Avto

Mercedes z X pogumno vstopa v svet pickupov

Mercedes je svojo ponudbo prvič obogatil s poltovornjakom, njihov razred X za najmanj 36.100 evrov pa naj bi letno prepričal vsaj 40 zahtevnih Slovencev.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

16.01.2018 01:20
Čas branja: 4 min

Pickupi zadnja leta niso le zmogljivi delovni stroji, po katerih posegajo kmetje, gozdarji, gradbeniki in gorski reševalci, ampak vse bolj postajajo vozila za aktivno življenje, z njimi pa so si radi na »ti« tudi uspešni obrtniki in frajerji.

Nišni trg pickupov je tako po zaslugi Fiata, Mitsubishija, Nissana, Toyote in Volkswagna tudi pri nas v porastu, letno pa več kot petmetrske »pošasti« s težo okoli dveh ton in pol prepričajo 400 kupcev. Nišo znotraj niše pa je zdaj zapolnil še Mercedes, ki je v partnerstvu z Nissanom in njihovo navaro ter hišnim oblikovnim podpisom Roberta Lešnika na trg pripeljal razred X.

Mercedes X je sicer nastal na osnovi Nissanove navare, kar mu lahko štejemo le v dobro. Lešnik in ekipa so obline mogočne japonke zgladili po znanem hišnem receptu, tako da bodo podobnost obeh modelov opazili le poznavalci. Nekaj tehnike je prav tako povzete po navari, vendar so Nemci pod pločevino umestili tudi svoje motorje in štirikolesni pogon 4matic.

Že zvezda na zajetnem nosu zgovorno pove, da X spada v premijsko skupino poltovornjakov in pri nas realno (še) nima tekmecev. O tem delno pričajo tudi mere, saj je X eden večjih pick-upov pri nas.

V dolžino meri kar 5,34 metra, medosna razdalja 3,15 metra, keson pa vase spravi do skoraj 1,6 metra dolge predmete. Aktivne družine in posamezniki, ki se jim mora ves čas nekaj dogajati, bodo še posebej cenili podatek, da lahko X v zadku nosi največ 1.037 kg ter vleče 3,5-tonsko prikolico.

X se ponaša z dobrimi voznimi lastnostmi tako na cesti (večvodilna prema), kot na terenu (221 mm odmik karoserije od tal, globina bredenja 600 mm), avanturisti pa bodo cenili pristopni kot spredaj 29 stopinj ter največjo sposobnost plezanja 100 odstotkov.

X bo seveda znal prepričati tudi s terenskimi zmogljivostmi, pri tem sta v pomoč priklopljivi štirikolesni pogon in doplačilna zapora zadnjega diferenciala.

Za pogon skrbijo turbodizli, in sicer 2,3-litrski s 120 kW (X220d) in 140 kW (X220d), oba je po želji možno kombinirati s pogonom 4x4, 7-stopenjski samodejni menjalnik pa je na voljo le za različico X250d. Sredi leta bo X dobil še različico X350d, ki bo premogel hišni 3,0-litrski V-šestvaljnik in 190 kW (258 KM) oziroma 550 Nm navora. Menjalnik bo serijski 7-stopenjski samodejni 7G-tronic plus, pogon pa Daimlerjev stalni štirikolesni.

Kupci lahko izbirajo med tremi paketi opreme, poleg osnovnega pure sta na voljo še bogatejša progressive in power, na voljo pa je le v različici z dvojno kabino. Kot smo pri poltovornjakih vajeni, je na voljo tudi nekaj dodatne opreme, kot so zunanji okraski in dodatna zaščita ter pokrovi in obloge kesona.

Ker X spada med lahka tovorna vozila, si lahko zavezanci za DDV slednjega obračunajo pri nakupu. Cene se začnejo pri 36.100 evrov, po ceniku pa se končajo pri 41 tisočakih.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Avto
Takšen je dostavnik nove dobe - mercedes-benz sprinter
Avto
AvtoBoštjan Paušer Takšen je dostavnik nove dobe - mercedes-benz sprinter

Na Dunaju smo spoznali novi Mercedes-Benzov dostavnik najvišjega razreda, ki bo kupce razvajal z veliko nosilnostjo, zanesljivostjo, varnostjo, udobjem, 10,2-palčnim zaslonom na dotik, napovedovanjem servisnih posegov in prihodnje leto tudi električnim pogonom

FINANCE
Avto
Mali mercedes, ki dosega in presega veliki S
Avto
AvtoJanez Kovačič Mali mercedes, ki dosega in presega veliki S 7

Mercedes-benz razreda A je poln dobrih domislic. Elektronika, ki opozarja na mrtve kote, bo še tri minute po tistem, ko bo avto že parkiran, opazovala okolico in opozarjala na morebitne kolesarje.

FINANCE
Avto
Tesla v Evropi porazila Nemce, ki se poslužujejo tudi nenavadnih praks
Avto
AvtoUroš Božin Tesla v Evropi porazila Nemce, ki se poslužujejo tudi nenavadnih praks 52

Alarm za tradicionalne proizvajalce avtomobilov. Tesla postaja resen konkurent nemškim premijskim proizvajalcem, ki napovedujejo električni odgovor, a ta je še leto ali dve stran.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Mercedesov 4Matic za prave zimske užitke
Avto
AvtoMatej Kačič Mercedesov 4Matic za prave zimske užitke 4

Mercedes je v zasneženem Centru varne vožnje na Vranskem ponudil najboljše, kar bi tisti hip lahko - paleto svojih vozil s štirikolesnim pogonom 4Matic.

FINANCE
Avto
Mercedes-Benz S za 170 tisočakov: avto zamenjam za dvosobno stanovanje v Ljubljani
Avto
AvtoJanez Kovačič Mercedes-Benz S za 170 tisočakov: avto zamenjam za dvosobno stanovanje v Ljubljani 2

Mercedes S v podaljšani izvedbi in ozaljšan s kupom dodatne opreme je lahko moderna pisarna, dnevna soba ali celo stanova­nje – pa tudi stane približno toliko.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)