Za volanom najnaprednejšega tovornjaka ta hip Za volanom najnaprednejšega tovornjaka ta hip Doslej smo zaslone namesto ogledal in sisteme za samodejno vožnjo lahko gledali le na prototipih in konceptnih vozilih, ki so se vozila po zaprtih cestah, s prenovljenim actrosom, katerega serijska proizvodnja se je začela junija, pa vse to postaja del realnosti
(Ne)realna evforija za električnimi avtobusi (Ne)realna evforija za električnimi avtobusi Nekatera nemška mesta želijo v kratkem obdobju v svoje vozne parke vključiti tudi po 200 električnih avtobusov eCitaro; pri Mercedesu menijo, da gre za prenagle odločitve.
Slovo brkatega moža, ki je nemško zvezdo popeljal na vrh Slovo brkatega moža, ki je nemško zvezdo popeljal na vrh Po 13 letih se z vrha Daimlerja poslavlja karizmatični brkati mož Dieter Zetsche. Pripravili smo pregled najzanimivejšega dogajanja v koncernu v času njegovega vodenja.
Kaj je na slovenskih cestah pokazal električni dostavnik MAN Kaj je na slovenskih cestah pokazal električni dostavnik MAN Po ljubljanskih ulicah z električnim dostavnikom MAN eTGE s sto kilovati moči in 173 kilometri dosega.

Kako smo analizirali cene, izenačili opreme in pridobili popuste Prima testa križancev

Čas branja: 3 min
09.12.2017  08:02
Koliko stanejo, kakšne popuste lahko dobite in koliko boste odšteli za servis športnih terencev - podatke sva pridobila Miloš Milač, Časnik Finance in Urška Radolovič, www.avtomobilizem.com
Kako smo analizirali cene, izenačili opreme in pridobili popuste Prima testa križancev

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Kia dodaj
Hyundai dodaj
PSA dodaj
Nissan dodaj
Renault dodaj

V tokratni primerjavi križancev kompaktnega segmenta smo skupnim stroškom lastništva ponovno dali nekaj več teže kot pri prestižnih limuzinah, saj gre za razred, ki je cenovno bolj občutljiv. Očitno je močna konkurenca poskrbela tudi za precejšnjo homogenost, ko je govora o ponudbah na trgu.

Zanimivo je še, da smo imeli med devetimi preizkušenimi avtomobili kar štiri pare iz skupin povezanih avtomobilskih znamk (skupina Kia-Hyundai, skupina PSA, zveza Nissan-Renault in skupina Volkswagen) in je pravzaprav Toyota C-HR edini model, ki dodobra odstopa od ostalih. Povezave so bile do določene mere vidne tudi v oblikovanju cen paketov opreme in dodatkov, seveda pa že v izhodišču v ponudbi pogonskih opcij.

Polariziran trg

Lahko bi rekli, da je v segmentu križancev razreda C trg do določene mere polariziran, saj na eni strani uporabniki kupujejo osnovne različice z bencinskim motorjem in na drugi strani dobro opremljene in bistveno dražje avtomobile, ki so neredko opremljeni celo s štirikolesnim pogonom in/ali samodejnim menjalnikom. Glede na agregate, ki smo jih izbrali za primerjavo, smo se pravzaprav morali tudi pri opremi usmeriti v zgornji del ponudbe, z izjemo toyote C-HR, kjer je pri hibridu zaradi bogate osnovne konfiguracije zadoščal že vstopni paket.

To pomeni, da smo pri vozilih upoštevali nadstandarden paket varnosti (z vključenim samodejnim mestnim zaviranjem v sili), in kar se da poenotili večino najpogostejših doplačilnih dodatkov v tem cenovnem razredu (navigacija, kombinacija prednjih in zadnjih parkirnih senzorjev ter vzvratne kamere, zatemnjena zadnja stranska stekla, samozatemnitveno vzvratno ogledalo, električno preklopljivi zunanji ogledali ipd.).

Izenačeni na ceniku

Presenetljivo je, da so bili modeli dodobra izenačeni že po izhodiščnih cenah na ceniku (cca 27.300-28.300 evrov), z izjemo bistveno višjih cen kie sportage, volkswagna tiguana in hyundaija tucsona. Upoštevanje popustov, ki jih trgovci namenijo strankam pri nakupu brez financiranja*, je cene še bolj izenačilo - pet modelov se je znašlo v razponu od približno 25.100 do 26.100 evrov, navzgor pa je odločno odstopala le še kia sportage, ki je bila od drugega najdražjega (volkswagna tiguana) še vedno dražja kar dobrih 1.500 evrov.

Kakšni so popusti?

Popusti na cene brez financiranja so segali od tisoč do 3.600 evrov oziroma največ slabih 11 odstotkov na polno drobnoprodajno ceno, pri čemer nekatere znamke še vedno pogojujejo višje popuste z izbranim pogonskim sklopom ali določenim paketom dodatne opreme. V tem letnem času določeni trgovci nudijo za minimalno doplačilo ali celo brez doplačila tudi komplet zimskih pnevmatik ali druge "zimske" opreme.

Koliko stane servis?

Pri strošku servisa (upoštevali smo obdobje pet let in 100 tisoč prevoženih kilometrov) je ponovno prišlo do precejšnjih odstopanj. Najcenejše je servisiranje opla grandland X (693,71 evrov) in hyundaija tucsona (774 evrov). Manj kot tisoč evrov vas bo stalo še servisiranje renaulta kadjarja z 1,6 litrskim turbodizelskim motorjem (889 evrov). strošek servisa ostalih pa malo (nissan qashqai 1.123 evrov) ali močno (toyota C-HR s stroškom 1.571 evrov) presegajo mejo tisoč evrov. Zanimivo je, da je servis renaulta kadjarja cenejši kot servis nissana qashqaija, čeprav ju poganja enak motor. Tako je tudi pri oplu grandland X 1.6 CDTI in peugeotu 3008 BlueHDI (693,7 proti 1.260 evrov) ter hyundaiju tucsonu 1.7 CRDi in kii sportage 1.7 CRDi (774 proti 1.224 evrov).

Pri zavarovanju je odstopal predvsem volkswagen tiguan, saj ga je poganjal največji, dvolitrski, motor.

*Vse pridobljene cene v salonih so namenjene nakupu brez financiranja, čeprav ima precej ponudnikov ugodnejše cene za katero izmed različic "hišnega" financiranja.

Foto: PRIMA

Poslovni avto leta 2019

Glasujte za najboljši avto leta v petih kategorijah: službeni, poslovni, managerski, EKO avto in luksuzni terenec.
Glasovanje poteka do 20. maja.

 

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Testi
Testi Veliki primerjalni test devetih družinskih terencev 6

Prima test: s kolegi iz sedmih medijev smo na večdnevnem preizkusu primerjali devet športnih terencev C razreda

AVTO
Novosti
Novosti Korejec se pridružuje stampedu in pregreva trg križancev

Stonic ima stas kompaktnega križanca oziroma športnega terenca, ki verjetno dokazuje, da zmorejo pri južnokorejski Kii hitro in vešče...

AVTO
Novosti
Novosti Takšen bo novi kia ceed 7

Korejska Kia predstavlja prve skice nove generacije priljubljenega modela, novo je tudi ime. Namesto cee'd se bo imenoval ceed

AVTO
Novosti
Novosti Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece 16

Južnokorejska Kia napada s klasičnim fastbackom oziroma gran turismom vznemirljive podobe, dobre opremljenosti in nedvomno konkurenčnih...

AVTO
Testi
Testi Audi RS3 in kia stinger GT – nemško-korejski športni dvoboj 9

Kijinega športnega prvenca stingerja 3,3 T-GDI GT 4x4 smo primerjali z audijem RS3 sedanom. Korejec se je izkazal z udobjem, nemec z...

AVTO
Novice
Novice Šest avtomobilistov pod isto streho za promocijo elektromobilnosti

BMW, Nissan, Renault, VW, Mitsubishi in Kia so v boju za prodor elektromobilnosti samostojen nastop na trgu postavili na stran in se...

AVTO
Testi
Testi Veliki primerjalni test devetih družinskih terencev 20

Prima test: s kolegi iz sedmih medijev smo na večdnevnem preizkusu primerjali devet športnih terencev C razreda

AVTO
Novice
Novice Avto postaja intimni prostor, avtonomni dostavnik ali potujoča trgovina 5

Sejem elektronike CES v Las Vegasu prikazuje zanimivo prihodnost mobilnosti, ki iz enačbe vselej povsem izloča voznika.