Avto

Kako smo analizirali cene, izenačili opreme in pridobili popuste Prima testa križancev

Koliko stanejo, kakšne popuste lahko dobite in koliko boste odšteli za servis športnih terencev - podatke sva pridobila Miloš Milač, Časnik Finance in Urška Radolovič, www.avtomobilizem.com

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

09.12.2017 08:02
Čas branja: 3 min

V tokratni primerjavi križancev kompaktnega segmenta smo skupnim stroškom lastništva ponovno dali nekaj več teže kot pri prestižnih limuzinah, saj gre za razred, ki je cenovno bolj občutljiv. Očitno je močna konkurenca poskrbela tudi za precejšnjo homogenost, ko je govora o ponudbah na trgu.

Zanimivo je še, da smo imeli med devetimi preizkušenimi avtomobili kar štiri pare iz skupin povezanih avtomobilskih znamk (skupina Kia-Hyundai, skupina PSA, zveza Nissan-Renault in skupina Volkswagen) in je pravzaprav Toyota C-HR edini model, ki dodobra odstopa od ostalih. Povezave so bile do določene mere vidne tudi v oblikovanju cen paketov opreme in dodatkov, seveda pa že v izhodišču v ponudbi pogonskih opcij.

Polariziran trg

Lahko bi rekli, da je v segmentu križancev razreda C trg do določene mere polariziran, saj na eni strani uporabniki kupujejo osnovne različice z bencinskim motorjem in na drugi strani dobro opremljene in bistveno dražje avtomobile, ki so neredko opremljeni celo s štirikolesnim pogonom in/ali samodejnim menjalnikom. Glede na agregate, ki smo jih izbrali za primerjavo, smo se pravzaprav morali tudi pri opremi usmeriti v zgornji del ponudbe, z izjemo toyote C-HR, kjer je pri hibridu zaradi bogate osnovne konfiguracije zadoščal že vstopni paket.

To pomeni, da smo pri vozilih upoštevali nadstandarden paket varnosti (z vključenim samodejnim mestnim zaviranjem v sili), in kar se da poenotili večino najpogostejših doplačilnih dodatkov v tem cenovnem razredu (navigacija, kombinacija prednjih in zadnjih parkirnih senzorjev ter vzvratne kamere, zatemnjena zadnja stranska stekla, samozatemnitveno vzvratno ogledalo, električno preklopljivi zunanji ogledali ipd.).

Izenačeni na ceniku

Presenetljivo je, da so bili modeli dodobra izenačeni že po izhodiščnih cenah na ceniku (cca 27.300-28.300 evrov), z izjemo bistveno višjih cen kie sportage, volkswagna tiguana in hyundaija tucsona. Upoštevanje popustov, ki jih trgovci namenijo strankam pri nakupu brez financiranja*, je cene še bolj izenačilo - pet modelov se je znašlo v razponu od približno 25.100 do 26.100 evrov, navzgor pa je odločno odstopala le še kia sportage, ki je bila od drugega najdražjega (volkswagna tiguana) še vedno dražja kar dobrih 1.500 evrov.

Kakšni so popusti?

Popusti na cene brez financiranja so segali od tisoč do 3.600 evrov oziroma največ slabih 11 odstotkov na polno drobnoprodajno ceno, pri čemer nekatere znamke še vedno pogojujejo višje popuste z izbranim pogonskim sklopom ali določenim paketom dodatne opreme. V tem letnem času določeni trgovci nudijo za minimalno doplačilo ali celo brez doplačila tudi komplet zimskih pnevmatik ali druge "zimske" opreme.

Koliko stane servis?

Pri strošku servisa (upoštevali smo obdobje pet let in 100 tisoč prevoženih kilometrov) je ponovno prišlo do precejšnjih odstopanj. Najcenejše je servisiranje opla grandland X (693,71 evrov) in hyundaija tucsona (774 evrov). Manj kot tisoč evrov vas bo stalo še servisiranje renaulta kadjarja z 1,6 litrskim turbodizelskim motorjem (889 evrov). strošek servisa ostalih pa malo (nissan qashqai 1.123 evrov) ali močno (toyota C-HR s stroškom 1.571 evrov) presegajo mejo tisoč evrov. Zanimivo je, da je servis renaulta kadjarja cenejši kot servis nissana qashqaija, čeprav ju poganja enak motor. Tako je tudi pri oplu grandland X 1.6 CDTI in peugeotu 3008 BlueHDI (693,7 proti 1.260 evrov) ter hyundaiju tucsonu 1.7 CRDi in kii sportage 1.7 CRDi (774 proti 1.224 evrov).

Pri zavarovanju je odstopal predvsem volkswagen tiguan, saj ga je poganjal največji, dvolitrski, motor.

*Vse pridobljene cene v salonih so namenjene nakupu brez financiranja, čeprav ima precej ponudnikov ugodnejše cene za katero izmed različic "hišnega" financiranja.

Foto: PRIMA

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Veliki primerjalni test devetih družinskih terencev
Avto
AvtoMiloš Milač Veliki primerjalni test devetih družinskih terencev 5

Prima test: s kolegi iz sedmih medijev smo na večdnevnem preizkusu primerjali devet športnih terencev C razreda

FINANCE
Avto
Veliki primerjalni test devetih družinskih terencev
Avto
AvtoMiloš Milač Veliki primerjalni test devetih družinskih terencev 20

Prima test: s kolegi iz sedmih medijev smo na večdnevnem preizkusu primerjali devet športnih terencev C razreda

FINANCE
Avto
Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece
Avto
AvtoMiloš Milač Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece 14

Južnokorejska Kia napada s klasičnim fastbackom oziroma gran turismom vznemirljive podobe, dobre opremljenosti in nedvomno konkurenčnih cen

FINANCE
Avto
Korejec se pridružuje stampedu in pregreva trg križancev
Avto
AvtoJanez Kovačič Korejec se pridružuje stampedu in pregreva trg križancev

Stonic ima stas kompaktnega križanca oziroma športnega terenca, ki verjetno dokazuje, da zmorejo pri južnokorejski Kii hitro in vešče prepoznati evropski okus oziroma potrebe

FINANCE
Avto
Takšen bo novi kia ceed
Avto
AvtoMiloš Milač Takšen bo novi kia ceed 7

Korejska Kia predstavlja prve skice nove generacije priljubljenega modela, novo je tudi ime. Namesto cee'd se bo imenoval ceed

FINANCE
Avto
Audi RS3 in kia stinger GT – nemško-korejski športni dvoboj
Avto
AvtoMiloš Milač Audi RS3 in kia stinger GT – nemško-korejski športni dvoboj 9

Kijinega športnega prvenca stingerja 3,3 T-GDI GT 4x4 smo primerjali z audijem RS3 sedanom. Korejec se je izkazal z udobjem, nemec z neulovljivo športnostjo in brutalnostjo.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)