Avto

Slovenska ljubezen do avtov, dekleta Los Angelesa in izjemni japonec

V razburljivem avtomobilskem tednu vas peljem skozi novosti, razpoloženje in blišč avtomobilskega salona v Los Angelesu in dodajam še bogato galerijo deklet s salona, v Omanu sem spoznaval novi lexus LS, avto za šejke, pa tudi preudarne in zahtevne direktorje. Doma pa sem analiziral prodajo na našem trgu, ta je sanjska, Slovenci spet odpiramo denarnice.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

15.12.2017 00:02
Čas branja: 2 min

Bilanca: Slovenci ponoreli za avtomobili, najbolj za športnimi terenci. Leto 2017 bo rekordno za avtomobilske distributerje in trgovce, do konca leta bo prodanih prek 70 tisoč osebnih vozil in še okoli 12 tisoč dostavnih, dobre so tudi napovedi za leto 2018. V prvih 11 mesecih letos je prodaja novih osebnih avtov poskočila za 12,2 odstotka, lahkih dostavnikov pa za več kot 24 odstotkov. Razlogi za veliko rast so dobra gospodarska klima, rast BDP in upad brezposelnosti, pa tudi star vozni park – od leta 2007 do 2015 se je ta postaral kar za dve leti, s povprečno 7,7 na 9,7 leta – ter priljubljenost športnih terencev, ki so marsikoga pripravili k menjavi avtomobila.

Reportaža: mišice in težki terenci v najbolj eko ameriški zvezni državi. Avtomobilski salon Automobility v Los Angelesu, ki smo ga obiskali pred kratkim, je prava parada bencinskih mišic; ekologije, ki jo tako zelo promovira Kalifornija, je bilo bolj malo videti.

Vredne pozornosti pa so dekleta avtosalona v Los Angelesu, preverite njihovo vedrino, nasmehe, morda boste našli še kaj ... v galeriji z 38 fotografijami.

Skoraj takoj po Los Angelesu sem se odpravil V Oman, kjer sem znova, tokrat precej bolj podrobno, spoznaval novi lexus LS500h, 5,23-metrsko limuzino s hibridnim pogonom, ki poleg luksuza in unikatnosti ponuja presenetljiv odmerek dinamike, ki spreminja tradicionalni ugled znamke. Novi LS je izjemen na prvi pogled, še bolj pa, ko preveriš podrobnosti. Zgolj prednjo masko so rokodelci izdelovali tri mesece in pol oziroma pet mesecev …

Uroš je sedel v novi generaciji mercedes-benza razreda G, ki doživlja največje spremembe v svoji bogati karieri. Potnikom bo ponujal prostornejšo in razkošnejšo kabino z najmodernejšimi asistenčnimi sistemi.

Kako je Elon Musk poskušal prelisičiti Nemce. Novinar nemške revije Auto Bild je razkril prevaro Tesle v Nemčiji. Osnovni model za 60 tisoč evrov, cena je pogoj za subvencijo, a takšnega sploh ni mogoče kupiti.

Sanjsko leto za kompaktne SUV, dizel še vedno dominira razredu. Kompaktni športni terenci razreda C SUV so si v prvih devetih mesecih letos odrezali desetino evropskega trga, lani v istem času pa le 8,1 odstotka. V Sloveniji dosegajo še večji, 12,74-odstotni delež trga.

V Managerju pišemo katere panoge bodo cvetele, katere manj. Podrobno tudi o avtomobilski industriji.

Naš veliki PRIMA primerjalni test družinskih križancev C-segmenta še kar odmeva, v preteklem tednu si je prislužil največ vaše pozornosti, v tem ga že prehitevata članka o prodaji avtomobilov na našem trgu in seveda dekleta Los Angelesa. Razkrivamo še nekatera ozadja primerjalnega testa, denimo kateri križanci so preprečili nesrečo na preizkusu, kako smo merili uporabnost in prostornost, kako smo merili porabo in kakšne rezultate smo dobili in kako smo analizirali cene, izenačili opreme in pridobili popuste za primerjane križance.

Uspešen delovni teden vam želim!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Kateri družinski SUV je najboljši?
Avto
AvtoMatej Kačič Kateri družinski SUV je najboljši? 17

S kolegi iz sedmih drugih slovenskih medijev s področja avtomobilizma smo se lotili novega PRIMA testa. Pod drobnogled smo vzeli devet športnih terencev, po katerem vse bolj posegajo slovenske družine.

FINANCE
Avto
Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi
Avto
AvtoMiloš Milač Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi

Električni teden so zaznamovali novi nissan leaf, celostno zelo dober avto za katerega verjamem, da bo prinesel nov premik na trg električnih avtomobilov. Ponovno sem primerjal dizelski in hibridni BMW, tokrat petici z oznako 520d in 530e, izid je zanimiv. Preverili smo še evropsko prodajo avtov, avtomobilski salon v Detroitu in se poglobili v dva SUV ter dva prava terenca. Res je, niso še izumrli!

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Najdražji avti Slovencev, najcenejši 4x4 robustneži in maksi minija
Avto
AvtoMiloš Milač Najdražji avti Slovencev, najcenejši 4x4 robustneži in maksi minija

Najdražji in najcenejši avtomobili v Sloveniji, zadnje druži pogon 4x4. Kakšen bo letos avtomobilski posel v Evropi, kako bo nanj vplival brexit. V pismu še o novem konceptnem Infinitiju, rekordih Volkswagna in o minijih z velikim bremenom mase in centimetrov, pa tudi s prepričljivo tehniko - preizkusili smo hibrida in dirkaškega JCW.

FINANCE
Avto
Zmešnjava avtomobilskih trendov v letu 2018 in prihodi ob koncu leta
Avto
AvtoMiloš Milač Zmešnjava avtomobilskih trendov v letu 2018 in prihodi ob koncu leta

Kateri avtomobili bodo v prihodnjem letu zapeljali na naše ceste in v katere smeri kažejo trendi, preizkusili smo dacio dusterja, suzukija swifta, mazdo6 in dacio sandero s samodejnim menjalnikom, na trg pa sta zapeljala škoda karoq in mitusbishi eclipse cross.

FINANCE
Avto
VW in Subaru menjata barve, Tesla pa obljublja nebesa
Avto
AvtoMiloš Milač VW in Subaru menjata barve, Tesla pa obljublja nebesa

Avtomobilski posel je poln preobratov in presenečenj. Pogled v ozadje posla pa stvari postavi na pravo mesto