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novice
Novice Praznik bencina, elektrike in (tudi) dizla 1

Avtomobilska Ženeva nam je ponovno odkrila tančico bližnje avtomobilske prihodnosti, ta je zanimiva, resda predvidljiva, a vseeno...

AVTO
Novice
Novice Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi

Električni teden so zaznamovali novi nissan leaf, celostno zelo dober avto za katerega verjamem, da bo prinesel nov premik na trg...

FINANCE
Članki
Članki Se evropsko stališče do brexita mehča? 5

Po poročanju Business Insiderja (BI) evropski parlament pripravlja resolucijo, s katero naj bi EU pozval k več prožnosti; v pisarni...

FINANCE
Članki
Članki Vse, kar morate vedeti o slovensko-hrvaškem sporu glede stare LB 2

(Ozadje) Pojasnjujemo, za kaj gre pri sporu o prenesenih starih deviznih vlog hrvaških varčevalcev LB, in katera tri vprašanja v zvezi s...

FINANCE
Članki
Članki Bo Opec občutil negativno stran svoje strategije? 4

Lani se je naftni kartel Opec z zmanjšanjem dnevnih kvot načrpane nafte trudil zvišati povprečno ceno surove nafte in to mu je uspelo;...