Avto

Še en volkswagen, ki bo povzročil vihar na slovenskem trgu

Ne tako majhen, precej drag, a vsebinsko zelo bogat in očitno zelo trendovski volkswagen T-roc se je postavil nad tekmece. Že letos želi na sam prodajni vrh, prepričal naj bi 1.800 Slovencev.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

30.01.2018 00:55
Čas branja: 4 min

Pretirane, komercialne in podobne izjave ponavadi jemljemo zadržano. Včasih tako zelo, da jih čez čas niti ne postavimo na preizkušnjo. Volkswagnovim pa gre, razen seveda pri dizelskih motorjih, kar verjeti. Za novega T-roca, športnega terenca oziroma SUV v zgornjem delu SUV B-razreda, so pri slovenskem distributerju namreč napovedali izjemne številke. Kar 1.800 avtomobilov oziroma registracij v prvem, to je letošnjem, prodajnem letu, kar bi ga glede na lansko stanje lestvice postavilo na prvo mesto, pred zdaj vodilnega renaulta capturja.

O novem Volkswagnovem adutu smo podrobneje pisali že avgusta lani, ko je bil razkrit, in novembra, ko ga je Janez preizkusil v Lizboni.

Bo kupce kradel tudi golfu, tiguanu, morda polu in še kakšnemu modelu iz iste hiše? »Najbrž bo, to je neizogibno,« pravi šef slovenskega Volkswagna Marko Škriba.

In zakaj bi mu uspele visoke napovedi? Avtu brez preteklosti, torej brez pravih referenc (razen tistih, ki jih nosi znamka), zvestih kupcev in še česa? Na novo popisan list pa bi rad kar na vrh razreda!? Volkswagnu je ta trik uspel že nekajkrat. Natančneje, s touranom in tiguanom, novincema, ki sta v svoj razred zapeljala kot zadnja, že prvo leto prodaje pa sta se zavihtela na vrh ali vsaj med prvo trojico v razredu.

Zakaj ne bi bilo tako tudi s T-rocom, ki mu samozavest vliva tudi izjemno obetaven razred, v katerega vozi?

Športni terenci B-razreda so namreč še leta 2013 prepričali manj kot štiri tisoč kupcev, dve leti pozneje že sedem tisoč, predlanskim osem tisoč in lani natanko 9.686. Velik del teh avtomobilov je končne kupce sicer našlo na drugih trgih EU, pri nas so dobili le tablice.

A v izvoz gredo tudi drugi razredi, vse skupaj pa kaže na domačo in širšo priljubljenost razreda, ki je lani že prehitel razred večje C SUV in se približal najbolj priljubljenima karoserijskima oblikama v posameznih razredih na trgu: B s prisekanim zadkom (sem sodita clio in polo) in C s prisekanim zadkom (sem sodita megane in golf).

Če karoserijske oblike gledamo ločeno, pa so SUV lani zavzeli skoraj tretjino trga (20.864 vozil), avtomobili s prisekanim zadkom pa 40 odstotkov trga (27.112 vozil). Druge karoserijske oblike so daleč zadaj – karavanov je bilo lani dobrih 11 tisoč (največ v C- oziroma kompaktnem razredu), enoprostorcev pa le 6.581.

T-roc zato ni poceni. Stane več kot golf in precej več kot sestrična seat arona, ki je s 4,15 metra dolžine sicer nekaj manjša. Le ena različica T-roca stane manj kot 20 tisočakov, a ta nikakor ni skromna. To je T-roc 1.0 TSI z osnovno opremo T-roc z živahnim litrskim turbotrivaljnikom s 85 kilovati (115 konjskimi močmi) in ceno 18.646 evrov.

Naslednja stopnja je 1.0 TSI style, ki že ponuja denimo tempomat s samodejnim uravnavanjem razdalje. Za dobrih 22 tisočakov paket style prinese še 1,5-litrski bencinski TSI s 110 kilovati in izklapljanjem valjev, dobrih 26 tisočakov pa stane dvolitrski dizel 2.0 TDI z enako močjo, a serijskim štirikolesnim pogonom.

Letošnji junij bo prinesel še priljubljen osnovni dizel 1.6 TDI s 85 kilovati s prednjim pogonom in ceno (po naši oceni) okoli 22 tisočakov s paketom style. Oktobra si boste lahko izbrali močnejši dizel s prednjim pogonom, decembra pa še močnejšo različico 2.0 TDI s 140 kilovati (190 konjskimi močmi).

Foto: Miloš Milač

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
IKT
IKT IBM Maximo Application Suite: nova generacija upravljanja fizičnih sredstev v podjetjih

IBM Maximo Application Suite podpira različne strategije upravljanja sredstev – od najenostavnejših do najnaprednejšega prediktivnega...

FINANCE
Avto
Rekordi Volkswagna: šest milijonov vozil v svetu, tri milijone na Kitajskem
Avto
AvtoMiloš Milač Rekordi Volkswagna: šest milijonov vozil v svetu, tri milijone na Kitajskem

Nemška avtomobilska znamka Volkswagen je lani dosegla vsaj dva pomembna mejnika, v svetu je prvič presegla proizvodnjo šest milijonov vozil, na Kitajskem pa prodajo tri milijone vozil

FINANCE
Avto
Kakšen je SUV po zasnovi inženirke
Avto
AvtoMiloš Milač Kakšen je SUV po zasnovi inženirke 2

"Kupci v Evropi si v razredu športnih terencev želijo brezkompromisnost pri športnih voznih lastnostih, zato smo novi UX prilagodili njihovim željam," pravi vodja razvoja novega lexusa UX Chika Kako

FINANCE
Avto
To so obrisi novega, digitaliziranega VW touarega
Avto
AvtoMiloš Milač To so obrisi novega, digitaliziranega VW touarega 5

Novi volkswagen touareg bo premierno predstavljen 23. marca v Pekingu. V primerjavi z modelom atlas bo manjši, a precej sodobnejši in dražji

FINANCE
Prevozi
Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja
PRO
Prevozi
Prevozi
PrevoziRedakcija Prevozi Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja (PRO)

Transport poganjajo stroji, tovornjaki, dostavniki in drugi. V drugačnih konfiguracijah živijo življenje delavcev, denimo na poplavnih območjih Črne na Koroškem, ki smo jo obiskali sredi februarja.

FINANCE
Avto
Volkswagen je ohranil prvo mesto v svetu
Avto
AvtoMiloš Milač Volkswagen je ohranil prvo mesto v svetu 6

Po poročanju nemškega Bild am Sonntag je nemški Volkswagen lani prodal 10,7 milijona avtomobilov in ohranil prvo mesto v svetovni prodaji

FINANCE
Avto
Sladke težave desetega brata Skupine VW
Avto
AvtoMiloš Milač Sladke težave desetega brata Skupine VW

Cene za malo Španko seat arono – bencinski trivaljni 1.0 TSI s 70 kilovati stane 14.990 evrov, enako zmogljiv turbodizel 1.6 TDI pa 18.891 evrov.

FINANCE
Avto
Volkswagnu težave ne pridejo do živega