(Intervju) Avto ni dovolj, kupcu je treba pomagati pri vstopu v elektrodobo (Intervju) Avto ni dovolj, kupcu je treba pomagati pri vstopu v elektrodobo Intervju s Francijem Bolto, direktorjem znamke Audi v Porscheju Slovenija
(Prva vožnja) lexus UX250h: končno pravi za malo širše množice (Prva vožnja) lexus UX250h: končno pravi za malo širše množice Predpremierno in ekskluzivno, kar pol leta pred prihodom na trg, smo sedli za volan novega lexusa UX 250h, kompaktnega športnega terenca z iskrivim hibridnim pogonom, imenitno izdelavo in materiali ter tako mladostno dušo, da utegne znamki priskrbeti precej širši krog kupcev.
Največji Hyundai se seli stopničko višje Največji Hyundai se seli stopničko višje Santa Fe v četrto ni le oblikovno drzen, ampak ponuja še več prostora, udobja in bogate opreme, ob tem pa navduši tudi s sodobno tehniko, širokim naborom varnostno-asistenčnih sistemov in dostopno ceno, s katero naj bi letno prepričal 200 Slovencev.

(video) Z japoncem v objemu skandinavske zime

Čas branja: 7 min
08.02.2018  23:00  Dopolnjeno: 09.02.2018 15:02
V objemu skandinavske zime smo preizkusili, kako se na zasneženi in ledeni podlagi znajde novi mitsubishi eclipse cross.
(video) Z japoncem v objemu skandinavske zime
Mitsubishi eclipse cross se je na skandinavskem snegu in ledu počutil kot doma. Zasluge za to ima tudi njegov pametni štirikolesni pogon. V samodejnem načinu k zadnjim kolesom pošilja vsaj 20 odstotkov navora, po potrebi pa se tja prenese do 45 odstotkov.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Skandinavci so mojstri vožnje v snegu in ledu, o čemer smo se prepričali že po nekaj kilometrih avtobusne vožnje iz Osla proti smučarskemu središču Geilo na Norveškem. Čeprav je močno snežilo, veter pa je sproti gladil povsem ledeno asfaltno podlago, so vozili po omejitvah in suvereno, kot da ni nič.

Z Mitsubishijevim eclipse crossom v objem skandinavske zime

Za Norvežane je bil to povsem navaden zimski dan, zato smo s kolegi komaj čakali, da s pomočjo Mitsubishijevega eclipse crossa in njegovega naprednega štirikolesnega pogona odkrijemo njihov čudežni recept. Naš cilj je bil zimski poligon na enem izmed mnogih jezer, kjer nas je v roke vzela legenda norveškega relija, dirkač in inštruktor John Haugland. Pot do tja za spremembo ni bila posejana s soljo in peskom, ampak z žebljički. No, ne čisto tako, majhni žebljički so bili namreč nameščeni na naših pnevmatikah, vendar je po besedah Hauglanda zaradi vse boljših zimskih gum to pri Norvežanih vse redkeje uporabljan trik. Veliko raje se zanesejo na štirikolesni pogon, saj ta v snegu in ledu pokaže svoj talent ter se potrdi kot pametna naložba v varnost.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Avtomobili s štirikolesnim pogonom si v zadnjih letih režejo vse večji del trga – deloma tudi na račun povečanja števila športnih terencev oziroma križancev, med kakršne sodi mitsubishi eclipse cross. Japonci ga pri nas ponujajo tudi le s prednjim pogonom, a kdor ceni večjo varnost in boljšo vozno dinamiko v vseh vremenskih razmerah, bo gotovo raje posegel po štirikolesni različici z 1,5-litrskim turbobencinskim motorjem z močjo 120 kilovatov (163 konjskih moči), ki je opremljena z brezstopenjskim menjalnikom (CVT) in simuliranimi prestavnimi razmerji. Statistika pravi, da je pri nas vsak deseti avto opremljen s štirikolesnim pogonom.

Prednosti in slabosti štirikolesnega pogona

Štirikolesni pogon ima svoje prednosti, najde pa se tudi kakšen minus. Če pogonsko silo na podlago prenašajo vsa štiri kolesa, lažje pridemo v strm klanec ali po poti s slabšo podlago, lažje speljemo in se peljemo po snegu in ledu, z njegovo pomočjo se tudi mimogrede prebijemo čez blatne zaplate ter opravimo s peskom in kamenjem na poti v gore, gozd, na plažo ...

Avtomobil s štirikolesnim pogonom je v slabih voznih razmerah bolj stabilen, med ostrimi manevri pa ima bolj zanesljivo lego. Na drugi strani štirikolesni pogon avtomobil podraži, zaradi dodanega prenosa in večje mase sta večja poraba goriva in obraba pnevmatik, nekoliko dražje je tudi vzdrževanje. A kdor se bo enkrat odločil za štirikolesni pogon, se mu zlepa ne bo želel odpovedati, saj gre za naložbo v varnost.

Japonski starosta na področju štirikolesnega pogona

Mitsubishi je eden od pionirjev razvoja vozil s štirikolesnim pogonom, saj ga ponujajo že dobrih 80 let, dolga leta izkušenj pa imajo tudi pri križancih. Eclipse cross se je tako zdel kar pravi avto za preizkus vozniških veščin v zimskih razmerah. Mitsubishijev novinec je sicer nastal na outlanderjevi platformi, v dolžino meri 4,4 metra, kar je 29 centimetrov manj, a ima povsem enako medosno razdaljo. Zaradi ostro prisekanega zadnjega dela hitro pade v oči, svoje k opaznosti doda še posebna rdeča barva.

Mitsubishijev novi up v vse bolj priljubljenem segmentu vozil ima kar velik adut v štirikolesnem pogonu S-AWC s tremi programi delovanja, ki omogočajo različna razmerja delitve navora na sprednja in zadnja kolesa. Štirikolesni pogon tako v samodejnem načinu (auto) k zadnjim kolesom pošilja vsaj 20 odstotkov navora, po potrebi pa se tja prenese do 45 odstotkov. Eclipse cross ima tudi posebna načina za vožnjo po podlagi z manj oprijema: sneg – snow in makadam – gravel. Takrat se navor prerazporedi v razmerju od 80 proti 20 do 45 proti 55 (v načinu sneg) in od 70 proti 30 do 40 proti 60 (v načinu gravel). Delovanje pogona je hitro in nezaznavno, sistem pa ni v službi varnosti le na snegu, ledu in na makadamu, temveč tudi pri manevrih na suhi cesti.

Ne zanašajte se le na elektronsko pamet

Zmogljiv štirikolesni pogon, tehnična neoporečnost avtomobila in ustrezna zimska oprema so sicer le osnova za suveren spopad z zimo na cesti, za srečen prihod na cilj pa so enako pomembni tudi dobro obvladovanje avtomobila, poznavanje pravil in vozniške veščine. V zimskih razmerah je treba peljati mehko in nežno ter puščati dovolj varnostne razdalje, da se imamo čas pravočasno odzvati na nenadne dogodke.

Za varno vožnjo je pomembno že speljevanje, mitsubishi eclipse cross pa se je v programu za sneg že ob zmerno pohojeni stopalki za plin premaknil brez omahovanja. Če smo plin pohodili premočno in je elektronika začutila zdrs enega izmed pogonskih koles, je v trenutku zmanjšala motorno moč in poskrbela za optimalno speljevanje brez zdrsa. Velik poudarek smo na poti proti poligonu namenili tudi zaviranju, vožnji v klanec, spustu in zavojem.

Varnostna elektronika namreč ni vsemogočna, čeprav nam elektronski sistem proti zdrsu pogonskih koles vidno pomaga pri speljevanju in vožnji navkreber, pri zavojih pa nam začrtano smer pomaga obdržati elektronski stabilizacijski program (ESP). Na snegu ali ledu se zavorna pot tudi zaradi delovanja protiblokirnega zavornega sistema (ABS) namreč močno podaljša, v še tako blagem ovinku nam lahko avto kljub stabilnostni elektroniki zdrsne, vozilo pa je na takšni vozni površini tudi veliko bolj nestabilno.

Odločno na zavoro pred oviro

Med v slalom postavljenimi stožci sta svojo moč pokazala stabilizacijski sistem in Mitsubishijev pogon 4WD. Če elektronski nadzor stabilnosti zazna pre- ali podkrmarjenje, samodejno popravlja smer vozila.

Med vožnjo v prometu pa se lahko kljub vsej previdnosti nenadoma znajdemo pred oviro. »Pred oviro je tako treba zavirati na polno kljub drseči podlagi, zavore bodo le tako opravile svojo nalogo, elektronika za nadzor zdrsa koles in stabilizacijo pa bo tudi naredila svoje,« nas je poučil Haugland. Ne gre pozabiti, da oviro v takšnih razmerah obvozimo z nežnim sukanjem volana. Sunkovito sukanje volana bi avto namreč lahko spravilo v drsenje, tako bi izgubili stik s podlago, tudi elektronika pa nam na takšni podlagi ne pomaga veliko, saj avto le stabilizira, oviro pa bi vseeno zadeli.

Zabavno učenje brez pomoči elektronike

Vse zmogljivosti varnostnih pripomočkov so se nam razkrile v nadaljevanju, ko smo jih izklopili ter se zanesli zgolj na znanje in štirikolesni pogon. Ta je pri speljevanju sploh prvič opozoril nase, saj je nos malce zanihal, že v naslednjem hipu pa je sistem navor hitro in učinkovito razporedil na kolesa z več oprijema. Varnostna elektronika rešuje življenja, obvladovanja avta pa se precej lažje naučite, če je ta izklopljena. Na poledeneli in zasneženi stezi morajo delovati vaši, ne elektronski možgani, štirikolesni pogon pa zelo pomaga pri speljevanju ovinkov.

Za pravo zabavo in izdaten odmerek učenja je tako v nadaljevanju ob izklopljeni elektronski pomoči poskrbelo risanje »krofov« okoli kupa snega ter dve različno dolgi poledeneli progi s kratkimi in dolgimi zavoji, skozi katere smo poskušali z eclipse crossom drseti čim bolj nadzorovano.

Elegantno drsenje v slogu reli mojstrov

Štirikolesni pogon drsenja ne prepreči, vendar pa smo ga s hitrim odzivom, nežnim vrtenjem volanskega obroča in previdnim pritiskanjem na plin toliko krotili, da smo elegantno z bokom drseli iz ovinka v ovinek. Mitsubishijev eclipse cross je s tem dokazal, da je v njem nekaj legendarnega reli duha, s katerimi je podjetje množice zastrupljalo z modelom lancer evo.

Kdor je s plinom pretiraval, preveč sunkovito upravljal volan ali pri tem zamujal, se je še hitreje zavrtel ali končal v kupu snega. Obisk snežnega poligona je potrdil, da avtomobilska elektronika ni vsemogočna in da je veliko odvisno od voznika, seveda pa mu je na cesti poleg izkušenj močno v pomoč tudi odličen štirikolesni pogon.

Foto: Mitsubishi


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novosti
Novosti Prišel je privlačni Mitsubishijev SUV, cena je prava! 1

Kupci bodo za 20 tisočakov dobili privlačen kupejevski SUV z močnim 1,5 litrskim turbo motorjem s 121 kilovati. Mitsubishi se z eclipsom...

AVTO
Novosti
Novosti Mitsubishijev kupejevski terenec za manj kot 20 tisočakov 5

Mitsubishijev SUV se vozi v zelo konkurenčen razred, računa vsaj na 200 slovenskih kupcev in se postavlja z ugodno začetno ceno pod 20...

FINANCE
Članki
Članki (graf) Za švedski Spotify je bil prvi borzni dan precej turbulenten

Prvi borzni dan za švedski Spotify ni šel brez zapletov - najprej so začetek trgovanja z njegovimi delnicami zakasnili, potem so se prvi...

FINANCE
Članki
Članki Bo Opec občutil negativno stran svoje strategije? 4

Lani se je naftni kartel Opec z zmanjšanjem dnevnih kvot načrpane nafte trudil zvišati povprečno ceno surove nafte in to mu je uspelo;...

AGROBIZ
Članki
Članki Ali EU lahko prepove döner kebab in giros? 4

Takšna vprašanja se pojavljajo, ker bo evropski parlament ta teden odločal, ali naj blokira predlog komisije, da bi dovolili uporabo...

FINANCE
Članki
Članki Vse, kar morate vedeti o slovensko-hrvaškem sporu glede stare LB 2

(Ozadje) Pojasnjujemo, za kaj gre pri sporu o prenesenih starih deviznih vlog hrvaških varčevalcev LB, in katera tri vprašanja v zvezi s...