Avto

Zdaj je uradno, rolls-royce za blato bo cullinan

Ime cullinan je dobil po največjem brezhibnem diamantu, ki ga je vodja rudnika v Južni Afriki, Thomas Cullinan, našel daljnega leta 1905

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

13.02.2018 13:41
Dopolnjeno: 13.02.2018 13:45
Čas branja: 2 min

Angleški Rolls-Royce, ki je v lasti nemškega BMW, se že nekaj let poigrava z mislijo o svojem »visoko nasajenem« avtomobilu. Ne SUV, takšen avto ne sodi v znamko, nam je še pred slabimi šestimi leti v intervjuju zatrdil predsednik uprave Rolls-Roycea Torsten Müller-Ötvos. Na takratnem salonu v Ženevi je Bentley prvič predstavil koncept današnjega luksuznega SUV-a, bentaygo.

A se je le uklonil zahtevam trga tudi v najrazkošnejšem avtomobilskem razredu na svetu in leta 2015 v Financial Timesu napovedal nov avtomobilski razred – avto z višje postavljeno karoserijo, ki bo omogočil razkošna potovanja – kjerkoli. Ta kjerkoli pa je pomenil terensko naravnanost ali vsaj večjo prehodnost, lahek teren ali karkoli že pritiče tej znamki. Beseda terenec to zagotovo ni.

Potem se je Rolls-Royce nekaj let poigraval z imeni. Največkrat je bilo omenjeno ime cullinan, tega pa je danes tudi uradno potrdil.

Od kod torej ime? Cullinan je največji brezhibni diamant, ki ga je vodja rudnika v Južni Afriki, Thomas Cullinan, našel daljnega leta 1905.

Pločevinast oziroma najverjetneje aluminijast in dobro zamaskiran cullinan iz Rolls-Roycea je med razvojem in testiranji vozil po številnih zahtevnih terenih sveta – od puščav Afrike in Bližnjega vzhoda, snega, ledu in nizkih temperatur v arktičnem krogu do Škotskega višavja in kanjonov Severne Amerike.

Foto: Rolls Royce

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Uradno: takšen je rolls-royce med SUV!
Avto
AvtoMiloš Milač Uradno: takšen je rolls-royce med SUV! 8

Razkošje je dobilo novo razsežnost – cullinan je prvi SUV iz hiše Rolls-Royce, ki se dobro znajde tudi na pravem terenu. Obenem je najbolj praktičen avto te znamke, pri razkošju pa prav nič ne zaostaja za Rolls-Royceovo limuzinsko klasiko.

FINANCE
Avto
Rolls Royce odšteva ure do razkritja prvega ''visokega'' avtomobila
Avto
AvtoMiloš Milač Rolls Royce odšteva ure do razkritja prvega ''visokega'' avtomobila

Zadnji žaromet je prva uradno razkrita oblikovna podrobnost novega rolls royca

FINANCE
Dražbe
Vozila na dražbi: starodobni rolls-royce, hibridni lexus, BMW, mercedes, tovornjaki …
FINANCE
Prevozi
Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja
PRO
Prevozi
Prevozi
PrevoziRedakcija Prevozi Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja (PRO)

Transport poganjajo stroji, tovornjaki, dostavniki in drugi. V drugačnih konfiguracijah živijo življenje delavcev, denimo na poplavnih območjih Črne na Koroškem, ki smo jo obiskali sredi februarja.

FINANCE
Avto
Svetujemo kako do pravega avta, milijardni prihranki avtomatizacije in posledice dragega goriva
Avto
AvtoMiloš Milač Svetujemo kako do pravega avta, milijardni prihranki avtomatizacije in posledice dragega goriva

V obliki 35 nasvetov vam ponujam odgovore na večna vprašanja - kako do pravega avta, kako si izpogajati ugodno ceno, kakšen motor izbrati in podobno. Poglobili smo se v posledice dragega bencina in dizla in v avtomatizacijo tovornih vozil, izbrali najboljše tovorne in dostavne novince, razkrili rolls royceov luksuzni SUV, ocenili najbolj imenitno škodo octavio in se po naši lepi Sloveniji zapeljali s porscheji.

FINANCE
Avto
Orjaki na poti elektrifikacije
Avto
AvtoMiloš Milač Orjaki na poti elektrifikacije

Na angleškem podeželju smo preizkusili največjega range roverja, ki 51 kilometrov lahko prevozi le na elektriko, sicer pa ga poganja tudi majhen dvolitrski štirivaljnik. Elektriko je na letni poslovni konferenci, bolj pogosto kot doslej, omenjal tudi šef BMW. V pismu še o dobičku Volkswagna, dobri novici za Revoz, dveh zanimivih italijanskih tipih, športni corsi in še ...

Aktualno
Nov član komisije za razvrščanje zdravil
Medicina danes
AktualnoNoemi Kandus Nov član komisije za razvrščanje zdravil

Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je na redni seji 18. januarja odločil, da za nadomestnega člana komisije za razvrščanje zdravil na listo imenuje internista doc. dr. Boruta Juga s KO za žilne bolezni UKC Ljubljana. Zamenjal bo dr. Dragana Kovačiča z Oddelka za bolezni srca, pljuč in ožilje v bolnišnici Celje.