(Prva vožnja) Jaguar I-pace: kako je Jaguar avtomobilski svet postavil na glavo (Prva vožnja) Jaguar I-pace: kako je Jaguar avtomobilski svet postavil na glavo Izdelal je športnega terenca z električnim motorjem, težkega prek dve toni, ki se pelje kot športni avto in ne rjovi.
Brez avta ne moremo, pa ga znamo pametno uporabljati? Brez avta ne moremo, pa ga znamo pametno uporabljati? Slovenci večino poti bolj iz nuje kot pa izbire opravimo z avtomobilom, k znižanju stroškov in količine izpustov pa pomagajo multimodalnost, sopotništvo in učinkovita vozila
Ford, ki pravila igre piše na novo Ford, ki pravila igre piše na novo Test: ford focus 1.5 ecoboost titanium business wagon automatic nikoli ni bil stranski igralec, v novi generaciji pa je postal celostno tako zelo dober, da je zapeljal na novo, višjo raven
Bram Schot bo novi šef Audija Bram Schot bo novi šef Audija Na vrhu Audija je junija začasno zamenjal Ruperta Stadlerja, ko je ta zaradi domnevnega prikrivanja podatkov in zavajanja v oglaševanju dizelskih motorjev odšel v pripor.

Še en volkswagen, ki bo povzročil vihar na slovenskem trgu

Čas branja: 4 min
30.01.2018  00:55
Ne tako majhen, precej drag, a vsebinsko zelo bogat in očitno zelo trendovski volkswagen T-roc se je postavil nad tekmece. Že letos želi na sam prodajni vrh, prepričal naj bi 1.800 Slovencev.
Še en volkswagen, ki bo povzročil vihar na slovenskem trgu

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Volkswagen dodaj
Marko Škriba dodaj
Seat dodaj

Pretirane, komercialne in podobne izjave ponavadi jemljemo zadržano. Včasih tako zelo, da jih čez čas niti ne postavimo na preizkušnjo. Volkswagnovim pa gre, razen seveda pri dizelskih motorjih, kar verjeti. Za novega T-roca, športnega terenca oziroma SUV v zgornjem delu SUV B-razreda, so pri slovenskem distributerju namreč napovedali izjemne številke. Kar 1.800 avtomobilov oziroma registracij v prvem, to je letošnjem, prodajnem letu, kar bi ga glede na lansko stanje lestvice postavilo na prvo mesto, pred zdaj vodilnega renaulta capturja.

O novem Volkswagnovem adutu smo podrobneje pisali že avgusta lani, ko je bil razkrit, in novembra, ko ga je Janez preizkusil v Lizboni.

Bo kupce kradel tudi golfu, tiguanu, morda polu in še kakšnemu modelu iz iste hiše? »Najbrž bo, to je neizogibno,« pravi šef slovenskega Volkswagna Marko Škriba.

In zakaj bi mu uspele visoke napovedi? Avtu brez preteklosti, torej brez pravih referenc (razen tistih, ki jih nosi znamka), zvestih kupcev in še česa? Na novo popisan list pa bi rad kar na vrh razreda!? Volkswagnu je ta trik uspel že nekajkrat. Natančneje, s touranom in tiguanom, novincema, ki sta v svoj razred zapeljala kot zadnja, že prvo leto prodaje pa sta se zavihtela na vrh ali vsaj med prvo trojico v razredu.

Zakaj ne bi bilo tako tudi s T-rocom, ki mu samozavest vliva tudi izjemno obetaven razred, v katerega vozi?

Športni terenci B-razreda so namreč še leta 2013 prepričali manj kot štiri tisoč kupcev, dve leti pozneje že sedem tisoč, predlanskim osem tisoč in lani natanko 9.686. Velik del teh avtomobilov je končne kupce sicer našlo na drugih trgih EU, pri nas so dobili le tablice.

A v izvoz gredo tudi drugi razredi, vse skupaj pa kaže na domačo in širšo priljubljenost razreda, ki je lani že prehitel razred večje C SUV in se približal najbolj priljubljenima karoserijskima oblikama v posameznih razredih na trgu: B s prisekanim zadkom (sem sodita clio in polo) in C s prisekanim zadkom (sem sodita megane in golf).

Če karoserijske oblike gledamo ločeno, pa so SUV lani zavzeli skoraj tretjino trga (20.864 vozil), avtomobili s prisekanim zadkom pa 40 odstotkov trga (27.112 vozil). Druge karoserijske oblike so daleč zadaj – karavanov je bilo lani dobrih 11 tisoč (največ v C- oziroma kompaktnem razredu), enoprostorcev pa le 6.581.

T-roc zato ni poceni. Stane več kot golf in precej več kot sestrična seat arona, ki je s 4,15 metra dolžine sicer nekaj manjša. Le ena različica T-roca stane manj kot 20 tisočakov, a ta nikakor ni skromna. To je T-roc 1.0 TSI z osnovno opremo T-roc z živahnim litrskim turbotrivaljnikom s 85 kilovati (115 konjskimi močmi) in ceno 18.646 evrov.

Naslednja stopnja je 1.0 TSI style, ki že ponuja denimo tempomat s samodejnim uravnavanjem razdalje. Za dobrih 22 tisočakov paket style prinese še 1,5-litrski bencinski TSI s 110 kilovati in izklapljanjem valjev, dobrih 26 tisočakov pa stane dvolitrski dizel 2.0 TDI z enako močjo, a serijskim štirikolesnim pogonom.

Letošnji junij bo prinesel še priljubljen osnovni dizel 1.6 TDI s 85 kilovati s prednjim pogonom in ceno (po naši oceni) okoli 22 tisočakov s paketom style. Oktobra si boste lahko izbrali močnejši dizel s prednjim pogonom, decembra pa še močnejšo različico 2.0 TDI s 140 kilovati (190 konjskimi močmi).

Foto: Miloš Milač


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novosti
Novosti Imperij vrača udarec in s T-rocom odpira modelsko ofenzivo 5

Za volanom volkswagna T-roca, ki ga matična tovarna pošilja na trg in s tem morda dokazuje, da so v Wolfsburgu končno začeli pihati...

FINANCE
Članki
Članki Spletna prodaja: meja 22 evrov za pošiljke iz Kitajske bo padla, pravila v EU pa se poenostavila

Reforma evropskega sistema DDV prinaša več novosti: prihodnje leto bodo za mikro in zagonska podjetja, ki po spletu storitve prodajajo v...

FINANCE
Zakaj dvig minimalne plače in ne znižanje DDV? 2

Če hočete skregati ekonomista levega oziroma desnega prepričanja, jima postavite vprašanje o dvigu minimalne plače

FINANCE
Članki
Članki (v grafih) Evropski dolgovi: kaj se je spremenilo v letu dni in kje je Slovenija 15

Slovenija je precej zmanjšala svojo relativno zadolženost (obseg javnega dolga v deležu od BDP), vendar pa je nominalni obseg dolga...

AVTO
Novice
Novice Volkswagen se je ujel v nov poslovni škandal 5

Testiranje z dizelskimi izpusti so opravljali na opicah in ljudeh, v škandal so se ujeli Volkswagen, Daimler in BMW

FINANCE
Članki
Članki ECB s programom QE želi spodbuditi inflacijo. Kakšna je torej evrska inflacija zdaj?

Po danes objavljenih podatkih evropskih statistikov se je evrska inflacija januarja še malo oddaljila od ravni dveh odstotkov – to je...

FINANCE
Članki
Članki Kdo v EU ima največ slabih posojil – in kaj pripravlja EU, da ne bi nastajala nova 2

Evropska komisija je objavila prvo poročilo o reševanju slabih posojil v članicah. EU sicer čisti slaba posojila in pripravlja nova...