Avto

Najdražji avti Slovencev, najcenejši 4x4 robustneži in maksi minija

Najdražji in najcenejši avtomobili v Sloveniji, zadnje druži pogon 4x4. Kakšen bo letos avtomobilski posel v Evropi, kako bo nanj vplival brexit. V pismu še o novem konceptnem Infinitiju, rekordih Volkswagna in o minijih z velikim bremenom mase in centimetrov, pa tudi s prepričljivo tehniko - preizkusili smo hibrida in dirkaškega JCW.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

05.01.2018 08:00
Čas branja: 2 min

Začnimo z lestvico TOP 10 najdražjih avtomobilov Slovencev v letu 2017. Torej s seznamom zverin, ki so lani zapeljale na slovenske ceste, za volanom pa so Slovenci, ne glede na poreklo tablice na avtomobilih. Najpogostejša znamka je Porsche, ne manjkajo klasiki BMW, Audi in Mercedes-Benz, tudi Ferrari se je našel, pa ne ravno najnovejši.

Nadaljujemo z drugo skrajnostjo – lestvico TOP 10 najcenejših 4x4 avtov na našem trgu, ki bi marsikomu prišli prav še zlasti v tem letnem času. Presenečeni boste za kako skromen denar si je mogoče kupiti nov in robusten avto s štirikolesnim pogonom, morda boste presenečeni tudi nad vrstnim redom. Namig, dacia duster ni več najcenejša, lada niva je osvežena in celo iz sveže proizvodnje (ne iz zaloge), lestvico pa obvladuje ena od japonskih znamk. Uganete katera?

Pozitivna avtomobilska Evropa in Slovenija, upad lahko prinese le brexit. Po lanski štiriodstotni rasti prodaje avtomobilov v EU, analitska hiša PricewaterhouseCoopers" title="PricewaterhouseCoopers">PWC napoveduje nadaljnjo, sicer skromnejšo, okoli enoodstotno, rast v letošnjem letu. Pozitivni so tudi slovenski dobavitelji. Zaviralni učinek za evropski trg zaradi nejasnosti glede izstopa iz EU prinaša le Velika Britanija. Leto 2017 je bilo pozitivno za avtomobilsko Evropo.

Za tiste, ki ste zamudili pregled lanskega leta - TOP avtozgodbe 2017. To so vsebine portala avto.finance.si, ki ste jih lani najraje prebirali. Lahko bi rekli, da gre za klasiko, ki temelji na nasvetih pri uvozu avta, vladnih blesarijah in dizelski aferi.

Mini, ki skorajda ni več Mini: countryman JCW z 231 konji, a tudi s 1.615 kilogrami suhe mase. Janez pravi, da je novi countryman JCW še vedno v tesnem, sem in tja tudi stresnem ljubezenskem razmerju z ovinki. Sledi jim gokartovsko, zvočna kulisa izpuha podžiga strast. Pa vendar ne gre prezreti, da je tega countrymana veliko na tehtnici in da je dobrih 40 centimetrov daljši od »klasičnega« minija v izvedbi JCW.

Še en mini, tudi ta je countryman, teče pa na bencin in elektriko. Kaj je Matej zapisal o prvem hibridnem miniju, ki je še za 120 kilogramov težji od različice JCW, a zna 30 kilometrov prevoziti zgolj na elektriko.

Takšna bo prihodnost limuzin, verjame Infiniti. Japonska prestižna znamka Infiniti (v lasti Nissana) je pokazala prvo fotografijo in nekaj informacij o konceptu Q inspiration.

Nemški avtomobilski velikan Volkswagen je lani dosegel vsaj dva pomembna mejnika, v svetu je prvič presegel proizvodnjo šest milijonov vozil, na Kitajskem pa prodajo tri milijone vozil.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi
Avto
AvtoMiloš Milač Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi

Električni teden so zaznamovali novi nissan leaf, celostno zelo dober avto za katerega verjamem, da bo prinesel nov premik na trg električnih avtomobilov. Ponovno sem primerjal dizelski in hibridni BMW, tokrat petici z oznako 520d in 530e, izid je zanimiv. Preverili smo še evropsko prodajo avtov, avtomobilski salon v Detroitu in se poglobili v dva SUV ter dva prava terenca. Res je, niso še izumrli!

FINANCE
Avto
Elektrika: izziv za slovenske dobavitelje, avtoindustrijo in tudi Akrapoviča
Avto
AvtoMiloš Milač Elektrika: izziv za slovenske dobavitelje, avtoindustrijo in tudi Akrapoviča

Ponovno smo se zatopili v priljubljeno temo - elektromobilnost! Tokrat s slovenskimi dobavitelji, nekaj vodilnimi iz tujih podjetij in Akrapovičem, ki stavi na bencinsko romantiko. Kako je pripravljen na novo dobo? Pred vrati je avtosalon v Ženevi, zato proizvajalci že razkrivajo novosti...

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Poplava novih modelov na trgu, idealen golf in mercedes za ceno stanovanja v Ljubljani
Avto
AvtoMiloš Milač Poplava novih modelov na trgu, idealen golf in mercedes za ceno stanovanja v Ljubljani

Teden je prinesel kopico novih modelov, ki so pripeljalli na slovenski trg. Zapeljali smo se z mitsubishijem eclipse crossom, kio stinger, hyundaiem i30 fastbackom, renaultom koleosom, nissanom x-trailom pred prenovo in po njej, z izjemno varčno toyoto prius plug-in hybrid in nissanom qashqaiem. Razkrivamo še finaliste svetovnega avta leta in zmagovalca slovenskega.

FINANCE
Avto
Nemci zabili nov žebelj v krsto dizla
Avto
AvtoMiloš Milač Nemci zabili nov žebelj v krsto dizla 3

Nemci bodo lahko omejili ali celo zaprli mesta za starejše dizle, uspešni Slovenec Tom Fux na novem položaju v evropski Toyoti, za volanom e-golfa v boju z nizkimi temperaturami in številne ženevske novosti.

FINANCE
Avto
Slovenec na visokem položaju v Audiju, miti o električnih avtih in ženevske novosti
Avto
AvtoMiloš Milač Slovenec na visokem položaju v Audiju, miti o električnih avtih in ženevske novosti

V tem tednu smo vam pripravili intervju s Slovencem na visokem položaju v razvoju Audija in Sicilijancem, ki vodi trženje električnih nissanov v Evropi. Obujamo večno vprašanje: ali avto financirati z lizingom ali posojilom, poročamo z avtosalona v Washingtonu in razkrivamo prve novosti bližnjega avtosalona v Ženevi.