Avto

Novi avtomobili in trendi v 2018

Zmešnjava avtomobilskih trendov, ki bodo v letu 2018 podpirali nove in stare smeri ter ceste napolnili s kopico novih modelov

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

21.12.2017 23:00
Dopolnjeno: 03.01.2018 07:35
Čas branja: 3 min
Novi avtomobili in trendi v 2018
Leto 2018 bo prvo leto, ko naj bi tesla model 3 množično zapeljala med kupce. Nanjo jih čaka kar 450 tisoč, dobavljenih pa je bilo le nekaj tisoč primerkov.

Avtomobilska panoga leto 2017 končuje z nekajodstotno rastjo in vstopa v prav tako pozitivno leto 2018. Tega bodo zaznamovale vsaj tri smeri: nadaljnji razvoj električnih avtov in hibridov, še bogatejša ponudba športnih terencev in negovanje klasičnih razredov.

Panoga na razpotju

Ob ogledovanju novosti za leto 2018 se zdi, da se je avtomobilska panoga znašla na razpotju in se ne more odločiti, ali bi šla v novo smer ali pa bi ohranila klasični repertoar. Zato bo večina proizvajalcev izbrala varno odločitev – torej obe smeri hkrati. Negovali bodo klasične razrede in tehnike ter ponudbo nadgrajevali z električnimi avtomobili in hitom zadnjega desetletja: športnimi terenci, ki imajo v Evropi že 22-odstotni tržni delež in še vedno raste.

Obujene legende

Leto 2018 bo prineslo tudi obuditev nekaterih skoraj pozabljenih znamk. Večji odtis naj bi pustil nemško-kitajski Borgward, Renault bo obudil znamko Alpine z lahkim roadsterjem A110, Volkswagen pa se v soju dizelske afere obrača v čase, ko je imel brezmadežni ugled ter napoveduje obuditev prvega transporterja – bullija, seveda s čistim električnim pogonom. Leto 2018 prinaša obuditev še ene, sicer še kako žive legende – novi porsche 911 in njegovo 70-letnico. Ali bo ta prinesla kakšno korenito tehnično in oblikovno spremembo, v tem hipu še ni jasno.

Novi električarji

V razredu električnih vozil leto 2018 prinaša kopico novosti. Od obljubljene polne proizvodnje tesle modela 3 – avtomobila za 35 tisoč evrov, ki ga je naročilo tudi veliko evropskih kupcev (skupaj v svetu kar 450 tisoč), novega nissana leafa, ki je kot prvi električni avto močno »zakuril« tudi Slovence; ne da bi ga sploh videli, je naročila zanj oddalo 30 Slovencev.

Norija za športnimi terenci

Velika priljubljenost športnih terencev pa bo prihodnje leto podrla še zadnje zidove, v razred bodo vstopile tudi tako klasično športne ali luksuzne znamke, kot so lamborghini z modelom urus, rolls-royce s cullinanom in aston martin z DBX. SUV-manija bo pošteno pretresla tudi portfelje evropskih znamk, Volkswagen bo denimo že v začetku leta na trg pripeljal SUV velikosti golfa – prihajata T-roc za dobrih 18 tisoč evrov, pozneje pa še T-cross velikosti pola. Audi napoveduje luksuzni električni SUV e-tron quattro, poleg tega pa še najbogatejši seznam novosti v zgodovini znamke – od novih A1, A6, A7, A8, Q3 do Q8. BMW mu bo sledil z novo serijo 3 in 8 ter SUV predstavniki X2, X4 in X7 ter roadsterjem Z4.

Klasika ostaja

Prostor bo tudi za klasiko, tako pri bencinskem in dizelskem pogonu kot pri avtomobilskih razredih. Med njimi je opazen upad le pri enoprostorcih, drugi razredi bodo ostali dobro zastopani. Med vidnejše novosti 2018 bodo sodili nova generacijo potniško-dostavnih modelov, kot so citroën berlingo, peugeot partner ter tehnično sorodni opel combo. Prihaja novi ford focus, osveženi volkswagen passat v limuzinski in karavanski različici ter Jaguarjeva SUV e-pace in i-pace (zadnji je povsem električni). Kia pripravlja novo generacijo ceeda, Lexus je že tu z luksuzno limuzino LS, mercedes-benz pa bo tekmecema sledil z novim A, CLS, GLE in osveženim razredom C ter prvim terenskim poltovornjakom X, ki prihaja že v začetku leta.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
Audi RS3 in kia stinger GT – nemško-korejski športni dvoboj
Avto
AvtoMiloš Milač Audi RS3 in kia stinger GT – nemško-korejski športni dvoboj 9

Kijinega športnega prvenca stingerja 3,3 T-GDI GT 4x4 smo primerjali z audijem RS3 sedanom. Korejec se je izkazal z udobjem, nemec z neulovljivo športnostjo in brutalnostjo.

FINANCE
Avto
Korejec se pridružuje stampedu in pregreva trg križancev
Avto
AvtoJanez Kovačič Korejec se pridružuje stampedu in pregreva trg križancev

Stonic ima stas kompaktnega križanca oziroma športnega terenca, ki verjetno dokazuje, da zmorejo pri južnokorejski Kii hitro in vešče prepoznati evropski okus oziroma potrebe

FINANCE
Avto
Takšen bo novi kia ceed
Avto
AvtoMiloš Milač Takšen bo novi kia ceed 7

Korejska Kia predstavlja prve skice nove generacije priljubljenega modela, novo je tudi ime. Namesto cee'd se bo imenoval ceed

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece
Avto
AvtoMiloš Milač Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece 14

Južnokorejska Kia napada s klasičnim fastbackom oziroma gran turismom vznemirljive podobe, dobre opremljenosti in nedvomno konkurenčnih cen

FINANCE
Avto
Šest avtomobilistov pod isto streho za promocijo elektromobilnosti
Avto
AvtoMiloš Milač Šest avtomobilistov pod isto streho za promocijo elektromobilnosti

BMW, Nissan, Renault, VW, Mitsubishi in Kia so v boju za prodor elektromobilnosti samostojen nastop na trgu postavili na stran in se predstavilo pod isto streho salona v Angliji. Namesto posamezne znamke promovirajo elektromobilnost.

FINANCE
Avto
Kaj prinaša tretja generacija kie ceed
Avto
AvtoMiloš Milač Kaj prinaša tretja generacija kie ceed 1

Korejska Kia tudi v času športnih terencev nadaljuje zgodbo klasičnega kompaktnega petvratnega modela ceed. Novi model bo pri nas konec poletja.

FINANCE
Avto
Skandinavska zima, pametni mercedes A, nakupne navade Slovencev in slovo BMW M3
Avto
AvtoMiloš Milač Skandinavska zima, pametni mercedes A, nakupne navade Slovencev in slovo BMW M3

Zimskim razmeram primerno smo se zapodili na sneg, z mitsubishijem eclipsom crossom po zaledenelem poligonu Norveške, z Opli (reportaža čez vikend) pa v Lungau blizu Salzburga. Janez je bil na razkritju novega mercedesa A, Matej pa je spoznaval novi subaru XV. Predženevska vročica razkriva prve novosti, kio ceed in hyundaija santa feja. Valicon pa je predstavil izsledke raziskave o nakupnih navadah Slovencev