Avto

Slovenci se pri nakupu avta zanesemo na medije, posel pa vselej sklenemo v salonu

»Mediji so pomembni v nakupnem procesu avtomobila, sam nakup pa bomo Slovenci še nekaj časa izpeljali osebno, v avtosalonu,« pravi Matjaž Robinšak, direktor in partner v podjetju Valicon.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

06.02.2018 14:00
Čas branja: 2 min

Valicon in iPROM sta na današnji tiskovni konferenci predstavila izsledke lanske raziskave, ki kaže ravnanje slovenskega porabnika pri nakupih – od nakupne poti do njenega zaključka.

Glavni izsledki raziskave dokazujejo, da Slovenci na nakupni poti vse pogosteje uporabljamo mobilne telefone. To dokazujejo podatki, da nas je še leta 2012 do spleta prek mobilnikov dostopalo le sedem odstotkov, lani pa že 56 odstotkov. Sočasno je močno zrasel delež mobilnikom prilagojenih portalov z le nega odstotka v letu 2012 na 56 odstotkov.

Delež uporabnikov mobilnih telefonov starosti od 15 do 65 let, je od leta 2012 do lani zrasel s 45 na 85 odstotkov.

Podjetji sta raziskavo izdelali za štiri segmente, med drugim tudi za nakup avtomobila. V tem segmentu pa so zajeli anketirance, ki so v zadnjih dveh letih kupili nov ali rabljen avto. Ugotovili so, da je povprečen nakupni proces trajal 104 dni, za avto pa so v povprečju zapravili 11.568 evrov. Tretjina je kupila nov avto, dve tretjine pa rabljenega.

V fazi iskanja informacij je spletna stran znamke oziroma ponudnika ključna stična točka, s katero se dobro seznanita več kot dve tretjini kupcev. Izjema je nakup avtomobila, kjer je pomen spletne strani izpostavila le dobra polovica kupcev.

Izprašani so v 95 odstotkih nadaljevali raziskovanje, sočasno po več kanalih oziroma v 83 odstotkih prek spleta in 91 odstotkih zunaj njega. Pomen medijev je pri nakupu avtomobila zelo pomemben, kar 78 odstotkov vprašanih je informacije o avtomobilu poiskalo na specializiranih spletnih portalih, 65 odstotkov vprašanih pa je obiskalo tudi prodajno mesto in se o izbiri posvetovalo s prodajalcem.

Pri izbiri avtomobila so jim bile ključne lastnosti cena, videz, vozne lastnosti in poraba. Posel pa so vselej končali zunaj spleta, torej v avtomobilskem salonu ali na prodajnem mestu za rabljena vozila. Po besedah Matjaža Robinšaka iz Valicona bo tako še dolgo. Spletna prodaja avtomobilov, ta pot je močna predvsem na področju zabavne elektronike, je še precej oddaljena.

Izkušnje z nakupom in novim avtomobilom so vprašani v 56 odstotki delili osebno, v le 15 odstotkih pa prek družabnih omrežij.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Dizel na okoljskem piedestalu, elektrika pa na udaru termoelektrarn
Avto
AvtoMiloš Milač Dizel na okoljskem piedestalu, elektrika pa na udaru termoelektrarn 15

Razburljiv teden je na plan potegnil stari dobri dizel - v obliki novih tožb BMW, Boscha in Volkswagna ter po drugi strani z okoljsko bilanco, ki na pravo mesto postavlja električne avtomobile oziroma okoljsko sporno proizvodnjo elektrike zanje

FINANCE
Avto
Praznik bencina, elektrike in (tudi) dizla
Avto
AvtoMiloš Milač Praznik bencina, elektrike in (tudi) dizla 1

Avtomobilska Ženeva nam je ponovno odkrila tančico bližnje avtomobilske prihodnosti, ta je zanimiva, resda predvidljiva, a vseeno viharna

FINANCE
Avto
Napredni mercedes A, fordova pomlad in zapravljivi ministri
Avto
AvtoMiloš Milač Napredni mercedes A, fordova pomlad in zapravljivi ministri

Razburljiv teden je prinesel prve vtise z novim mercedes-benzom razreda A, kar dva fordova SUV, ministre z najdražjimi avtomobili, pa tudi tiste bolj skromne, odpravo omejitev na Kitajskem, dobitnike Pirellijevega koledarja, radarski maraton in kar 824 kršiteljev in še marsikaj.

FINANCE
Avto
Svetujemo kako do pravega avta, milijardni prihranki avtomatizacije in posledice dragega goriva
Avto
AvtoMiloš Milač Svetujemo kako do pravega avta, milijardni prihranki avtomatizacije in posledice dragega goriva

V obliki 35 nasvetov vam ponujam odgovore na večna vprašanja - kako do pravega avta, kako si izpogajati ugodno ceno, kakšen motor izbrati in podobno. Poglobili smo se v posledice dragega bencina in dizla in v avtomatizacijo tovornih vozil, izbrali najboljše tovorne in dostavne novince, razkrili rolls royceov luksuzni SUV, ocenili najbolj imenitno škodo octavio in se po naši lepi Sloveniji zapeljali s porscheji.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)