Avto

Sestavili smo idealen VW golf: katere dodatke potrebujete, katerih ne

Pri nakupu avtomobila prodajalci ponujajo različno opremo in dodatke, ki vas lahko olajšajo tudi za več tisočakov, če pri tem niste racionalni. zato smo preverili, kateri so smiselni in kateri ne. in to smo naredili na primeru drugega najbolje prodajanega avtomobila v sloveniji, to je golf VII.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

22.01.2018 16:00
Čas branja: 7 min

Sestavili smo po naši oceni idealnega golfa. Bogatega, varnega, a ne predragega, torej opremljenega z opremo, ki se nam zdi smiselna in še dovolj dostopna. Pri tem opozarjamo še na - z vidika racionalnosti - manj smiselne dele opreme z doplačilnega seznama, končno odločitev pa seveda prepuščamo vam.

Najprej - zakaj golf? Ker je drugi najbolje prodajani nov avto v Sloveniji, lani je slovenske tablice prvič dobilo kar 3.412 golfov. Več kupcev oziroma slovenskih tablic je dobil le cenejši renult clio.

Golf je uspešnica že desetletja, od ali še pred časi golfa II jxd, sestavljenega v Sarajevu, obenem pa je golf sinonim dizelskega avtomobila, zato nas je zanimalo tudi, ali se to spreminja.

Idealni golf stane okoli 22 tisoč evrov

Začetna cena golfa 1.0 TSI comfortline je z dodatki, ki smo jih izbrali, zrasla z 18.888 evrov na 21.749 evrov, v primeru motorja 1.4 TSI pa na 22.179 evrov. In kaj smo dodali?

Za dodatna vrata vsaj 527 evrov

Prva postavka pri sestavi idealnega golfa je karoserija, ki prinaša streznitev. Za pet vrat, pri veliko tekmecih so serijska, morate pri golfu doplačati 527 do 530 evrov. Druga postavka pa so barve.

Tudi bela stane, in sicer natanko 133 evrov. Za kovinsko boste odšteli od 522 do 665, evrov za biserno pa celo več kot tisočaka. Naš nasvet, če ni nujno, ostanite pri klasični barvi.

Dizel vas bo stal 2.400 evrov

Nato pride na vrsto motor, za 17.116 evrov dobite zelo dober osnoven stroj, litrski trivaljni turbo bencinar z 81 kilovati, ki žubori kot potoček, se živahno odziva na plin in razvaja tudi z dovolj skromno porabo okoli šest litrov v praksi.

Več ne potrebujete. Kaj pa dizel, golf mora biti dizel, razmišlja večina Slovencev?! To vas bo tudi danes drago stalo, za 1,6-litrski TDI s štirimi kilovati več boste odšteli dodatnih 2.402 evra.

Z njim bi morali prevoziti res veliko kilometrov, da bi s prihranki pri gorivu privarčevali doplačilo. Zato smo ostali pri bencinarju in opozorili še na zanimiv 1,4-litrski bencinar TSI z 92 kilovati za le 430 evrov doplačila.

Drugi paket se splača

Pri opremi smo izbrali drugi paket opreme comfortline, ki za 1.772 evrov (cena golfa 1.0 TSI comfortline zraste na 18.888 evrov) ponuja res veliko. Denimo radio composition media z osempalčnim zaslonom na dotik (osnovni trendline ima 6,5-palčnega), varnostno izjemen dodatek - aktivni radarski tempomat z uravnavanjem razdalje, zaviranje v sili ter sistem za prepoznavo pešcev.

Comfortline ima tudi samodejno klimatsko napravo, 12-voltno vtičnico v prtljažniku, boljša prednja sedeža z ledveno oporo, nastavljiva po višini, naslon za roke spredaj ter odprtino za prevoz daljših predmetov na zadnji klopi. Takšen golf je že kar bogat, a stane že skoraj 20 tisoč evrov.

Deset za in deset proti

Kaj pa dodatki? Tu gre največ denarja, racionalnosti pri nakupu pa je najmanj. V poudarkih pojasnjujemo, katerih deset delov dodatne opreme se nam zdi smiselnih, katerih deset pa ne, glede na vrednost, ki jo ponujajo v primerjavi z zahtevano ceno. Seveda so kupci različni, različne so želje. Tisti v mestih denimo ne potrebujete podvozja za slabše ceste za 439 evrov, na podeželju pa že.

Članek je bil objavljen v reviji Moje Finance

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Vrtno pohištvo za teraso in vrt: poiščite navdih v najnovejših trendih

Pomlad je čas, ko se ponovno povežemo z naravo, napolnimo z energijo ter uživamo v vseh lepotah, ki nam jih ponuja preživljanje časa...

Aktualno
Nov član komisije za razvrščanje zdravil
Medicina danes
AktualnoNoemi Kandus Nov član komisije za razvrščanje zdravil

Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je na redni seji 18. januarja odločil, da za nadomestnega člana komisije za razvrščanje zdravil na listo imenuje internista doc. dr. Boruta Juga s KO za žilne bolezni UKC Ljubljana. Zamenjal bo dr. Dragana Kovačiča z Oddelka za bolezni srca, pljuč in ožilje v bolnišnici Celje.

FINANCE
Avto
Nemci zabili nov žebelj v krsto dizla
Avto
AvtoMiloš Milač Nemci zabili nov žebelj v krsto dizla 3

Nemci bodo lahko omejili ali celo zaprli mesta za starejše dizle, uspešni Slovenec Tom Fux na novem položaju v evropski Toyoti, za volanom e-golfa v boju z nizkimi temperaturami in številne ženevske novosti.

FINANCE
Subvencije
TOP razpisi tega tedna: podjetniški sklad, občine ...
Subvencije
SubvencijeAnja Zaletel TOP razpisi tega tedna: podjetniški sklad, občine ...

Objavljamo izbor sveže odprtih razpisov za subvencije

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Po desetih letih: novi ali le osveženi berlingo?
Avto
AvtoMiloš Milač Po desetih letih: novi ali le osveženi berlingo? 7

Po včerajšnjem razkritju prednjih delov dostavnih oziroma prostočasnih trojčkov danes Citroën razkriva še podrobnosti o novem berlingu. Ta je znan, a v podrobnostih močno dodelan. Na skromnih merah ponuja genialen prostorski izkoristek, denimo kar 775-litrski prtljažnik in za ta razred izjemno varnostno opremo. Pri nas bo v drugi polovici leta.

FINANCE
Nepremičnine
Vodnik: Kaj vse me čaka in kaj moram vedeti, če želim graditi hišo
Nepremičnine
NepremičnineMatevž Magajna Vodnik: Kaj vse me čaka in kaj moram vedeti, če želim graditi hišo

Ni vse v nakupu parcele in montažne hiše, računajte na nekaj birokracije in vrsto dodatnih stroškov

FINANCE
Avto
Kaj se dogaja s cenami dizlov, nesmisel bonitet in športniki prihodnosti
Avto
AvtoMiloš Milač Kaj se dogaja s cenami dizlov, nesmisel bonitet in športniki prihodnosti

V tem tednu smo se poglobili v cene dizelskih avtomobilov v Nemčiji in v Sloveniji. Je nakup že ugodnejši in kakšne so navade Slovencev? Na posvetu Ukrepi in spodbude za prehod na e-mobilnost smo se pogovarjali o bonitetah za službena vozila, v pismu pa še o novih SUV iz Volva in Lexusa ter električnih superšportnikih prihodnosti.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)