Bil je že čas, električni audi e-tron Nemčijo vrača na vrh avtoindustrije Bil je že čas, električni audi e-tron Nemčijo vrača na vrh avtoindustrije Prvi povsem električni audi e-tron obljublja velik napredek v razvoju, poleg zmogljivega motorja in baterije ponuja prestižno izkušnjo, kopico uporabnih rešitev in razumno ceno pod 80 tisoč evrov.
Zakaj Slovenci svoja luksuzna vozila registrirajo na Slovaškem? Zakaj Slovenci svoja luksuzna vozila registrirajo na Slovaškem? Z nakupom in registracijo močnejših vozil v drugih državah se nekateri ognejo davku na motorna vozila, najbolj iznajdljivi tudi DDV
Kupejevsko-karavanska kia, ki vabi z oblinami in prostornostjo Kupejevsko-karavanska kia, ki vabi z oblinami in prostornostjo Nova kia proceed ob presenetljivih linijah navdušuje še s prostornostjo. Na voljo bo s štirimi motorji, trg pa bo napadla v začetku leta 2019.
Vozniška poslastica za uspešne očete Vozniška poslastica za uspešne očete Bmw 4 gran coupe umetelno združuje videz dvovratne različice z uporabnostjo štirivratne limuzine, oplemeniten z M športnim paketom, xDrive pogonom ter 252-konjskim turbobencincem pa pomeni tudi vozniško poslastico.
Kako se prvič v zgodovini povezujeta klasična energetika in transport Kako se prvič v zgodovini povezujeta klasična energetika in transport Kako se je Petrol spremenil iz naftne v energetsko družbo, zdaj pa odkriva nove možnosti povezovanja električne infrastrukture in prevoza

Elektrika: izziv za slovenske dobavitelje, avtoindustrijo in tudi Akrapoviča

Čas branja: 3 min
23.02.2018  10:05
Ponovno smo se zatopili v priljubljeno temo - elektromobilnost! Tokrat s slovenskimi dobavitelji, nekaj vodilnimi iz tujih podjetij in Akrapovičem, ki stavi na bencinsko romantiko. Kako je pripravljen na novo dobo? Pred vrati je avtosalon v Ženevi, zato proizvajalci že razkrivajo novosti...
Elektrika: izziv za slovenske dobavitelje, avtoindustrijo in tudi Akrapoviča

Raziskali smo, kako hiter bo razmah e-avtov in kako so pripravljeni naši dobavitelji. Leta 2030 bi se lahko število prodanih električnih vozil in različnih hibridov izenačilo s številom vozil s klasičnimi pogoni. Poseben izziv za proizvajalce pa je vzporedni razvoj tako klasičnih pogonov, ki jih je treba izboljševati, čeprav so dolgoročno obsojeni na izumrtje, kot povsem novih, električnih.

Do leta 2020 pa ne bo zaznati večjih sprememb pri prodaji vozil na električni pogon, saj v prihodnjih dveh letih ne bodo rešena glavna vprašanja v zvezi z elektrifikacijo vozil, pravi Tom Fux iz Toyote. Iztok Seljak iz Hidrie napoveduje, da bo leta 2025 četrtina prodanih vozil električnih, četrtina pa hibridnih. Kaj pravijo pri Akrapoviču, Kolektorju, Iskra Mehanizmih in drugih slovenskih podjetjih?

Elektromobilnost se zdi velika ovira tudi za Akrapoviča, ki dela odličen posel zaradi bencinske romantike. Pa bo res tako? Komentirata direktor podjetja Uroš Rosa in lastnik Igor Akrapovič.

Z Oplovimi insigniami z novim štirikolesnim pogonom twinster smo se podali na leden poligon v avstrijskem Thomatalu in se ob divjem drsenju skozi zavoje izjemno zabavali ter utrjevali vozniške veščine. Česa se lahko naučite na takšnem treningu in kako lahko znanje uporabite na cesti?

Pogovarjali smo se z 32-letnim Grosupeljčanom, ki ima znamko Škoda v krvi in priimku, zato je razvil tudi posebno poslovno idejo. Miha Škoda je posodobil Škodin znak s starodobnega modela superb iz leta 1938. Z znakom iz medenine in stekla, opremljenim še z LED-sijalkami, želi prodreti na trg in zaigrati na srca ljubiteljev teh čeških avtomobilov.

Množica avtomobilskih premier pa sporoča, da prihaja čas za pomladni avtomobilski salon v Ženevi. Ta bo vrata za javnost odprl 8. marca.

Avtomobilski proizvajalci svoje novosti tudi letos razkrivajo pred salonom, da se ne bi izgubili v množici premier. Tako je Peugeot že v tem tednu razkril novo poslovno limuzino 508, ki stavi na manjše mere in bolj kupejevske poteze.

Volvo je predstavil novi karavanski V60, ki poskuša obuditi družinske vrednote, v preteklosti zelo močne pri tej znamki.

Renault je električnemu zoeju vgradil zmogljivejši motor R110 z 80 kilovati. Seat pa je razkril ime in prednji del novega velikega športnega terenca, ki bo tekmoval tudi s hišno škodo kodiaq.

Znane so podrobnosti tudi tretjega v trojici prostočasnih vozil oziroma potniških dostavnikov kompaktnega razreda. In ta je najbolj poseben med trojico. To je peugeot rifter, naslednik partnerja in bratranec berlinga in comba.

Kia ceed se je razkrila v tretji generaciji, novinka je bolj skladna, manj ostrih potez, a ima vgrajeno sodobnejšo tehniko in na enakih zunanjih merah ponuja več prostora.

Primer dobre prakse, še zlasti za zaposlene: v nemškem Daimlerju so rekordno poslovno leto proslavili z zaposlenimi, ti bodo prejeli 5.700 evrov bonusa, bogato so nagradili tudi upravo.

Večni šef Renault Nissana Carlos Ghosn naj bi se letos upokojil, a ga je upravni odbor nagradil s podporo za nov štiriletni mandat.

Slovenski Hyundai pa je v preteklem tednu zaokrožil ekološko ponudbo družine ioniq – električnemu in hibridnemu je dodal še priključni hibrid in ga ocenil na 24.500 evrov (upoštevaje subvencijo Eko sklada).

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novice
Novice Praznik bencina, elektrike in (tudi) dizla 1

Avtomobilska Ženeva nam je ponovno odkrila tančico bližnje avtomobilske prihodnosti, ta je zanimiva, resda predvidljiva, a vseeno...

AVTO
Novice
Novice Čas je za najboljše!

Teden tekmovalcev in zmagovalcev – objavljamo podroben PRIMA – primerjalni test kar 13 (!) avtomobilov B-razreda, v katerega je ekipa...

FINANCE
Članki
Članki Trump neti trgovinsko vojno - lahko kongres povozi njegovo odločitev? 7

Ameriški predsednik je konec tedna uresničil napoved o uvedbi dodatnih carin na jeklo in aluminij in podpisal izvršni odlok o njihovi...

FINANCE
Članki
Članki Netflixu je agresiven pohod na tuje prinesel veliko rast 12

Ameriška družba za pretočno predvajanje videovsebin je v prvem četrtletju povečala prihodke za več kot 40 odstotkov in čisti...

FINANCE
Članki
Članki Facebook - za »brezplačni« dostop plačate s podatki 1

Česa ne bi smeli preslišati s senatnega zaslišanja šefa Facebooka Marka Zuckeberga

FINANCE
Članki
Članki Kam pelje surovinski in valutni vlak smrti 3

Negotovost ali kaj nas čaka po sobotnih napadih ZDA, Velike Britanije in Francije?