Avto

Kaj prinaša tretja generacija kie ceed

Korejska Kia tudi v času športnih terencev nadaljuje zgodbo klasičnega kompaktnega petvratnega modela ceed. Novi model bo pri nas konec poletja.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

19.02.2018 16:32
Čas branja: 4 min

Kia je tudi novi model oblikovala v Evropi, prav tako ga bo izdelovala v Evropi (v slovaški tovarni v Žilini), zasnovala pa ga je na novi osnovi K2 in ga na več področjih prilagodila zahtevnejšim kupcem.

Novi kompaktnež ima tudi novo ime, čeprav to ni takoj opazno. Zdaj se imenuje ceed (prej cee'd), kratica pa v angleščini pomeni Community of Europe, European Design oziroma vozilo iz Evropske skupnosti, oblikovano v Evropi.

Mersko je ceed v širino pridobil dva centimetra (1,8 metra), v višino izgubil 2,3 centimetra (1,447 metra), sprednji previs je krajši, zadnji pa daljši za dva centimetra. Medosna razdalja (2,65 metra) in dolžina (4,31 metra) sta ostali nespremenjeni. Zaradi nove zasnove pa ima novinec več prostora v potniški kabini in nižji položaj sedenja. Večji je tudi prtljažnik, zrasel je za 15 litrov, na 395 litrov.

Oblikovno so robove predhodnika zamenjale ravne linije. »Tigrov nos« je zdaj nekoliko širši, odprtina za zajem zraka pa nižja. Novi model je serijsko opremljen z dnevnimi LED-lučmi v obliki kock ledu, znanih iz aktualnega cee'd GT line.

V notranjosti je ceed dobil bolj vodoravno postavljeno armaturno ploščo, ki je razdeljena v dva dela – zgornjega s pet-, sedem- ali osempalčnim (v primeru navigacije) zaslonom na dotik in zabavno-informacijskim sistemom ter spodnjega, kjer so klasična stikala za nastavitev avdiosistema. Kia obljublja še boljše vozne lastnosti kot pri aktualnem modelu. Te pa naj bi dosegli z novim vzmetenjem in natančnejšim volanom.

Motorni del je predvidljiv. Bencinski del bodo zastopali litrski T-GDI z 89 kilovati in 1,4-litrski T-GDI s 103 kilovati. V ponudbi pa bo ostal ostareli 1,4-litrski atmosferski bencinar s 75 kilovati, ki bo tudi najcenejša možnost v novem ceedu.

Turbodizelski motor 1.6 CRDi bo na voljo v dveh stopnjah, s 85 in sto kilovati. Motor pa že danes ustreza novim okoljskim standardom Euro 6d, med drugim za zmanjševanje izpustov ogljikovega dioksida in dušikovega oksida uporablja selektivno katalitično redukcijo (SCR). Kia pa obljublja, da bodo izpusti ogljikovega dioksida tudi po novem WLTP-ciklu manjši od 110 gramov na kilometer.

Vsi motorji bodo moč do koles prenašali prek šeststopenjskega ročnega menjalnika, medtem ko bosta nova motorja 1.4 T-GDi in 1.6 CRDi na voljo tudi v kombinaciji s sedemstopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko.

Med dodatno opremo kaže omeniti sistem drive mode select, ki omogoča nastavljanje trdote volana in odzivnosti pedala za plin, ogrevanje sprednjega stekla s skoraj nevidnimi žicami, ECO-paket z aktivno zračno loputo na maski, ki se zapira in odpira glede na temperaturo motorja, s čimer izboljšuje aerodinamiko in posledično zmanjšuje porabo goriva. Del paketa so tudi nižje vzmetenje in Michelinove pnevmatike z nižjim kotalnim uporom.

Novi ceed bo kot prvi Kijin model v Evropi ponujal sistem za ohranjanje vozila na voznem pasu (LFA – Lane Following Assist), na voljo pa bodo še radarski tempomat s sistemom Stop & Go, opozarjanje na vozila v mrtvem kotu (BSCW), sistem za opozarjanje pri prečnem prometu za vozilom (RCTCW), sistem za pomoč pri parkiranju (SPA) ter zaznava pešcev s heptičnim opozarjanjem na volanu v primeru zaznavanja nevarnosti naleta.

Proizvodnja nove kie ceed se bo v Kijini tovarni v slovaški Žilini začela maja. Prodaja novinca pa se bo začela konec tega poletja. Nobenih sprememb ni pri garanciji – sedem let ali 150 tisoč kilometrov, prva tri leta pa brez omejitve kilometrov.

Foto: Kia

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Takšen bo novi kia ceed
Avto
AvtoMiloš Milač Takšen bo novi kia ceed 7

Korejska Kia predstavlja prve skice nove generacije priljubljenega modela, novo je tudi ime. Namesto cee'd se bo imenoval ceed

FINANCE
Avto
Kia, ki vam jo bodo mnogi zavidali
Avto
AvtoMatej Kačič Kia, ki vam jo bodo mnogi zavidali 44

Stinger GT je hudo privlačen, že kar nastopaški kupe, ki navduši s športnostjo in eleganco, dokončno pa te »zakuri« z zmogljivostmi biturbošestvaljanika, vozno dinamiko in vse prej kot zasoljeno ceno.

FINANCE
Avto
Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece
Avto
AvtoMiloš Milač Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece 14

Južnokorejska Kia napada s klasičnim fastbackom oziroma gran turismom vznemirljive podobe, dobre opremljenosti in nedvomno konkurenčnih cen

FINANCE
Avto
Električna kia niro z dosegom 450 kilometrov
Avto
AvtoMiloš Milač Električna kia niro z dosegom 450 kilometrov 15

Korejska Kia je na sejmu električnih vozil v koreji razkrila novo električno različico modela Niro z baterijo kapacitete 64 kilovatnih ur in dosegom 450 kilometrov med polnjenji.

FINANCE
Avto
Kupejevsko-karavanska kia, ki vabi z oblinami in prostornostjo
Avto
AvtoUroš Božin Kupejevsko-karavanska kia, ki vabi z oblinami in prostornostjo 5

Nova kia proceed ob presenetljivih linijah navdušuje še s prostornostjo. Na voljo bo s štirimi motorji, trg pa bo napadla v začetku leta 2019.

FINANCE
Avto
Kia ceed: nevsiljiva in izjemno dobra izbira
Avto
AvtoMiloš Milač Kia ceed: nevsiljiva in izjemno dobra izbira 13

Vzporedni test: kia ceed 1.0 T GDI EX fresh in 1.4 T GDI LX edition

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)