Avto

(video) Z japoncem v objemu skandinavske zime

V objemu skandinavske zime smo preizkusili, kako se na zasneženi in ledeni podlagi znajde novi mitsubishi eclipse cross.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

08.02.2018 23:00
Dopolnjeno: 09.02.2018 15:02
Čas branja: 7 min
(video) Z japoncem v objemu skandinavske zime
Mitsubishi eclipse cross se je na skandinavskem snegu in ledu počutil kot doma. Zasluge za to ima tudi njegov pametni štirikolesni pogon. V samodejnem načinu k zadnjim kolesom pošilja vsaj 20 odstotkov navora, po potrebi pa se tja prenese do 45 odstotkov.

Skandinavci so mojstri vožnje v snegu in ledu, o čemer smo se prepričali že po nekaj kilometrih avtobusne vožnje iz Osla proti smučarskemu središču Geilo na Norveškem. Čeprav je močno snežilo, veter pa je sproti gladil povsem ledeno asfaltno podlago, so vozili po omejitvah in suvereno, kot da ni nič.

Z Mitsubishijevim eclipse crossom v objem skandinavske zime

Za Norvežane je bil to povsem navaden zimski dan, zato smo s kolegi komaj čakali, da s pomočjo Mitsubishijevega eclipse crossa in njegovega naprednega štirikolesnega pogona odkrijemo njihov čudežni recept. Naš cilj je bil zimski poligon na enem izmed mnogih jezer, kjer nas je v roke vzela legenda norveškega relija, dirkač in inštruktor John Haugland. Pot do tja za spremembo ni bila posejana s soljo in peskom, ampak z žebljički. No, ne čisto tako, majhni žebljički so bili namreč nameščeni na naših pnevmatikah, vendar je po besedah Hauglanda zaradi vse boljših zimskih gum to pri Norvežanih vse redkeje uporabljan trik. Veliko raje se zanesejo na štirikolesni pogon, saj ta v snegu in ledu pokaže svoj talent ter se potrdi kot pametna naložba v varnost.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Avtomobili s štirikolesnim pogonom si v zadnjih letih režejo vse večji del trga – deloma tudi na račun povečanja števila športnih terencev oziroma križancev, med kakršne sodi mitsubishi eclipse cross. Japonci ga pri nas ponujajo tudi le s prednjim pogonom, a kdor ceni večjo varnost in boljšo vozno dinamiko v vseh vremenskih razmerah, bo gotovo raje posegel po štirikolesni različici z 1,5-litrskim turbobencinskim motorjem z močjo 120 kilovatov (163 konjskih moči), ki je opremljena z brezstopenjskim menjalnikom (CVT) in simuliranimi prestavnimi razmerji. Statistika pravi, da je pri nas vsak deseti avto opremljen s štirikolesnim pogonom.

Prednosti in slabosti štirikolesnega pogona

Štirikolesni pogon ima svoje prednosti, najde pa se tudi kakšen minus. Če pogonsko silo na podlago prenašajo vsa štiri kolesa, lažje pridemo v strm klanec ali po poti s slabšo podlago, lažje speljemo in se peljemo po snegu in ledu, z njegovo pomočjo se tudi mimogrede prebijemo čez blatne zaplate ter opravimo s peskom in kamenjem na poti v gore, gozd, na plažo ...

Avtomobil s štirikolesnim pogonom je v slabih voznih razmerah bolj stabilen, med ostrimi manevri pa ima bolj zanesljivo lego. Na drugi strani štirikolesni pogon avtomobil podraži, zaradi dodanega prenosa in večje mase sta večja poraba goriva in obraba pnevmatik, nekoliko dražje je tudi vzdrževanje. A kdor se bo enkrat odločil za štirikolesni pogon, se mu zlepa ne bo želel odpovedati, saj gre za naložbo v varnost.

Japonski starosta na področju štirikolesnega pogona

Mitsubishi je eden od pionirjev razvoja vozil s štirikolesnim pogonom, saj ga ponujajo že dobrih 80 let, dolga leta izkušenj pa imajo tudi pri križancih. Eclipse cross se je tako zdel kar pravi avto za preizkus vozniških veščin v zimskih razmerah. Mitsubishijev novinec je sicer nastal na outlanderjevi platformi, v dolžino meri 4,4 metra, kar je 29 centimetrov manj, a ima povsem enako medosno razdaljo. Zaradi ostro prisekanega zadnjega dela hitro pade v oči, svoje k opaznosti doda še posebna rdeča barva.

Mitsubishijev novi up v vse bolj priljubljenem segmentu vozil ima kar velik adut v štirikolesnem pogonu S-AWC s tremi programi delovanja, ki omogočajo različna razmerja delitve navora na sprednja in zadnja kolesa. Štirikolesni pogon tako v samodejnem načinu (auto) k zadnjim kolesom pošilja vsaj 20 odstotkov navora, po potrebi pa se tja prenese do 45 odstotkov. Eclipse cross ima tudi posebna načina za vožnjo po podlagi z manj oprijema: sneg – snow in makadam – gravel. Takrat se navor prerazporedi v razmerju od 80 proti 20 do 45 proti 55 (v načinu sneg) in od 70 proti 30 do 40 proti 60 (v načinu gravel). Delovanje pogona je hitro in nezaznavno, sistem pa ni v službi varnosti le na snegu, ledu in na makadamu, temveč tudi pri manevrih na suhi cesti.

Ne zanašajte se le na elektronsko pamet

Zmogljiv štirikolesni pogon, tehnična neoporečnost avtomobila in ustrezna zimska oprema so sicer le osnova za suveren spopad z zimo na cesti, za srečen prihod na cilj pa so enako pomembni tudi dobro obvladovanje avtomobila, poznavanje pravil in vozniške veščine. V zimskih razmerah je treba peljati mehko in nežno ter puščati dovolj varnostne razdalje, da se imamo čas pravočasno odzvati na nenadne dogodke.

Za varno vožnjo je pomembno že speljevanje, mitsubishi eclipse cross pa se je v programu za sneg že ob zmerno pohojeni stopalki za plin premaknil brez omahovanja. Če smo plin pohodili premočno in je elektronika začutila zdrs enega izmed pogonskih koles, je v trenutku zmanjšala motorno moč in poskrbela za optimalno speljevanje brez zdrsa. Velik poudarek smo na poti proti poligonu namenili tudi zaviranju, vožnji v klanec, spustu in zavojem.

Varnostna elektronika namreč ni vsemogočna, čeprav nam elektronski sistem proti zdrsu pogonskih koles vidno pomaga pri speljevanju in vožnji navkreber, pri zavojih pa nam začrtano smer pomaga obdržati elektronski stabilizacijski program (ESP). Na snegu ali ledu se zavorna pot tudi zaradi delovanja protiblokirnega zavornega sistema (ABS) namreč močno podaljša, v še tako blagem ovinku nam lahko avto kljub stabilnostni elektroniki zdrsne, vozilo pa je na takšni vozni površini tudi veliko bolj nestabilno.

Odločno na zavoro pred oviro

Med v slalom postavljenimi stožci sta svojo moč pokazala stabilizacijski sistem in Mitsubishijev pogon 4WD. Če elektronski nadzor stabilnosti zazna pre- ali podkrmarjenje, samodejno popravlja smer vozila.

Med vožnjo v prometu pa se lahko kljub vsej previdnosti nenadoma znajdemo pred oviro. »Pred oviro je tako treba zavirati na polno kljub drseči podlagi, zavore bodo le tako opravile svojo nalogo, elektronika za nadzor zdrsa koles in stabilizacijo pa bo tudi naredila svoje,« nas je poučil Haugland. Ne gre pozabiti, da oviro v takšnih razmerah obvozimo z nežnim sukanjem volana. Sunkovito sukanje volana bi avto namreč lahko spravilo v drsenje, tako bi izgubili stik s podlago, tudi elektronika pa nam na takšni podlagi ne pomaga veliko, saj avto le stabilizira, oviro pa bi vseeno zadeli.

Zabavno učenje brez pomoči elektronike

Vse zmogljivosti varnostnih pripomočkov so se nam razkrile v nadaljevanju, ko smo jih izklopili ter se zanesli zgolj na znanje in štirikolesni pogon. Ta je pri speljevanju sploh prvič opozoril nase, saj je nos malce zanihal, že v naslednjem hipu pa je sistem navor hitro in učinkovito razporedil na kolesa z več oprijema. Varnostna elektronika rešuje življenja, obvladovanja avta pa se precej lažje naučite, če je ta izklopljena. Na poledeneli in zasneženi stezi morajo delovati vaši, ne elektronski možgani, štirikolesni pogon pa zelo pomaga pri speljevanju ovinkov.

Za pravo zabavo in izdaten odmerek učenja je tako v nadaljevanju ob izklopljeni elektronski pomoči poskrbelo risanje »krofov« okoli kupa snega ter dve različno dolgi poledeneli progi s kratkimi in dolgimi zavoji, skozi katere smo poskušali z eclipse crossom drseti čim bolj nadzorovano.

Elegantno drsenje v slogu reli mojstrov

Štirikolesni pogon drsenja ne prepreči, vendar pa smo ga s hitrim odzivom, nežnim vrtenjem volanskega obroča in previdnim pritiskanjem na plin toliko krotili, da smo elegantno z bokom drseli iz ovinka v ovinek. Mitsubishijev eclipse cross je s tem dokazal, da je v njem nekaj legendarnega reli duha, s katerimi je podjetje množice zastrupljalo z modelom lancer evo.

Kdor je s plinom pretiraval, preveč sunkovito upravljal volan ali pri tem zamujal, se je še hitreje zavrtel ali končal v kupu snega. Obisk snežnega poligona je potrdil, da avtomobilska elektronika ni vsemogočna in da je veliko odvisno od voznika, seveda pa mu je na cesti poleg izkušenj močno v pomoč tudi odličen štirikolesni pogon.

Foto: Mitsubishi

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
Mitsubishijev kupejevski terenec za manj kot 20 tisočakov
Avto
AvtoJanez Kovačič Mitsubishijev kupejevski terenec za manj kot 20 tisočakov 4

Mitsubishijev SUV se vozi v zelo konkurenčen razred, računa vsaj na 200 slovenskih kupcev in se postavlja z ugodno začetno ceno pod 20 tisočaki, za ta denar ponuja zmogljiv turbomotor s 120 kilovati

FINANCE
Avto
Carlos Ghosn je izpolnil dolgoletne sanje, danes vodi največjega proizvajalca na svetu
Avto
AvtoMiloš Milač Carlos Ghosn je izpolnil dolgoletne sanje, danes vodi največjega proizvajalca na svetu

Predsednik zveze p(Renault Nissan#Renault Nissan) p(Mitsubishi#Mitsubishi) o(Carlos Ghosn#Carlos Ghosn) je tik pred odhodom v pokoj dosegel dolgoletni cilj – zvezo je, s pomočjo Mitsubishija, pripeljal na vodilno mesto med avtomobilskimi proizvajalci v svetu.

FINANCE
Avto
Liliputanski zunaj, skoraj megalomanski znotraj
Avto
AvtoJanez Kovačič Liliputanski zunaj, skoraj megalomanski znotraj 1

Mitsubishijev space star je dimenzijski malček, ki ugaja z notranjo prostornostjo in preseneča z zavestno odsotnostjo tako zveličavnega multifunkcijskega zaslona

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Divje drsenje v službi varnosti in vozniških veščin
Avto
AvtoMiloš Milač Divje drsenje v službi varnosti in vozniških veščin

Drsenje po ledeni, delno zasneženi in različno oprijemljivi podlagi s štirikolesno gnanimi opli insigniami na prvi pogled deluje kot igrišče za velike otroke, ki sproščajo adrenalin in izživljajo vse tisto, kar je v prometu prepovedano.

FINANCE
Avto
TOP 10 najcenejših avtov 4x4
Avto
AvtoMiloš Milač TOP 10 najcenejših avtov 4x4 1

Najcenejši avtomobili za težke, tudi zimske, razmere in ugodno ceno od dobrih 12 do 20 tisoč evrov

FINANCE
Avto
Poplava novih modelov na trgu, idealen golf in mercedes za ceno stanovanja v Ljubljani
Avto
AvtoMiloš Milač Poplava novih modelov na trgu, idealen golf in mercedes za ceno stanovanja v Ljubljani

Teden je prinesel kopico novih modelov, ki so pripeljalli na slovenski trg. Zapeljali smo se z mitsubishijem eclipse crossom, kio stinger, hyundaiem i30 fastbackom, renaultom koleosom, nissanom x-trailom pred prenovo in po njej, z izjemno varčno toyoto prius plug-in hybrid in nissanom qashqaiem. Razkrivamo še finaliste svetovnega avta leta in zmagovalca slovenskega.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)