Avto

Novi mercedes-benz A, pametni telefon na kolesih

Večji, bolj športen, oblikovno razmeroma skromno spremenjen, zato pa tehnično precej bolj napreden

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

03.02.2018 15:23
Čas branja: 3 min

Nemški Daimler je včeraj zvečer razkril novi mercedes-benz razreda A, izjemno pomemben model za to znamko, ki je Mercedes-Benz izstrelil na prvo mesto v prodaji med prestižnimi znamkami.

Na včerajšnjem razkritju novega A v Amsterdamu je bil Janez Kovačič, zato sedaj le nekaj ključnih novosti novega A, več v podrobnem poročilu.

Novi A se je po dimenzijah precej potegnil. Je 12 centimetrov daljši (4,41 metra oziroma skoraj toliko kot GLA), dva centimetra širši in centimeter višji. Medosna razdalja je sedaj krepkih 2,72 metra, zato je v kabini več prostora kot prej, predvsem v predelu ramen (do 3,6 centimetra več). Prtljažnik je ob tem zrasel na 370 litrov (+ 29 centimetrov).

Oblikovno se novi A zdi kot evolucija starega, v kabini in z vidika tehnike pa prinaša konkretne spremembe, ki ga postavljajo v sam vrh med tekmeci.

Vse različice novega A bodo namreč opremljene z novim dvojnim zaslonom na dotik v različnih konfiguracijah: z dvema sedempalčnima, sedempalčnim in 10,25 palčnim ali dvema 10.25 palčnima zaslonoma povezanima v en navpično postavljen element podobne zasnove kot v razredu E.

Obema zaslonoma, v sredinskem delu sta postavljena nad zanimive zračnike v obliki turbin, je mogoče upravljati na dotik ali s pomočjo drsnikov oziroma miške na volanskem obroču ter drsno ploščo na sredinski konzoli. Zaslona sta prevlečena s posebnim premazom, ki preprečuje odseve, zato je lahko odstranil plastičen okvir in nadstrešek nad njima.

Nova platforma Mercedes-Benz user experience (MBUX) pa prinaša napredek sistem za prepoznavo govornih ukazov. Po trditvah strokovnjakov je ta res uporabna in razume množico posrednih in neposrednih ukazov zna sklepati in torej dosega določeno raven umetne inteligence.

Po motorni plati so sedaj znani le trije stroji. Novi A200 bo poganjal 1,4 litrski turbo štirivaljnik iz skupnega razvoja z Renaultom, močjo 120 kilovatov (163 konjskih moči) in porabo med 5,1 in 5,6 litri (glede na ročni ali sedemstopenjski dvoskpločni menjalnik.). Porabi nista rekordno nizki, krivdo za to pa gre pripisati novemu ciklu NED (ta je izračunan iz realnejšega cikla WLTP), ki prinaša tudi do deset odstotkov višje številke kot stari, bolj popustljivi NEDC.

Drugi stroj je dodelani dvolitrski štirivaljni turbo v modelu A250. Zmore 165 kilovatov (224 konjskih moči) in porabi natanko šest litrov. Tretji pa je 1,6 litrski dizelski motor v A180d s 85 kilovati in porabo 4,1 litra.

Novi A bo na naš trg zapeljal že aprila letos, cene pa naj ne bi bistveno odstopale od trenutnih.

Foto: Mercedes-Benz

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Manager
Kakšni bodo pametni telefoni z letnico 2018
Manager
ManagerMiran Varga Kakšni bodo pametni telefoni z letnico 2018

Najnovejše smernice smo si ogledali na sejmu sodobnih mobilnih tehnologij Mobile World Congress (MWC) v Barceloni, ki je zaprl vrata ta četrtek.

FINANCE
Avto
Avto, ki prehiteva zakonodajo
Avto
AvtoMiloš Milač Avto, ki prehiteva zakonodajo 12

Na slovenski trg je zapeljal audi A8 četrte generacije. Eden najnaprednejših avtov ta hip, ki zna tudi sam voziti, a še ne sme. Novinec s ceno najmanj 107.500 evrov bo letos prepričal 40 Slovencev.

FINANCE
Avto
Direktorji, dobrodošli v digitalni dobi audija A8
Avto
AvtoMiloš Milač Direktorji, dobrodošli v digitalni dobi audija A8 3

Audijev zastavonoša v zadnji generaciji ustvarja tehnične smernice, uvaja 48-voltno električno omrežje, skoraj popolno digitalizacijo kabine in ohranja dinamiko, ki so jo kupci cenili pri prejšnjih modelih.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Po desetih letih: novi ali le osveženi berlingo?
Avto
AvtoMiloš Milač Po desetih letih: novi ali le osveženi berlingo? 7

Po včerajšnjem razkritju prednjih delov dostavnih oziroma prostočasnih trojčkov danes Citroën razkriva še podrobnosti o novem berlingu. Ta je znan, a v podrobnostih močno dodelan. Na skromnih merah ponuja genialen prostorski izkoristek, denimo kar 775-litrski prtljažnik in za ta razred izjemno varnostno opremo. Pri nas bo v drugi polovici leta.

FINANCE
Avto
Več sape za električni renault zoe in ''borovničeva'' barva
Avto
AvtoMiloš Milač Več sape za električni renault zoe in ''borovničeva'' barva

Nov motor z 80 kilovati je enako velik in težek kot šibkejši motor oznako R90. Zmogljivejši stroj omogoča dve sekundi hitrejše pospeševanje od 80 do 120 kilometrov na uro

FINANCE
Avto
Novi peugeot 508 - lev bo ponovno rjovel v poslovnem razredu
Avto
AvtoMiloš Milač Novi peugeot 508 - lev bo ponovno rjovel v poslovnem razredu 6

Francoski Peugeot bo šestega marca v Ženevi razkril novo poslovno limuzino 508, ki je manjša, lažja in bolj kupejevska od aktualne

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)