Avto

Preobrazba japonca v prvem razredu

V Omanu smo vozili novi lexus LS500h, 5,23-metrsko limuzino s hibridnim pogonom, ki poleg luksuza in unikatnosti ponuja presenetljivo mero dinamike, ki spreminja tradicionalni ugled znamke.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

14.12.2017 23:02
Čas branja: 6 min
Preobrazba japonca v prvem razredu
Limuzinska klasika, zavita v obline kupeja ter s kopico podrobnosti, ki lexus LS ločijo od tekmecev.

Kozarci za šampanjec na motornem pokrovu, postavljeni v stolp, ki se tudi ob vrtenju osemvaljnika ne sesujejo v črepinje, koncertna dvorana v kabini in rokodelska izdelava so značilnosti, s katerimi se je v svet luksuza izstrelil lexus LS – prvi model mlade luksuzne znamke Lexus, ki je svoj pohod začela leta 1989 v ZDA. Do danes se je Lexus uveljavil v prestižnem razredu, najbolj uspešen je še vedno v ZDA (v ZDA in Kanadi je letos prodal 300 tisoč vozil), na drugih trgih prodira počasneje.

Rokodelstvo in slovo klasiki

Po slabih 30 letih na trg prihaja že peta generacija najprestižnejše limuzine LS, ki smo jo pred kratkim spoznavali na cestah Omana, države na jugu Savdskega polotoka, ki tako kot znamka Lexus slovi po gostoljubnosti. Poleg tega je muslimanska država pravi koncentrat avtomobilov te znamke, zelo pogosti so tudi lexusi LS prve generacije, kar dokazuje njihovo trpežnost.

Prav zadnji lexus LS pa prinaša viden zasuk v filozofiji znamke, ki je v preteklosti slovela po izjemni zanesljivosti, a tudi po pretirani zadržanosti.

Novi LS je izjemen na prvi pogled, še bolj pa, ko preveriš podrobnosti. Zgolj prednjo masko so rokodelci izdelovali tri mesece in pol oziroma pet mesecev, sestavljena pa je iz pet oziroma sedem tisoč (F sport) različnih površin. Kar 5,24 metra dolga limuzina s 3,13-metrskim medosjem je umetniški izdelek (na voljo bo le v eni, to je dolgi različici), ki spominja na eleganten kupe s spuščeno linijo bokov v zadnjem delu. To pa potrjuje tudi le 1,45 metra višine (1,5 centimetra manj kot prej) ter za tri oziroma tri centimetre znižana prednji in zadnji del.

Kupejevski geni v razkošni limuzini

Novi LS je zasnovan na skupni, a močno podaljšani osnovi kupeja LC500, to pa je vidno tudi v potniški kabini, ki je bolj športna, kot bi utegnili pričakovati. Armaturna plošča z digitalnimi merilniki je namreč majhna in skromna, nad senčnikom merilnikov sta športno ukrojeni stikali za nastavitev podvozja. Položaj za volanom pa je zaradi široke sredinske konzole in nizkega sedenja precej športen, kot bi sedeli v razred manjšem avtu, denimo BMW serije 5.

Luksuzni ugled lexusa LS rešuje osrednji del, 12,3-palčni multimedijski zaslon se razprostira čez celotno sredinsko konzolo, funkcije izbiramo prek drsne miške, ki je pripravno nameščena pod prsti voznika, materiali in izdelava pa so značilno brezhibni.

Razkošje zadnjega dela, vrhunska masaža

Posebno poglavje je zadnji del vozila, ki prinaša dva razkošna fotelja, desni pa se lahlo spremeni celo v ležalnik z rekordnim 48-stopinjskim naklonom s počivalnikom za noge, mehkim naslonom in vzglavnikom ter eno najboljših masaž (ta je sicer na voljo tudi v drugih sedežih) v luksuznem razredu, saj se zdi, da se po hrbtu in nogah res sprehajajo prsti vrhunskega maserja. Tablica med sedežema omogoča igrivo nastavljanje vrhunskega hifija mark lewinson s 23 zvočniki, navigacije, sedeža in podobno.

Zaradi nizke strehe in kupejevske linije (streha je ob straneh zavihana navzdol) je tudi sedanje v LS skorajda kupejevsko, skorajda kupejevska pa je tudi vožnja luksuznega japonca, ki je očitno spremenil značaj.

Udobje leteče preproge

Podvozje, za doplačilo tudi zračno, ki je v osnovi enako kot v modelu LC, omogoča širok razpon med neslišnim plavanjem prek cestnih grbin z občutkom, da sedite na leteči preprogi, do čvrstosti, ki pride prav v hitro voženih zavojih. Tem je novi LS namenjen precej bolj kot kadarkoli doslej; z rekordno nizkim težiščem v višini bokov (51,5 centimetra), lahkotnim, a zelo natančnim volanom ter energičnim hibridnim sklopom je nizanje zavojev z LS celo uživaško početje, pa čeprav sedite v 5,24 metra dolgi limuzini z medosjem 3,13 metra in maso prek dve toni.

Hibrid, ob katerem pozabite na dizla

K dodajanju plina vabi tudi motorni sklop, sestavljen iz 3,5-litrskega V6 bencinarja z 220 kilovati in elektromotorja s 180 kilovati (skupna moč je 264 kilovatov oziroma 359 konjskih moči). Ta pa je povezan z brezstopenjskim CVT in še štiristopenjskim samodejnim menjalnikom, ki v ročnem načinu prestavljanja ponujata deset stopenj, s katerimi se voznik lahko poigrava tudi z obvolanskimi uhlji. Sklop je zanimiv in učinkovit, neslišen ob požiranju avtocestnih kilometrov, kjer pri 130 kilometrih na uro teče z le dva tisoč vrtljaji, odziven in slišen pri nežnem dodajanju plina in zelo živahen pri polnem plinu, ko zagotovi pospešek do stotice le v 5,4 sekunde (5,5 pri štirikolesnem pogonu).

Hibrid je stroj, ob katerem zlahka pozabite na dizle, tudi zaradi res skromne porabe (med umirjeno vožnjo smo izmerili 6,5, med dinamično pa 9,1 litra) in večinoma neslišnega delovanja. Varnostno je opremljen z naborom kamer, sistemom za aktivno sledenje voznemu pasu, učinkovitim radarskim tempomatom...

Dražji, a bogatejši od tekmecev

Lexus LS50h pri nas stane vsaj 110 tisoč evrov, kar je nekaj več od tekmecev mercedes-benza razreda S, audija A8 in BMW serije 7. Res pa je tudi, da je že v izhodišču na voljo le v daljši različici, da je bolje serijsko opremljen in da hibridni sklop ponuja kot začetno in skorajda edino možnost. Zgolj bencinski 3,5-litrski biturbo s 309 kilovati (417 konjskimi močmi) je sicer močnejši, a za 30 tisočakov dražji. Večinoma zaradi slovenskih davkov seveda.

Foto: Lexus

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Avto
Pomlajena Lexusa tudi s ceno nad nemce
Avto
AvtoMatej Kačič Pomlajena Lexusa tudi s ceno nad nemce

Lexus je osvežil modela CT in NX, ob drobnih zunanjih popravkih, povečanem udobju in varnosti ter že znanem posluhu za ekologijo pa naj bi ljubitelje premijske nemške konkurence skušala prepričati tudi s ceno.

FINANCE
Avto
Sanje imajo tokrat japonsko ime
Avto
AvtoMiloš Milač Sanje imajo tokrat japonsko ime 8

Za volanom lexusa LC500, japonskega gran turisma, s katerim smo prevozili pet držav in 800 kilometrov

FINANCE
Avto
(video) Lexusovo orožje med prestižnimi kompaktnimi SUV
Avto
AvtoMiloš Milač (video) Lexusovo orožje med prestižnimi kompaktnimi SUV 4

Japonski Lexus je pred uradno predstavitvijo na ženevskem avtosalonu razkril nekaj podrobnosti novega kompaktnega športnega terenca UX, na trgu bo predvidoma konec letošnjega leta

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Kako japonska gostoljubnost zasenči nemški prestiž
Avto
AvtoMiloš Milač Kako japonska gostoljubnost zasenči nemški prestiž 4

V ljubljanskem salonu Lexusa so nam pokazali, kaj pomeni prava gostoljubnost

FINANCE
Avto
Gostoljubje iz prve roke
Avto
AvtoMiloš Milač Gostoljubje iz prve roke

Obiskali smo Lexusovo prestižno letališko ložo Lounge by Lexus na terminalu A bruseljskega letališča, s katero želi japonska znamka potencialnim kupcem nekoliko subtilneje zlesti pod kožo. Vstop vanjo imajo imetniki srebrnih in zlatih kartic združenja Star Alliance in vozovnic poslovnega razreda.

FINANCE
Avto
Kakšen je SUV po zasnovi inženirke
Avto
AvtoMiloš Milač Kakšen je SUV po zasnovi inženirke 2

"Kupci v Evropi si v razredu športnih terencev želijo brezkompromisnost pri športnih voznih lastnostih, zato smo novi UX prilagodili njihovim željam," pravi vodja razvoja novega lexusa UX Chika Kako

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)