Bil je že čas, električni audi e-tron Nemčijo vrača na vrh avtoindustrije Bil je že čas, električni audi e-tron Nemčijo vrača na vrh avtoindustrije Prvi povsem električni audi e-tron obljublja velik napredek v razvoju, poleg zmogljivega motorja in baterije ponuja prestižno izkušnjo, kopico uporabnih rešitev in razumno ceno pod 80 tisoč evrov.
Zakaj Slovenci svoja luksuzna vozila registrirajo na Slovaškem? Zakaj Slovenci svoja luksuzna vozila registrirajo na Slovaškem? Z nakupom in registracijo močnejših vozil v drugih državah se nekateri ognejo davku na motorna vozila, najbolj iznajdljivi tudi DDV
Kupejevsko-karavanska kia, ki vabi z oblinami in prostornostjo Kupejevsko-karavanska kia, ki vabi z oblinami in prostornostjo Nova kia proceed ob presenetljivih linijah navdušuje še s prostornostjo. Na voljo bo s štirimi motorji, trg pa bo napadla v začetku leta 2019.
Vozniška poslastica za uspešne očete Vozniška poslastica za uspešne očete Bmw 4 gran coupe umetelno združuje videz dvovratne različice z uporabnostjo štirivratne limuzine, oplemeniten z M športnim paketom, xDrive pogonom ter 252-konjskim turbobencincem pa pomeni tudi vozniško poslastico.
Kako se prvič v zgodovini povezujeta klasična energetika in transport Kako se prvič v zgodovini povezujeta klasična energetika in transport Kako se je Petrol spremenil iz naftne v energetsko družbo, zdaj pa odkriva nove možnosti povezovanja električne infrastrukture in prevoza

V Sloveniji se vrstijo kraje dragih avtov, kako tatovi premagajo brezkontaktno ključavnico?

Čas branja: 3 min
29.01.2018  14:05
Novembra lani so trije Poljaki v Ljubljani ukradli prestižna BMW 530 in Meredes-benz S 350 z brezkontaktno ključavnico. Tatovi so se naučili premagati elektroniko, zato tudi sodobni avti niso več varni pred njimi.
V Sloveniji se vrstijo kraje dragih avtov, kako tatovi premagajo brezkontaktno ključavnico?
Za krajo avtomobila z brezkontaktnim ključem morati biti na delu vsaj dva storilca. Prvi s posebnim elektronskim pripomočkom najprej poišče oziroma zazna prisotnost brezkontaktnega ključa. Z aktiviranjem te elektronske naprave nato podaljša signal ključa do drugega dela naprave, ki jo ima drugi storilec, ki je v neposredni bližini vozila.

Po poročanju slovenske Policije, so tudi tatovi v Sloveniji osvojili znanje tatvin sodobnih avtomobilov z brezkontaktnimi ključavnicami. Po zapisu Policije so se namreč trendi na področju tatvin avtomobilov spremenili. Novi načini tatvin, nova orodja za izvajanje tatvin, novi načini zaslužka z avtomobilsko kriminaliteto se najprej pojavijo v zahodnih evropskih državah (v Nemčiji, Italiji, Franciji, Avstriji), čez leto ali dve pa tudi v Sloveniji.

Premagali so boljšo zaščito

Kljub temu, da so novi modeli avtomobilov, so tatovi našli način, kako premagati zaščito. Storilci za izvršitev tatvine vozila po zapisu Policije skoraj vedno uporabljajo računalniško opremo (prenosnik z ustreznim komunikacijskim kablom in programsko opremo) ali posebej prilagojene elektronske pripomočke, s katerimi onemogočijo ali "preslepijo" varovalni sistem vozila.

»Klasičnih tatvin z razbijanjem stekla, lomljenjem kontaktne ključavnice in spajanjem žic pod volanom praktično ne poznamo več,« dodajajo na Policiji.

Kdaj in kje?

Tatovi so aktivni predvsem v nočnem času in na javnih, nezavarovanih parkirnih prostorih, predvsem v spalnih naseljih večjih mest, kjer je največ osebnih avtomobilov. Največ tatvin osebnih avtomobilov je na območjih Ljubljane, Kopra, Celja in Maribora.

Kakšen je postopek?

Storilci najpogosteje s silo vstopijo v notranjost vozila, s pomočjo elektronskih pripomočkov onemogočijo sistem za preverjanje prisotnosti in pristnosti ključa za zagon vozila oziroma elektronsko prilagodijo nov neoriginalen ključ, izdelajo tudi mehanski del ključa, s katerim vozilo odpeljejo s kraja.

Večina gre za rezervne dele

Na Policiji pravijo, da je trenutno največ tatvin vozil zaradi rezervnih delov. Storilci pri tem iščejo vozila srednjega in višjega cenovnega razreda. Večji del ukradenih vozil ostane v Sloveniji, manjši del pa jih prepeljejo v tujino. Tudi za vozila, ki so bila po tatvini prepeljana v tujino, smo ugotovili, da so bila kasneje prodana po kosih.

Tako več zaslužijo in plen lažje vnovčijo

Z rezervnimi deli tatovi zaslužijo več kot s prodajo celega avtomobila. Prav tako pa je ukradenemu vozilu vedno težje spremeniti identiteto in ga legalizirati, kar je še eden od razlogov za porast prodaje po delih.

Tatvin je sicer vse manj, najraje imajo clia in golfa

Od leta 2008 so bile tatvine v Sloveniji v porastu in v letu 2013 je bilo odtujenih nekaj več kot 1200 motornih vozil. Po letu 2013 pa tatvine vozil številčno upadajo. V letu 2016 je bilo odtujenih okoli 830 motornih vozil, v letu 2017 pa okoli 550, kar pomeni 32 odstoten upad. Pri tem je treba upoštevati, da je glede na EU Slovenija država z eno nižjih stopenj avtomobilske kriminalitete. Najpogosteje odtujena vozila so osebni avtomobili znamke Renault (clio), VW (golf), BMW (serija 3) in Audi (A4, A3).

Poljaki v Ljubljani odpeljali luksuzna avta

V začetku lanskega novembra so ljubljanski policisti v Ljubljani prijeli tri državljane Poljske, ki so na opisan način v Ljubljani odtujili dve vozili, in sicer BMW 530 in Mercedes Benz S 350. Obe vozili sta bili najdeni ter vrnjeni lastnikoma. Osumljeni storilci so bili s kazensko ovadbo predani preiskovalnemu sodniku, ki je zoper vse odredil pripor.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novice
Novice Volkswagen se je ujel v nov poslovni škandal 5

Testiranje z dizelskimi izpusti so opravljali na opicah in ljudeh, v škandal so se ujeli Volkswagen, Daimler in BMW

FINANCE
Članki
Članki ECB s programom QE želi spodbuditi inflacijo. Kakšna je torej evrska inflacija zdaj?

Po danes objavljenih podatkih evropskih statistikov se je evrska inflacija januarja še malo oddaljila od ravni dveh odstotkov – to je...

FINANCE
Članki
Članki Se evropsko stališče do brexita mehča? 5

Po poročanju Business Insiderja (BI) evropski parlament pripravlja resolucijo, s katero naj bi EU pozval k več prožnosti; v pisarni...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Če se udarijo Trump, Ši, Putin in Merklova, bo bolelo nas vse 10

Slovenija v ZDA ali na Kitajsko proda malo, sta pa to, poleg Rusije, najpomembnejša partnerja za EU-28

FINANCE
Članki
Članki Koliko se bo po brexitu skrčil evropski parlament?

Kaj se bo po brexitu zgodilo s 73 sedeži evroposlancev iz Velike Britanije? Evropski parlament je danes izglasoval svoj predlog, ki ga...