Avto

Kako smo merili prostornost in uporabnost vozil na PRIMA testu

Prostornost in uporabnost sta družinam še kako pomembna, tudi kakovost materialov in izdelave šteje, pozabiti pa ne gre niti na dostopnost do zadnje klopi.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

10.12.2017 12:06
Čas branja: 3 min

Meritve prostornosti potniških prostorov in uporabnost tokratnih družinskih športnih terencev sta izvedla Anže Jereb in Iztok Kranjc iz TV oddaje Volan ter Borut Fakin iz revije Avto fokus. Kaj je pod črto zapisal Jereb?

Anže Jereb, Volan: "Najprej si je Iztok nastavil pravilen položaj za volanom in se takoj presedel na zadnjo klop, za vozniški sedež, Borut pa poleg njega. Merili smo oddaljenost glav obeh potnikov od stropa in dejansko ugotovili, da so vsi predstavniki dovolj prostorni, tudi Borut se z glavo nikjer ni dotikal stropa. Podobno je bilo pri kolenih, kjer je bilo prostora tudi dovolj, vsem predstavnikom smo dodelili tudi vse točke za nameščanje otroškega sedeža. Očitno so vsi družinsko naravnani, ker je nameščanje povsod sila enostavno.

Za vstop na zadnjo klop smo merili odprtino na dveh mestih, v višini glave in višini telesa. Razlike v seštevku so bile tudi okoli 30 centimetrov, torej 15 na posamezno merjenje, začuda C-HR ni bil slabši od ostalih. Zaradi manjše višine je seveda celotna odprtina manjša, a tudi to ne moti, naš Iztok je skakal v notranjostjo in jo odnesel brez poškodb. Oba uporabnika sta ocenjevala sedenje spredaj in zadaj, ne le prostornost, temveč udobje. Čeprav se povsod sedi dovolj dobro, razlike so. Ponekod je bil denimo sedalni del prekratek, kakšen sedež je bil pretrd, ponudil premalo bočne opore itd.

Koliko odlagališč premorejo?

Pri uporabnosti armaturne plošče smo ocenjevali število odlagališč, če svoje mesto najdeta dve plastenki, pollitrska in večja s prostornino 1,5 litra.

Če je za voznikovim sedežem žepek, če gre mapa formata A4 v sovoznikov predal in če sta ob vozniku odložišči za telefon in denarnico. Kakovost materialov smo ugotavljali z dotiki, ergonomijo pa tudi na podlagi tega, ali so za klimo ter radio fizična stikala, je zaslon na dotik hiter in intuitiven, kako je s stikali na volanu itd."

Kako uporabni so prtljažniki v praksi?

Merjenja prostornine prtljažnika sta se lotila Matjaž Terzič in Matej Štakul iz Dnevnika.

Matjaž Terzič, Dnevnik: "Pomagala sva si s štirimi kovčki različnih velikosti in eno veliko športno torbo, bolj kot kdajkoli doslej pa se je izkazalo, da sta šla prostornina prtljažnika v litrih »na papirju« in nato dejanska uporabnost prtljažnega prostora skorajda povsem z roko v roki.

Z naskokom najbolj zmogljiva sta volkswagen tiguan in seat ateca, blizu je bil tudi zmagovalec peugeot 3008, vsi trije so imeli ob tem tudi najnižjo višino nakladalnega robu, po pričakovanjih pa je najbolj skromen prtljažnik toyote CH-R, ki pa je imela, zanimivo, najvišjo odprtino med vsemi. Generalno sta med slabšimi še nissan qashqai in renault kadjar, drugi so si precej podobni in so v nekakšni zlati sredini.

Pa še to – kar se zlaganja naslonjal zadnjih sedežev tiče, pripomb ni za nobenega, ker sta renault kadjar in volkswagen tiguan edina omogočala zlaganje preko stikala (ročice) v prtljažniku in sta s tega vidika v pozitivnem smislu malenkost odstopala (se razlikovala) od drugih, pa sva njima na tem področju namenila točko in drugim ne."

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
Tiguan XL za 400 Slovencev
Avto
AvtoMatej Kačič Tiguan XL za 400 Slovencev 4

Volkswagen tiguan allspace bo osrečil domače kupce, ki na prvo mesto postavljajo prostornost, cenovno pa je od klasičnega tiguana dražji od 2.500 do tri tisoč evrov.

FINANCE
Avto
Kateri križanci so preprečili nesrečo?
Avto
AvtoMatej Kačič Kateri križanci so preprečili nesrečo?

Na PRIMA testu družinskih športnih terencev smo preverili tudi asistenčne sisteme, njihovo delovanje ter infotainment. Dopolnjeno s ponovnim preizkusom zaviranja s hyundaijem tucsonom.

FINANCE
Avto
Slovenski avto leta 2018 je volkswagen polo
Avto
AvtoMiloš Milač Slovenski avto leta 2018 je volkswagen polo

V finale izbora se je zvrstilo pet avtomobilov, polo je bratranca kodiaqa ugnal za le eno točko

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Članki
Ministrica Majcen je lani opozarjala, da moramo kupiti merilnike, zdaj uvaja še meritve. Zakaj, če je to isto?
Finance
FinanceAna Turk Ministrica Majcen je lani opozarjala, da moramo kupiti merilnike, zdaj uvaja še meritve. Zakaj, če je to isto? 2

Razkrivamo novo tehnično lumparijo ministrice za okolje Irene Majcen in njene ekipe, kot jo imenujejo strokovnjaki. Tokrat si je zamislila, da predpiše meritve ogljikovega monoksida, ki po oceni stroke niso samo nesmiselne, ampak celo nevarne.

FINANCE
Avto
Kateri družinski SUV je najboljši?
Avto
AvtoMatej Kačič Kateri družinski SUV je najboljši? 17

S kolegi iz sedmih drugih slovenskih medijev s področja avtomobilizma smo se lotili novega PRIMA testa. Pod drobnogled smo vzeli devet športnih terencev, po katerem vse bolj posegajo slovenske družine.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)