Avto

Čas je za najboljše avtomobile na svetu

Do konca tedna bomo glasovali za svetovni avto leta v petih kategorijah, letos izbiramo med 62 avtomobili, vse več je evropskih znamk, denimo Renault, Peugeot in Citroën

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

11.01.2018 00:03
Čas branja: 5 min
Čas je za najboljše avtomobile na svetu
Alfa romeo giulia quadrifoglio, audi RS3 sedan, kia stinger 3.3 T-GDI 4 x 4 GT in honda civic type S – avtomobili, kot ustvarjeni za ostre zavoje in grob asfalt ceste Angeles Crest. Po tej smo konec novembra lani preizkušali 23 kandidatov za svetovni avto leta.

Kopica novih evropskih znamk, oblikovalske legende v žiriji in skupaj 62 avtomobilov, ki se bojujejo za nazive svetovni avto leta. Zanje bomo na Financah glasovali še v tem tednu.Izbor svetovni avto leta oziroma World Car Awards je že pet let zapored največji in najodmevnejši avtomobilski izbor na svetu. Poteka že 13. leto zapored, na njem pa sodeluje 82-članska žirija strokovnih in priznanih žirantov iz Azije, Evrope in Severne Amerike. Od predlanskim je del izbora tudi Časnik Finance.

Kako poteka izbor? Člani žirije bomo glasovali v kategorijah svetovni, luksuzni, športni, mestni in zeleni avto leta 2018. Pri mestnih (urban) avtih je omejitev njihova dolžina, ta ne sme presegati štiri metre. Pri zelenih (green) pa poraba, ki ne sme presegati štirih litrov na sto kilometrov. Zadnja kategorija bo prihodnje leto dobila novo ime – inovacija leta – ter nov pomen, ki je povezan s smernicami razvoja avtomobilske industrije, ki gre v smeri elektrifikacije, avtonomne vožnje, povezljivosti in varnostnih sistemov.

Nad obliko legende avtomobilskega dizajna

Za nagrado svetovni dizajn leta 2018 glasujejo strokovnjaki na tem področju. Od letos žirijo sestavljata tudi legendi avtomobilskega dizajna, Gordan Murray in Širo Nakamura. Murray je v preteklosti oblikoval dirkalnike formule 1, mclarna F1, nissana 350Z in GT-R ter modela cube in qashqai. Od lani upokojeni Širo Nakamura pa je v preteklosti vodil dizajn Nissanov. Žirijo sestavlja tudi Patrick Le Quement, oče prvega renaulta twinga.

V izboru tudi Renault, Peugeot in Citroën

Druščina kandidatov za nagrade je letos res pisana, predvsem pa je močno obogatena z nekaterimi novimi evropskimi znamkami. V glavni kategoriji tako nastopajo Renault s koleosom, Peugeot z aktualnim evropskim avtom leta 3008, Citroën z majhnim crossoverjem C3 aircrossom in Alfa Romeo s stelviom in giulio. Med kandidati v glavni kategoriji je tudi lanski slovenski poslovni avto leta opel insignia. Kot pogoj za uvrstitev med kandidate je vsaj 750 izdelanih vozil, ki so ali bodo v prodaji med 1. januarjem 2017 in 31. majem 2018 vsaj na dveh celinah.

V Los Angeles za volan 23 kandidatov

Kako smo se na Financah lotili ocenjevanja? Avtomobile smo preizkušali od začetka minulega leta. Novembra smo bili na posebnem dogodku v Los Angelesu (udeležilo se ga je rekordnih 35 novinarjev), na katerem smo poleg nekaterih evropskih (skupaj 23 avtomobilov) spoznali še ameriške in azijske kandidate, ki jih ni na voljo na evropskem trgu. Na posebnih preizkusnih vožnjah smo še pred uradno predstavitvijo vozili lexusa LS in nissana leafa. Alfa Romeo je v Los Angeles pripeljala kar tri avtomobile, stelvia in dve giulii, zaman pa smo čakali hondo civic ­type­-­R in novega accorda.

Korejci so čakali do zadnjega

Med skupaj 62 kandidati (od tega jih 29 sodi v glavno kategorijo svetovni avto leta) nam jih je v zadnjem letu dni uspelo preizkusiti 46 oziroma tri četrtine vseh, v tem tednu so našo pozornost dobili še zadnji trije korejski avtomobili – hyundai kona, kia stonic in picanto. Nekaterih avtomobilov, predvsem v kategoriji športni avto leta, med njimi sta tudi hyundai i30N in BMW M5, pa nam ni uspelo dobiti na preizkus, zato bodo ostali neocenjeni.

Zmagovalci bodo znani konec marca

Jutri bomo oddali zadnje glasove, avtomobile pa bomo ocenili po vseh lastnostih, od udobja, prostornosti, varnosti, tehničnih rešitev, cene, vrednosti glede na ceno do primernosti za trg. Naše ocene bomo lahko razkrili po 23. januarju, ko bodo znani finalisti letošnjega izbora za svetovni avto leta. V drugem krogu, do 13. februarja, pa bomo imeli priložnost preizkusiti še manjkajoče avtomobile in vnovič oddati glasove v ožjem krogu finalistov. Prvo trojico najboljših v vsaki kategoriji bomo razkrili na ženevskem avtosalonu na začetku marca, zmagovalce svetovnega avta leta pa bomo razglasili 28. marca v New Yorku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Izbrali smo finaliste izbora svetovni avto leta; kako smo glasovali na Financah?
Avto
AvtoMiloš Milač Izbrali smo finaliste izbora svetovni avto leta; kako smo glasovali na Financah?

Kateri avtomobili so v izboru za priznanja najodmevnejšega avtomobilskega izbora na svetu – svetovni avto leta in kako sem v prvem krogu razdelil svoje točke

FINANCE
Avto
Skandinavska zima, pametni mercedes A, nakupne navade Slovencev in slovo BMW M3
Avto
AvtoMiloš Milač Skandinavska zima, pametni mercedes A, nakupne navade Slovencev in slovo BMW M3

Zimskim razmeram primerno smo se zapodili na sneg, z mitsubishijem eclipsom crossom po zaledenelem poligonu Norveške, z Opli (reportaža čez vikend) pa v Lungau blizu Salzburga. Janez je bil na razkritju novega mercedesa A, Matej pa je spoznaval novi subaru XV. Predženevska vročica razkriva prve novosti, kio ceed in hyundaija santa feja. Valicon pa je predstavil izsledke raziskave o nakupnih navadah Slovencev

FINANCE
Dražbe
Vozila na dražbi: dostavniki, passat, porsche, BMW serije 3 in 5 ter ford S-max
Dražbe
DražbeUroš Božin Vozila na dražbi: dostavniki, passat, porsche, BMW serije 3 in 5 ter ford S-max

Cene se začnejo pri 700 evrih in se vzpenjajo do 13.500 evrov

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece
Avto
AvtoMiloš Milač Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece 14

Južnokorejska Kia napada s klasičnim fastbackom oziroma gran turismom vznemirljive podobe, dobre opremljenosti in nedvomno konkurenčnih cen

FINANCE
Avto
Poplava novih modelov na trgu, idealen golf in mercedes za ceno stanovanja v Ljubljani
Avto
AvtoMiloš Milač Poplava novih modelov na trgu, idealen golf in mercedes za ceno stanovanja v Ljubljani

Teden je prinesel kopico novih modelov, ki so pripeljalli na slovenski trg. Zapeljali smo se z mitsubishijem eclipse crossom, kio stinger, hyundaiem i30 fastbackom, renaultom koleosom, nissanom x-trailom pred prenovo in po njej, z izjemno varčno toyoto prius plug-in hybrid in nissanom qashqaiem. Razkrivamo še finaliste svetovnega avta leta in zmagovalca slovenskega.

FINANCE
Avto
Takšen bo novi kia ceed
Avto
AvtoMiloš Milač Takšen bo novi kia ceed 7

Korejska Kia predstavlja prve skice nove generacije priljubljenega modela, novo je tudi ime. Namesto cee'd se bo imenoval ceed