Avto

Ameriška izkušnja, nemška milijarda in razsipna Tesla

V tem tednu pišem iz Los Angelesa, kjer od nedelje preizkušam kandidate za svetovni avto leta. Med 26 avtomobili je 12 takšnih, ki jih še nismo preizkusili v Evropi, med njimi pa nekaj takšnih, ki na naš trg sploh ne bodo nikoli zapeljali. Iz testnih voženj še zanimiva primerjava kie stinger in audija RS3 sedana. Iz ZDA prihaja tudi Tesla, ki sicer ne želi imeti nič skupnega s klasičnimi proizvajalci. Dejstvo pa je, da ima, vsej prodornosti navkljub, velike finančne težave, saj porabi precej več, kot zasluži. Na slovenski trg sta medtem zapeljala nova BMW X3 in 6 gran turismo, Matej pa se je posvetil fordu kugi in meganu grandcoupeju.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

01.12.2017 00:30
Čas branja: 2 min

Na drugi konec sveta za volan kandidatov za svetovni avto leta. V severnem delu Los Angelesa smo se ta teden seznanjali s kar 26 kandidati različnih »narodnosti«, od ameriških, japonskih, korejskih in evropskih, tudi takšnih, ki sploh še niso zapeljali na uradne predstavitve. V prvem poročilu pišem o vtisih s chrylserjem pacifico, toyoto camry, nissanom leafom in lexusom LS.

Kateri so kandidati v letošnjem izboru svetovni avto leta, kako jih bomo ocenjevali?

Primerjava kie stinger 3,3 T-GDI 4x4 GT in audija RS3 sedana. Časi se spreminjajo. Korejska Kia se je iz racionalne znamke sprva prelevila v dizajnersko, zdaj pa vstopa še v razred športnikov. Novi gran turismo stinger GT ima veliko adutov. Na vijugastih cestah severnega dela Los Angelesa smo preverili, ali najmočnejša različica 3,3 T-GDI 4x4 GT z nemško ceno 55 tisoč evrov lahko tekmuje z razred manjšim Audijevim športnikom RS3 sedan za približno pet tisočakov nižjo ceno v Nemčiji.

Obiskal sem avtomobilski salon v Los Angelesu. Prva novost je BMW i8 v osveženi kupejevski in novi roadsterski različici. Ostale novosti sledijo, vključno z intervjujem z Robertom Lešnikom, ki nam je podrobno opisal spremembe novega mercedes-benza CLS.

Nemčija kot največja proizvajalka dizelskih motorjev bo financirala njihov zaton. Kanclerka Angela Merkel" title="Angela Merkel">Angela Merkel je namreč 90 nemškim mestom odobrila milijardo evrov za do okolja prijaznejši javni promet in gradnjo polnilnic. Nemška vlada je v torek zagotovila milijardo evrov za 90 nemških mest, ki jih tarejo preveliki izpusti dušikovega oksida. Glavni vir teh izpustov so dizelski motorji.

KRIPTOSVET - vse, kar se vam plete po glavi, pa ne veste, koga vprašati, smo zbrali v e-knjigi Kriptovalute in kriptožetoni. 109 vprašanj in odgovorov. To je prva in edina neodvisno pripravljena e-knjiga o kriptosvetu pri nas!

Tesla porabi osem tisoč dolarjev na minuto. Kako dolgo še? Tesla je v zadnjih 12 mesecih porabila okoli 480 tisoč dolarjev na uro – približno osem tisoč dolarjev na minuto (6.750 evrov), ugotavljajo Bloombergovi analitiki. S takšnim tempom bo kalifornijski velikan izčrpal svoja finančna sredstva do 6. avgusta. Kaj pravijo v Tesli?

BMW 6 GT in X3 sta novinca na slovenskem trgu, nanj pa sta zapeljala v tipično svojem slogu – ob blejskem golfskem igrišču in na zasneženi Pokljuki, športnemu terencu bolj domačem terenu.

Preberite si tudi poročilo s prve predstavitve v Lizboni. Za X3 smo zapisali, da pošteno zavaja z videzom. Za BMW 6 gran turismo pa, da je nenavadni BMW končno postal pravi BMW.

Renault megane grandcoupe gotovo ni najbolj prostoren v družini, najbrž tudi ne bo najbolj prodajan, v podobi klasične limuzine z nekoliko kupejevskim zadkom pa je brez dvoma najbolj eleganten in udoben.

Fordova kuga se je s prenovo približala večjemu bratu, ki sliši na ime edge, in v marsičem naredila pol koraka višje. Zmogljivi 180-konjski turbodizel, samodejni menjalnik, štirikolesni pogon in oprema ST-line hkrati odlično poudarijo njene športne gene.

Uspešen delovni teden vam želim!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Dražbe
Vozila na dražbi: dostavniki, passat, porsche, BMW serije 3 in 5 ter ford S-max
Dražbe
DražbeUroš Božin Vozila na dražbi: dostavniki, passat, porsche, BMW serije 3 in 5 ter ford S-max

Cene se začnejo pri 700 evrih in se vzpenjajo do 13.500 evrov

FINANCE
Avto
Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece
Avto
AvtoMiloš Milač Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece 14

Južnokorejska Kia napada s klasičnim fastbackom oziroma gran turismom vznemirljive podobe, dobre opremljenosti in nedvomno konkurenčnih cen

FINANCE
Avto
Kaj slovenski podjetniki menijo o športnih terencev in kaj šef električnih BMW o dizlih
Avto
AvtoMiloš Milač Kaj slovenski podjetniki menijo o športnih terencev in kaj šef električnih BMW o dizlih

Pretekli teden je prinesel nov paket športnih terencev - oplov crossland X, ki ga je v AMZS centru varne vožnje na Vranskem preizkusilo 24 podjetij, kio stonic in novi BMW X3, ki smo ga eksluzivno preizkusili na Portugalskem. Volkswagen je pri nas predstavil novi polo, Audi pa globalno razkril novi A7. Pogovarjali smo se s šefom BMW i, Dirkom Arnoldom. Na temo elektromobilnosti še zanimivost - šest proizvajalcev je v Londonu nastopilo pod eno streho z namenom promocije nove tehnike.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Audi RS3 in kia stinger GT – nemško-korejski športni dvoboj
Avto
AvtoMiloš Milač Audi RS3 in kia stinger GT – nemško-korejski športni dvoboj 9

Kijinega športnega prvenca stingerja 3,3 T-GDI GT 4x4 smo primerjali z audijem RS3 sedanom. Korejec se je izkazal z udobjem, nemec z neulovljivo športnostjo in brutalnostjo.

FINANCE
Avto
Korejec se pridružuje stampedu in pregreva trg križancev
Avto
AvtoJanez Kovačič Korejec se pridružuje stampedu in pregreva trg križancev

Stonic ima stas kompaktnega križanca oziroma športnega terenca, ki verjetno dokazuje, da zmorejo pri južnokorejski Kii hitro in vešče prepoznati evropski okus oziroma potrebe

FINANCE
Avto
Skandinavska zima, pametni mercedes A, nakupne navade Slovencev in slovo BMW M3
Avto
AvtoMiloš Milač Skandinavska zima, pametni mercedes A, nakupne navade Slovencev in slovo BMW M3

Zimskim razmeram primerno smo se zapodili na sneg, z mitsubishijem eclipsom crossom po zaledenelem poligonu Norveške, z Opli (reportaža čez vikend) pa v Lungau blizu Salzburga. Janez je bil na razkritju novega mercedesa A, Matej pa je spoznaval novi subaru XV. Predženevska vročica razkriva prve novosti, kio ceed in hyundaija santa feja. Valicon pa je predstavil izsledke raziskave o nakupnih navadah Slovencev

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)