Avto

Po desetih letih: novi ali le osveženi berlingo?

Po včerajšnjem razkritju prednjih delov dostavnih oziroma prostočasnih trojčkov danes Citroën razkriva še podrobnosti o novem berlingu. Ta je znan, a v podrobnostih močno dodelan. Na skromnih merah ponuja genialen prostorski izkoristek, denimo kar 775-litrski prtljažnik in za ta razred izjemno varnostno opremo. Pri nas bo v drugi polovici leta.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

15.02.2018 09:11
Čas branja: 4 min

V osnovi je pri berlingu, vsaj na prvi pogled, precej malo novega – presenetljivo ali pa tudi ne. Vsaj če upoštevamo, da novi berlingo tretje generacije na trg prihaja po kar desetih letih. Vmes je sicer doživel dve prenovi, a sta bili precej skromni.

Vzporedni test: berlingo druge generacije z letnico 2008, prenovama 2012 in 2015

Pri novem berlingu tretje generacije so spremembe sicer opazne, opazne pa so tudi zelo jasne podobnosti z drugo generacijo. Denimo oblika zadka z žarometi vred in popolnoma enake mere zunanjosti, dolžina 4,4 oziroma 4,75 metra (podaljšana različica XL). Nezgrešljive so tudi znane poteze armaturne plošče, ki ji svežino dajeta le velik zaslon na dotik na vrhu sredinske konzole in nov trikrak volan.

Če pogledamo podrobnosti, pa je tretja generacija vseeno daleč od preproste prenove. Dodana vrednost je precejšnja, na več področjih. Berlingo je izdelan na novi koncernski osnovi EMP2, v primerjavi s prejšnjim pa ima denimo krajši prednji previs in bolj naprej pomaknjeno vetrobransko steklo, zato je kabina še bolj zračna kot prej. Prednji del zelo jasno nakazuje pripadnost znamki in podobnost z modeli C3, C3 aircross in C4 cactus. Zaznamujejo ga predvsem prednje okrogle meglenke in ob strani še značilne zaščite airbump.

V kabini je največja nakladalna dolžina, po zaslugi zlaganja naslonjala sopotnikovega sedeža, kar 2,7 ali 3,05 metra (v različici XL). Stranska drsna vrata imajo električno pomična stekla (prej so se stekla odpirala le stransko za nekaj centimetrov). Že tako velik prtljažnik je zrasel za dodatnih 100 litrov, na 775 litrov. V kabini pa je še 28 prostorčkov za drobnarije s skupno prostornino 186 litrov.

Že znana armaturna plošča je nadgrajena z osempalčnim zaslonom na dotik na vrhu sredinske konzole s funkcijo mirror screen in povezljivostjo z operacijskim sistemom Andriod in Applovimi telefoni. Zaslon vsebuje tudi navigacijo TomTom traffic s trenutnimi prometnimi informacijami, glasovno prepoznavo, klic v sili eCall. Kupci pa bodo veseli tudi brezžičnega polnjenja mobilnega telefona v sredinski konzoli.

Področje, kjer v osnovi preprost avto res navduši, pa so sistemi aktivne varnosti. Teh je kar 19, seveda pa ne bodo vsi vgrajeni serijsko. Naštejmo najpomembnejše: preprost prikazovalnik informacij (head-up display) na majhno steklo nad armaturno ploščo, radarski tempomat s funkcijo stop & go, električna ročna zavora, zadnja kamera, pomoč pri speljevanju in vožnji na slabših podlagah grip control s funkcijo nadzorovanega spuščanja po klancu »hill assist descent« ter pomoč za stabilnost pri vleki prikolice, samodejno parkiranje, opozorilnik za mrtvi kot in še nekaj drugih sistemov.

Zanimiv je tudi pogon, sestavljen iz novega 1,5-litrskega turbodizelskega motorja blueHDI s pametnimi svečkami idrijske Hidrie s 55, 74 ali 96 kilovati (75, 100 ali 130 konjskimi močmi) ter 1,2-litrskega turbo trivaljnega bencinarja z 81 ali 96 kilovati (110 ali 130 konjskimi močmi), ki je lahko povezan tudi z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom (prihodnje leto).

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Sestavili smo idealen VW golf: katere dodatke potrebujete, katerih ne
Avto
AvtoMiloš Milač Sestavili smo idealen VW golf: katere dodatke potrebujete, katerih ne 36

Pri nakupu avtomobila prodajalci ponujajo različno opremo in dodatke, ki vas lahko olajšajo tudi za več tisočakov, če pri tem niste racionalni. zato smo preverili, kateri so smiselni in kateri ne. in to smo naredili na primeru drugega najbolje prodajanega avtomobila v sloveniji, to je golf VII.

Aktualno
Nov član komisije za razvrščanje zdravil
Medicina danes
AktualnoNoemi Kandus Nov član komisije za razvrščanje zdravil

Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je na redni seji 18. januarja odločil, da za nadomestnega člana komisije za razvrščanje zdravil na listo imenuje internista doc. dr. Boruta Juga s KO za žilne bolezni UKC Ljubljana. Zamenjal bo dr. Dragana Kovačiča z Oddelka za bolezni srca, pljuč in ožilje v bolnišnici Celje.

FINANCE
Subvencije
TOP razpisi tega tedna: podjetniški sklad, občine ...
Subvencije
SubvencijeAnja Zaletel TOP razpisi tega tedna: podjetniški sklad, občine ...

Objavljamo izbor sveže odprtih razpisov za subvencije

IZVOZNIKI
Novice
Prihodki Slovenske industrije jekla so prvič presegli milijardo evrov, zapušča jih Dmitriij Bochkarev
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc Prihodki Slovenske industrije jekla so prvič presegli milijardo evrov, zapušča jih Dmitriij Bochkarev

Metalurška dejavnost skupine SIJ in prehrambna dejavnost (skupina Perutnina Ptuj) sta v letu 2017 skupaj ustvarili prihodke od prodaje v višini 1.012,9 milijona evrov, kar predstavlja 20,2-odstotno rast glede na leto 2016. Skupni čisti dobiček je bil 17,6 milijona evrov, sporočajo iz SIJ.

FINANCE
Avto
Nemci zabili nov žebelj v krsto dizla
Avto
AvtoMiloš Milač Nemci zabili nov žebelj v krsto dizla 3

Nemci bodo lahko omejili ali celo zaprli mesta za starejše dizle, uspešni Slovenec Tom Fux na novem položaju v evropski Toyoti, za volanom e-golfa v boju z nizkimi temperaturami in številne ženevske novosti.

FINANCE
Avto
Kaj se dogaja s cenami dizlov, nesmisel bonitet in športniki prihodnosti
Avto
AvtoMiloš Milač Kaj se dogaja s cenami dizlov, nesmisel bonitet in športniki prihodnosti

V tem tednu smo se poglobili v cene dizelskih avtomobilov v Nemčiji in v Sloveniji. Je nakup že ugodnejši in kakšne so navade Slovencev? Na posvetu Ukrepi in spodbude za prehod na e-mobilnost smo se pogovarjali o bonitetah za službena vozila, v pismu pa še o novih SUV iz Volva in Lexusa ter električnih superšportnikih prihodnosti.