Avto

Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi

Električni teden so zaznamovali novi nissan leaf, celostno zelo dober avto za katerega verjamem, da bo prinesel nov premik na trg električnih avtomobilov. Ponovno sem primerjal dizelski in hibridni BMW, tokrat petici z oznako 520d in 530e, izid je zanimiv. Preverili smo še evropsko prodajo avtov, avtomobilski salon v Detroitu in se poglobili v dva SUV ter dva prava terenca. Res je, niso še izumrli!

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

19.01.2018 10:03
Čas branja: 3 min

V tem tednu sem na Tenerifu ekskluzivno preizkušal novi nissan leaf, naslednika najbolje prodajanega električnega avtomobila na svetu. In leaf je z novo generacijo resnično naredil izjemen skok naprej, menim celo, da bo tisti, ki bo demokratiziral elektriko na naših cestah. Električni avto namreč prinaša skoraj izjemno izkušnjo, ne da bi od voznika in potnikov zahteval pretirano privajanje ali odpovedovanje.

Dvoboj s presenetljivim izidom: dizelski BMW 520d proti hibridnemu 530e. Nova, že tretja primerjava dizelskega BMW s hibridnim, ki tudi tokrat daje enak izid. Ta je kar presenetljiv, ali pa tudi ne, vsaj za BMW. Nemška znamka je namreč poskrbela, da je njihova hibridna tehnika resnično konkurenčna, zato niti ne čudi, da se je lani za iPerformance modele v svetu odločilo prek sto tisoč kupcev. Kaj pa vi, bi izbrali klasiko – 520d ali priključni hibrid 530e iPerformance?

Kaj smo zapisali v primerjavi BMW 320d in 330e iPeformance in kako se je zaključil dvoboj med kompaktnima enoprostorcema BMW 225xe iPerformance active tourer in 220d xDrive active tourer?

Albina je pregledala lansko prodajo avtomobilov v EU in se poglobila še v električni segment, ki strmo raste, a ima še vedno zelo skromen delež na trgu osebnih avtomobilov. Uroš pa je v komentarju razmišljal o tem, kam nas bo pripeljala elektrika. Dodajam še slovensko statistiko lanske prodaje, izid je bil precej bolj pozitiven kot na evropskem nivoju.

Obudili smo temo goljufij s prevrtenimi kilometri v rabljenih avtomobilih. Belgija je na tem področju postavila svetel vzor. Njihov primer bo služil pri sestavi nove zakonodaje, ki bo preganjala tovrstna dejanja. Kako pa se goljufijam, če sploh, upira slovenska vlada?

Teden je prinesel tudi avtomobilsko predstavo v Detroitu, katere so ključne novosti in kakere od njih so pomembne tudi za evropski trg?

Ob prihodu novih športnih terencev B razreda na naš trg, takšnih kot je denimo seat arona, smo se spomnili mokke X, ne tako majhen SUV B razreda stare šole, ki je v marsičem boljša od res mehkih SUV nove šole. Preizkusili smo različico z zmogljivim 1.4 litrskim turbo motorjem s 112 kilovati, samodejnim menjalnikom in štirikolesnim pogonom.

Naslednji novosti pa sodita med tiste prave, klene terence. Luč sveta je ugledal Mercedes-Benz razreda G nove generacije, na slovenski trg pa je zapeljal terenski poltovornjak razreda X.

Slovenski Ford je leto zaključil bolje od povprečja avtomobilske panoge v Sloveniji, dosegel je 19 odstotno rast prodaje osebnih in dostavnih vozil.

Za zaključek pa še Matejev preizkus najbolj nabritega twinga, modela GT ki prihaja iz Novega mesta. Je kombinacija zadnjega pogona in 110 konjev majhnega turbo motorja dovolj za zabavo med zavoji?

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
Novi BMW X4: kako je robustni kupe zapeljal v ospredje
Avto
AvtoMiloš Milač Novi BMW X4: kako je robustni kupe zapeljal v ospredje

Novi BMW X4 je večji, prostornejši, oblejši in ima izrazitejši značaj kot v prvi generaciji; v Sloveniji bo 18. julija letos.

FINANCE
Avto
Za BMW najuspešnejše leto v zgodovini
FINANCE
Avto
Okoljski predpisi bodo odnesli legendarni BMW M3
Avto
AvtoMiloš Milač Okoljski predpisi bodo odnesli legendarni BMW M3 2

Prvega junija se poslavljata BMW M3 in M550i

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Dvoboj s presenetljivim izidom: dizelski BMW 520d proti hibridnemu 530e
Avto
AvtoMiloš Milač Dvoboj s presenetljivim izidom: dizelski BMW 520d proti hibridnemu 530e 8

BMW za priključni hibrid z več moči in uglajenosti zahteva enako ceno kot za dizelski 520d. Navade so železna srajca, Slovenci skoraj brez izjeme izberemo dizla.

FINANCE
Avto
Najdražji avti Slovencev, najcenejši 4x4 robustneži in maksi minija
Avto
AvtoMiloš Milač Najdražji avti Slovencev, najcenejši 4x4 robustneži in maksi minija

Najdražji in najcenejši avtomobili v Sloveniji, zadnje druži pogon 4x4. Kakšen bo letos avtomobilski posel v Evropi, kako bo nanj vplival brexit. V pismu še o novem konceptnem Infinitiju, rekordih Volkswagna in o minijih z velikim bremenom mase in centimetrov, pa tudi s prepričljivo tehniko - preizkusili smo hibrida in dirkaškega JCW.

FINANCE
Avto
Praznik bencina, elektrike in (tudi) dizla
Avto
AvtoMiloš Milač Praznik bencina, elektrike in (tudi) dizla 1

Avtomobilska Ženeva nam je ponovno odkrila tančico bližnje avtomobilske prihodnosti, ta je zanimiva, resda predvidljiva, a vseeno viharna