Bil je že čas, električni audi e-tron Nemčijo vrača na vrh avtoindustrije Bil je že čas, električni audi e-tron Nemčijo vrača na vrh avtoindustrije Prvi povsem električni audi e-tron obljublja velik napredek v razvoju, poleg zmogljivega motorja in baterije ponuja prestižno izkušnjo, kopico uporabnih rešitev in razumno ceno pod 80 tisoč evrov.
Zakaj Slovenci svoja luksuzna vozila registrirajo na Slovaškem? Zakaj Slovenci svoja luksuzna vozila registrirajo na Slovaškem? Z nakupom in registracijo močnejših vozil v drugih državah se nekateri ognejo davku na motorna vozila, najbolj iznajdljivi tudi DDV
Kupejevsko-karavanska kia, ki vabi z oblinami in prostornostjo Kupejevsko-karavanska kia, ki vabi z oblinami in prostornostjo Nova kia proceed ob presenetljivih linijah navdušuje še s prostornostjo. Na voljo bo s štirimi motorji, trg pa bo napadla v začetku leta 2019.
Vozniška poslastica za uspešne očete Vozniška poslastica za uspešne očete Bmw 4 gran coupe umetelno združuje videz dvovratne različice z uporabnostjo štirivratne limuzine, oplemeniten z M športnim paketom, xDrive pogonom ter 252-konjskim turbobencincem pa pomeni tudi vozniško poslastico.
Kako se prvič v zgodovini povezujeta klasična energetika in transport Kako se prvič v zgodovini povezujeta klasična energetika in transport Kako se je Petrol spremenil iz naftne v energetsko družbo, zdaj pa odkriva nove možnosti povezovanja električne infrastrukture in prevoza

Po desetih letih: novi ali le osveženi berlingo?

Čas branja: 4 min
15.02.2018  09:11
Po včerajšnjem razkritju prednjih delov dostavnih oziroma prostočasnih trojčkov danes Citroën razkriva še podrobnosti o novem berlingu. Ta je znan, a v podrobnostih močno dodelan. Na skromnih merah ponuja genialen prostorski izkoristek, denimo kar 775-litrski prtljažnik in za ta razred izjemno varnostno opremo. Pri nas bo v drugi polovici leta.
Po desetih letih: novi ali le osveženi berlingo?

V osnovi je pri berlingu, vsaj na prvi pogled, precej malo novega – presenetljivo ali pa tudi ne. Vsaj če upoštevamo, da novi berlingo tretje generacije na trg prihaja po kar desetih letih. Vmes je sicer doživel dve prenovi, a sta bili precej skromni.

Vzporedni test: berlingo druge generacije z letnico 2008, prenovama 2012 in 2015

Pri novem berlingu tretje generacije so spremembe sicer opazne, opazne pa so tudi zelo jasne podobnosti z drugo generacijo. Denimo oblika zadka z žarometi vred in popolnoma enake mere zunanjosti, dolžina 4,4 oziroma 4,75 metra (podaljšana različica XL). Nezgrešljive so tudi znane poteze armaturne plošče, ki ji svežino dajeta le velik zaslon na dotik na vrhu sredinske konzole in nov trikrak volan.

Če pogledamo podrobnosti, pa je tretja generacija vseeno daleč od preproste prenove. Dodana vrednost je precejšnja, na več področjih. Berlingo je izdelan na novi koncernski osnovi EMP2, v primerjavi s prejšnjim pa ima denimo krajši prednji previs in bolj naprej pomaknjeno vetrobransko steklo, zato je kabina še bolj zračna kot prej. Prednji del zelo jasno nakazuje pripadnost znamki in podobnost z modeli C3, C3 aircross in C4 cactus. Zaznamujejo ga predvsem prednje okrogle meglenke in ob strani še značilne zaščite airbump.

V kabini je največja nakladalna dolžina, po zaslugi zlaganja naslonjala sopotnikovega sedeža, kar 2,7 ali 3,05 metra (v različici XL). Stranska drsna vrata imajo električno pomična stekla (prej so se stekla odpirala le stransko za nekaj centimetrov). Že tako velik prtljažnik je zrasel za dodatnih 100 litrov, na 775 litrov. V kabini pa je še 28 prostorčkov za drobnarije s skupno prostornino 186 litrov.

Že znana armaturna plošča je nadgrajena z osempalčnim zaslonom na dotik na vrhu sredinske konzole s funkcijo mirror screen in povezljivostjo z operacijskim sistemom Andriod in Applovimi telefoni. Zaslon vsebuje tudi navigacijo TomTom traffic s trenutnimi prometnimi informacijami, glasovno prepoznavo, klic v sili eCall. Kupci pa bodo veseli tudi brezžičnega polnjenja mobilnega telefona v sredinski konzoli.

Področje, kjer v osnovi preprost avto res navduši, pa so sistemi aktivne varnosti. Teh je kar 19, seveda pa ne bodo vsi vgrajeni serijsko. Naštejmo najpomembnejše: preprost prikazovalnik informacij (head-up display) na majhno steklo nad armaturno ploščo, radarski tempomat s funkcijo stop & go, električna ročna zavora, zadnja kamera, pomoč pri speljevanju in vožnji na slabših podlagah grip control s funkcijo nadzorovanega spuščanja po klancu »hill assist descent« ter pomoč za stabilnost pri vleki prikolice, samodejno parkiranje, opozorilnik za mrtvi kot in še nekaj drugih sistemov.

Zanimiv je tudi pogon, sestavljen iz novega 1,5-litrskega turbodizelskega motorja blueHDI s pametnimi svečkami idrijske Hidrie s 55, 74 ali 96 kilovati (75, 100 ali 130 konjskimi močmi) ter 1,2-litrskega turbo trivaljnega bencinarja z 81 ali 96 kilovati (110 ali 130 konjskimi močmi), ki je lahko povezan tudi z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom (prihodnje leto).

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
SUBV
Članki
Članki TOP razpisi tega tedna: podjetniški sklad, občine ...

Objavljamo izbor sveže odprtih razpisov za subvencije

AVTO
Novice
Novice Nemci zabili nov žebelj v krsto dizla 4

Nemci bodo lahko omejili ali celo zaprli mesta za starejše dizle, uspešni Slovenec Tom Fux na novem položaju v evropski Toyoti, za...

GRADBENIŠTVO
Novice
Novice Vodnik: Kaj vse me čaka in kaj moram vedeti, če želim graditi hišo

Ni vse v nakupu parcele in montažne hiše, računajte na nekaj birokracije in vrsto dodatnih stroškov

AVTO
Novice
Novice Dizel na okoljskem piedestalu, elektrika pa na udaru termoelektrarn 31

Razburljiv teden je na plan potegnil stari dobri dizel - v obliki novih tožb BMW, Boscha in Volkswagna ter po drugi strani z okoljsko...

AVTO
Novice
Novice Kaj se dogaja s cenami dizlov, nesmisel bonitet in športniki prihodnosti

V tem tednu smo se poglobili v cene dizelskih avtomobilov v Nemčiji in v Sloveniji. Je nakup že ugodnejši in kakšne so navade...

FINANCE
Članki
Članki Smučarska sezona precej boljša od lanske. Kakšna so pričakovanja upravljavcev smučišč?

Večina od največjih osmih slovenskih smučišč si letos obeta večje prihodke, saj se je smučarska sezona začela prej kot lani, na...

AVTO
Novice
Novice Orjaki na poti elektrifikacije

Na angleškem podeželju smo preizkusili največjega range roverja, ki 51 kilometrov lahko prevozi le na elektriko, sicer pa ga poganja...