Avto

Voznik izločen iz enačbe, glavno besedo prevzema elektronika

Nadaljevanje dizelske sage, sanje in resničnost sejma elektronike CES v Las Vegasu, poročilo pred našim glasovanjem za svetovni avto leta, poslovni avto leta 2017 opel insignia na preizkušnji ter novi vrhunci Volkswagna

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

12.01.2018 00:10
Čas branja: 2 min

Dizel je izgubil bitko, vojne še ne: Dizelski motorji so lani v evropski prodaji novih avtov izgubili pet odstotnih točk deleža, krčenje pa se bo letos umirilo, verjamejo analitiki, proizvajalci in tudi dobavitelji.

Čas je za najboljše avtomobile na svetu: Začenja se drugi del izbora svetovnega avta leta 2018 – do konca tega tedna bomo oddali glasove za kandidate v petih kategorijah, letos izbiramo med 62 avtomobili, vse več je evropskih znamk, denimo Renault, Peugeot , Opel, Alfa Romeo in Citroën.

Nekdanji šef slovenskega Peugeota, prodorni Francoz Alberic Chopelin, pa je v tem tednu postal podpredsednik Skupine PSA za prodajo in marketing za vseh pet avtomobilskih znamk, vključno z Oplom.. Ambiciozni Francoz bo poročal neposredno predsedniku PSA Carlosu Tavaresu.

Avto postaja intimen prostor, avtonomni dostavnik ali potujoča trgovina, je sporočilo sejma elektronike CES v Las Vegasu. Ta prikazuje zanimivo prihodnost mobilnosti, ki iz enačbe vselej povsem izloča voznika.

Ena od zvezd sejma CES je kitajski Byton, električni avto razmeroma preproste zunanjosti, a z veliko zanimivimi idejami pri ureditvi potniške kabine, tehničnimi sladkorčki in obetavno ugodno ceno od 40 tisoč evrov. Med kupce naj bi zapeljal že prihodnje leto.

Strip, glavno ulico v Las Vegasu, so v tem tednu napolnili avtonomni avtomobili. Lyft in Navia sta obiskovalce sejma prevažala povsem avtonomno. Ford pa je pokazal pica dostavnika prihodnosti.

Še nekaj besed o drugih novostih sejma CES, kjer elektronske naprave dobivajo človeško pamet: vrhunci sejma so največji OLED TV-proizvajalca LG, varčni ARM-procesorji v prenosnih računalnikih, gospodinjske naprave in luči, povezani s spletom, ki običajne domove spreminjajo v pametne, roboti pomočniki, varnostne kamere, ki bodo prepoznale tujce in se premaknile iz pasivnega v aktivno delovanje, in še marsikaj.

Preverili smo, s katerimi vrlinami si je opel insignia pribojevala naslov poslovni avto leta 2017. Preizkusili smo različico z živahnim 1,5-litrskim turbobencinskim motorjem.

Na slovenska tla pa je zapeljal osveženi nissan x-trail, ki na prvi pogled ne razkriva večjih novosti. Ko ga pogledate podrobneje, pa Japonec pokaže kar nekaj sprememb. Mimogrede, ste vedeli da je x-trail (v ZDA rogue) najbolje prodajan športni terenec na svetu!?

Na severu Anglije se novi lastnik Opla/Vauxhalla PSA Peugeot Citroën pripravlja na nova odpuščanja.

Volkswagen je spet osvojil vrh sveta, lani je povečal prodajo na 10,7 milijona vozil in po neuradnih podatkih premagal Toyoto in druge velikane avtoindustrije.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
IKT
Elektronika v Las Vegasu dobiva človeško pamet
IKT
IKTMiloš Milač Elektronika v Las Vegasu dobiva človeško pamet 1

Sejem CES v Las Vegasu ponuja vpogled v prihodnost elektronike, ta je vse bolj razburljiva. S pametno denarnico na sejmu nastopa tudi slovenski Chipolo

FINANCE
Avto
PSA lani z rekordnim dobičkom in prodajo
FINANCE
Avto
Prodorni šef slovenskega Peugeota je postal podpredsednik PSA
Avto
AvtoMiloš Milač Prodorni šef slovenskega Peugeota je postal podpredsednik PSA

Chopelin bo v naslednjem mandatu optimiziral prodajo in marketing za pet avtomobilskih znamk v Skupini PSA: Peugeot, Citroën, DS, Opel in Vauxhall

FINANCE
Manager
Vlagatelj, ki se je zapičil v tehnološka podjetja in kupuje vse živo
Manager
ManagerŽiga Brdnik Vlagatelj, ki se je zapičil v tehnološka podjetja in kupuje vse živo

Za enim največjih vlagateljev v tehnološka podjetja na svetu Masajošijem Sonom je pestro leto, saj je s SoftBank vsake štiri dni opravil kako naložbo in pridobil deleže denimo v Uberju in njegovem kitajskem tekmecu Didi Chuxingu. Načrtuje tudi pohod na borzo.

FINANCE
Avto
Slovenec na visokem položaju v Audiju, miti o električnih avtih in ženevske novosti
Avto
AvtoMiloš Milač Slovenec na visokem položaju v Audiju, miti o električnih avtih in ženevske novosti

V tem tednu smo vam pripravili intervju s Slovencem na visokem položaju v razvoju Audija in Sicilijancem, ki vodi trženje električnih nissanov v Evropi. Obujamo večno vprašanje: ali avto financirati z lizingom ali posojilom, poročamo z avtosalona v Washingtonu in razkrivamo prve novosti bližnjega avtosalona v Ženevi.

FINANCE
Članki
Kako računalnik zaščititi pred ranljivostma Spectre in Meltdown
Članki
ČlankiUroš Božin Kako računalnik zaščititi pred ranljivostma Spectre in Meltdown 1

Kaj vse morate vedeti in kako se zavarovati

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)