Avto

Reportaža: mišice in težki terenci v najbolj eko ameriški zvezni državi

Avtomobilski salon Automobility v Los Angelesu, ki smo ga obiskali pred kratkim, je prava parada bencinskih mišic; o ekologiji, ki jo tako zelo promovira Kalifornija, je bilo bolj malo videti

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
13.12.2017 23:00
Čas branja: 7 min
Reportaža: mišice in težki terenci v najbolj eko ameriški zvezni državi
Del ameriške tradicije so športni mišičnjaki – na fotografiji dodge challenger SRT demon s 6,2-litrskim V8-motorjem s kompresorjem in okoli 850 konji. Do 96 kilometrov na uro (60 milj) pospeši v le 2,3 sekunde. Cena za zverino je v ZDA okoli 70 tisoč evrov.

Nekoliko nenavadno je sicer, da v ameriški zvezni državi, ki se baha z najstrožjimi okoljskimi standardi, v državi, kjer je dom Tesle Motors, skorajda ni mogoče zaznati okoljskih sporočil, ampak le razkošje in dizajnerske primerke. Vajeni avtomobilskih salonov na skorajda vseh celinah losangeleškega z lahkoto umestimo na zemljevid. Drugo leto zapored se odvija v konvencijskem centru v hitro rastočem »down town« Los Angelesu, kjer nekdaj slaba soseska postaja zbirališče nebotičnikov in dragih stanovanj.

Avtosalon Automobility v Los Angelesu (letos je potekal od 1. do 10. decembra) zadnja leta pridobiva mednarodno veljavo, saj ujame vse novosti, ki so zaradi zamude ali pa namenoma, zaradi pomembnosti ameriškega trga, zamudile evropski salon v Parizu ali Frankfurtu in bi se rade pokazale kalifornijski smetani pred nastopom v hladnem Detroitu v januarju. Po velikosti je podoben ženevskemu, saj je pregleden, dovolj majhen, dobro organiziran in lahko obvladljiv.

Nepričakovano sporočilo

Salon v Los Angelesu smo v sklopu preizkusnih voženj za svetovni avto leta, te namenoma potekajo blizu termina odprtja salona, obiskali že lani, zato lahko potegnemo rdečo nit iz obeh predstav. Letos je dejansko enaka kot lani. Ključne besede salona so moč in terenci, predvsem domači in tudi japonski ter evropski. Nekoliko nenavadno je sicer, da v ameriški zvezni državi, ki se baha z najstrožjimi okoljskimi standardi, v državi, kjer je dom Tesle Motors, skorajda ni mogoče zaznati okoljskih sporočil, ampak le razkošje in dizajnerske primerke.

Teslo obkrožila množica

Glede Tesle Motors: letos se je kalifornijski proizvajalec sicer pokazal v osrednjem delu salona, lani je model X čepel osamljen v preddverju. A tudi tokrat je bil potisnjen v ozadje oziroma na majhnem prostoru obkrožen z velikimi prostori drugih tekmecev. Kljub temu pa je bilo za model 3, ki ga čakajo kupci po vsem svetu (pred dvema letoma je v dobrem mesecu dni zbral 450 tisoč naročil, letos pa so jih izdelali le 260 namesto 20 tisoč), več zanimanja kot za modele drugih proizvajalcev.

Mercedes-Benz razkril CLS

Opazni so bili še razstavni prostori Mercedes-Benza, nemška znamka je v Los Angelesu razkrila novi limuzinski kupe CLS, poleg tega pa je ponosno razstavila še mercedes-AMG project 1 ter kopico drugih športnih in luksuznih modelov. Toyotin razstavni prostor je bil zanimiv zaradi terenskih poltovornjakov z močnimi bencinskimi motorji, ki v Evropi sploh niso na voljo, ter nekaj drugih modelov – denimo prius C, limuzinski yaris in podobno.

Elektro ofenziva VW

Volkswagen pa je zasijal, kako pričakovano, z električnimi koncepti družine I.D., ki na trg prihaja konec desetletja. Obkrožali pa so jih bencinski passat, jetta atlas in drugi. Bolj kot smo vajeni se je izpostavil Fiat, v družbi ameriških kolegov v skupini FCA Automobili. Alfa Romeo se je postavila ob bok prestižnim tekmecem v drugi dvorani. Na salonu pa so poleg velikih terencev v oči bodli še veliki enoprostorci, ki jih je Evropa pred leti skoraj v celoti zavrgla, v ZDA pa so ohranili družinsko in poslovno veljavo.

Poleg mercedes-benza CLS je premiero na avtosalonu doživel še Volvov najmanjši športni terenec XC40. BMW je razkril osveženi BMW i8 in različico roadster, kar nekaj je bilo ameriških premier. Več pa v spodnjih opisih.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Video: (Super)športni terenec s slovenskim sijajem
Avto
AvtoUroš Božin Video: (Super)športni terenec s slovenskim sijajem

Prvi vtisi za volanom enega najhitrejših športnih terencev na svetu mercedesa AMG GLC 63 4matic+, ki z grmenjem, pokanjem in pospeški v zadrego spravi marsikatero športno limuzino.

FINANCE
Avto
Cirkus tehnike in adrenalina v režiji Mercedes-Benza
Avto
AvtoMatej Kačič Cirkus tehnike in adrenalina v režiji Mercedes-Benza 3

Vrhunska tehnologija v službi varnosti in udobja, razkazovanje motornih mišic iz Affalterbacha, piljenje vozniških spretnosti in mnoge sijoče zvezde. Vse to je že osmič ponudila atraktivna mednarodna karavana vozil Mercedes-Benz Star Experience.

FINANCE
Avto
Nova umetnina Roberta Lešnika, ki navdušuje v Ženevi
Avto
AvtoUroš Božin Nova umetnina Roberta Lešnika, ki navdušuje v Ženevi 7

Nova kupejevska limuzina mercedes-AMG GT 4-door coupé združuje udobje in sofisticiranost sveta poslovnih limuzin in zmogljivost superšprotnikov. Osemvaljna različica 63 S se baha s kar 639 »konji«.

FINANCE
Avto
Mali volvo na obisku, brutalna panamera in GLC AMG ter evforija za električnim nissanom
Avto
AvtoMiloš Milač Mali volvo na obisku, brutalna panamera in GLC AMG ter evforija za električnim nissanom

Zanimiv teden je prinesel Bloombergovo objavo, da kitajski proizvajalec razmišlja o gradnji tovarne v srednji in vzhodni Evropi, med kandidatkami je tudi Slovenija. Kaj o tem pravijo na MGRT? Preizkusili smo panamero sport turismo in mercedesa AMG GLC 63 S 4matic+ ter divjega BMW M140i. Pošta Slovenije je elektrificirala svoj vozni park, elektrika pa je navdušila tudi mnoge Slovence, ki so naročili novega nissana leafa. V pismu še o fiatu iz srbske tovarne in novem volvu XC40, ki je obiskal Slovenijo

FINANCE
Avto
Z zeleno pošastjo po malem Nürburgringu
Avto
AvtoMiloš Milač Z zeleno pošastjo po malem Nürburgringu 5

Ko vseh 430 kilovatov mercedesa-AMG GTR zadiha s polnimi pljuči, dobite pospešek do stotice v 3,6 sekunde in eno najlepših melodij osemvaljnega biturbomotorja.

FINANCE
Avto
Slovo legende: hribolazca, ki nastaja nedaleč od slovenske meje
Avto
AvtoUroš Božin Slovo legende: hribolazca, ki nastaja nedaleč od slovenske meje

V Stuttgartu se od legendarnega terenca, očeta Mercedesovih terencev, poslavljajo z omejenimi serijami. V bogati karieri je peljal marsikatero Hollywoodsko zvezdo in papeže.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)