(Prva vožnja) Jaguar I-pace: kako je Jaguar avtomobilski svet postavil na glavo (Prva vožnja) Jaguar I-pace: kako je Jaguar avtomobilski svet postavil na glavo Izdelal je športnega terenca z električnim motorjem, težkega prek dve toni, ki se pelje kot športni avto in ne rjovi.
Brez avta ne moremo, pa ga znamo pametno uporabljati? Brez avta ne moremo, pa ga znamo pametno uporabljati? Slovenci večino poti bolj iz nuje kot pa izbire opravimo z avtomobilom, k znižanju stroškov in količine izpustov pa pomagajo multimodalnost, sopotništvo in učinkovita vozila
Ford, ki pravila igre piše na novo Ford, ki pravila igre piše na novo Test: ford focus 1.5 ecoboost titanium business wagon automatic nikoli ni bil stranski igralec, v novi generaciji pa je postal celostno tako zelo dober, da je zapeljal na novo, višjo raven
Bram Schot bo novi šef Audija Bram Schot bo novi šef Audija Na vrhu Audija je junija začasno zamenjal Ruperta Stadlerja, ko je ta zaradi domnevnega prikrivanja podatkov in zavajanja v oglaševanju dizelskih motorjev odšel v pripor.

Več električne moči in pomična streha za hibridni superšportnik BMW i8

Čas branja: 2 min
30.11.2017  17:00
BMW i8 lahko po novem na elektriko prevozi med 53 in 55 kilometrov in doseže največjo hitrost 120 kilometrov na uro (na elektriko) oziroma 275 na uro, ko delujeta oba motorja.
Več električne moči in pomična streha za hibridni superšportnik BMW i8
Foto: Milos Milac

Več iz teme:  
BMW >
Obveščaj me o novih člankih:  
BMW dodaj

BMW je na avtosalonu v Los Angelesu včeraj predstavil novo različico hibridnega superšportnika i8 roadster s pomično streho. Obenem je kupejevsko različico in roadster obogatil z zmogljivejšim električnim motorjem ter zmogljivejšo baterijo.

BMW i8 je bil deležen nekaterih popravkov v sredini življenjskega cikla. Ti pa se nanašajo predvsem na tehniko. Baterijo kapacitete 7,1 kilovatne ure so nadomestili z novo, ki zmore 11,6 kilovatne ure moči. S tem pa so povečali doseg na elektriko na 53 oziroma 55 kilometrov (kupe). V oba nova modela pa so vgradili tudi za devet kilovatov zmogljivejši električni motor s 107 kilovati (143 konjskimi močmi). Bencinski trivaljnik s 170 kilovati (231 konjskimi močmi) je ostal nedotaknjen.

Skupna moč pogonskega sklopa i8 je sedaj 275 kilovatov oziroma 374 konjskih moči. Največja hitrost i8 v električnem načinu je 120 kilometrov na uro, ko delujeta oba pogona pa 275 kilometrov na uro.

Največja novost pa je različica roadster, ki prinaša pomično, v 15 sekundah zložljivo platneno streho. Pomikanje je mogoče do hitrosti 50 kilometrov na uro, i8 roadster pa je tudi v tej različici ohranil stranska dvižna vrata. Streha z mehanizmom iz aluminija (inženirji so jo izdelali s 3D ptisklanikom) se zloži v poseben prostor v zadku, sistem pa ustvarja dodatnih 100 litrov prostora za prednjimi sedeži. Zadnje so odstranili.

Z maso 1.595 kilogramov je i8 roadster le 60 kilogramov težji od kupejevske različice, kar je glede na potrebne ojačitve odličen rezultat.

Prodaja osveženega kupeja in novega roadsterja se bo v Evropi začela spomladi prihodnje leto.

Foto: Miloš Milač


Več iz teme:  
BMW >

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Posel
Posel (Intervju) Šef električnih BMW i: Dizel bo še dolgo ohranil prednosti pred elektriko 1

Intervju z Dirkom Arnoldom, podpredsednikom produktnega menedžmenta BMW-znamke za elektromobilnost BMW i

AVTO
Novosti
Novosti Idealna novinca za pobeg iz vsakdana 1

BMW 6 GT in X3 sta novinca na slovenskem trgu, nanj pa sta zapeljala v tipično svojem slogu – ob blejskem golf igrišču ter na...

AVTO
Testi
Testi Dvoboj s presenetljivim izidom: dizelski BMW 520d proti hibridnemu 530e 8

BMW za priključni hibrid z več moči in uglajenosti zahteva enako ceno kot za dizelski 520d. Navade so železna srajca, Slovenci skoraj...

AVTO
Novice
Novice Okoljski predpisi bodo odnesli legendarni BMW M3 3

Prvega junija se poslavljata BMW M3 in M550i

AVTO
Novosti
Novosti Novi BMW X4: kako je robustni kupe zapeljal v ospredje

Novi BMW X4 je večji, prostornejši, oblejši in ima izrazitejši značaj kot v prvi generaciji; v Sloveniji bo 18. julija letos.

FINANCE
Članki
Članki (v grafih) Evropski dolgovi: kaj se je spremenilo v letu dni in kje je Slovenija 15

Slovenija je precej zmanjšala svojo relativno zadolženost (obseg javnega dolga v deležu od BDP), vendar pa je nominalni obseg dolga...

FINANCE
Evropska komisija krepko izboljšala napoved o rasti za Slovenijo 6

Pri evropski komisiji pričakujejo, da se bo slovenski BDP letos okrepil za 4,7 odstotka, v letu 2018 pa za 4odstotke