Avto

Volvov kompaktni SUV za množice

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

16.11.2017 22:50
Čas branja: 3 min
Volvov kompaktni SUV za množice
XC40 je novi športni terenec te znamke, z dolžino 4,42 metra pa sodi v kompaktni razred. Odlikuje ga prostorna in uporabna potniška kabina z veliko predali. Prtljažnik je denimo moč razdeliti v več delov, polico nad prtljažnim delom pa pospraviti v dno.

Volvo XC40 je novi, najmanjši Volvov SUV C razreda. K nam prihaja konec februarja 2018, poln je varnostnih sistemov in uporabnih rešitev, dobro opremljen pa bo stal 33 tisoč evrov. Švedski Volvo pod streho novih lastnikov (kitajskega Geelyja) nadaljuje z agresivno modelsko ofenzivo. Ključen pri doseganju napovedane rasti, do leta 2020 bi rad prodajo povečal za 50 odstotkov na 800 tisoč vozil, pa je novi kompaktni SUV XC40, ki je bil včeraj predstavljen v Mestu oblikovanja v Ljubljani.

Pri nas konec februarja 2018

Novi XC40 naj bi prispeval kar polovico od napovedane rasti, že prihodnje leto pa bo ujel 125 tisoč kupcev, so prepričani v Volvu. Velika načrte pa ima tudi slovenski oziroma regionalni distributer VCAG (ta Volvo zastopa v Sloveniji in v državah nekdanje Jugoslavije). Nikola Galić iz VCAG napoveduje prihod XC40 konec februarja prihodnje leto, več različici pa bo na voljo maja in junija 2018.

Najcenejši, a nikakor ne osnovni, za 33 tisoč

Začetna cena za XC40 D3 (dizelski motor s 110 kilovati) in veliko serijske opreme je 33 tisoč evrov, prav tako dizelski D4 s štirikolesnim pogonom in še več opreme pa stane 40 tisočakov. Poleg omenjenih bodo na voljo še bencinski stroji z močjo od 110 do 184 kilovatov. V prihodnjem letu bo VCAG za regijo dobil le 200 vozil, okoli 100 jih bo namenjeno slovenskim kupcem. Šele leta 2019 pa bodo količine XC40 dovolj visoke, da bodo z njimi zadovoljili povpraševanje. VCAG sicer sledi prodajnim načrtom, letos bo družba v regiji prodala okoli tisoč vozil, prihodnje leto 1.300, leta 2020 pa dva tisoč. Slovenija pri ciljih prispeva tretjinski delež prodaje.

Tekmec nemški trojici

In kaj ponuja novi XC40? To je najmanjši Volvov športni terenec, ki sodi med kompaktneže kot denimo BMW X1, mercedes-benzGLA in audi Q3, obenem pa je prvi član nove kompaktne družine tega proizvajalca, ki nastaja na skupni podlagi CMA s kitajskim Geelyjem – Volvovim lastnikom. V družino SUV te znamke prihaja kot najmanjši in najmlajši predstavnik, kljub majhnosti pa je opremljen z varnostnimi sistemi iz večjih bratov XC60 in XC90.

Veliko tehničnih inovacij

Kot smo pri Volvu že navajeni, novinec prinaša kopico inovacij. XC40 bo prvi avto te znamke, ki bo ponujal brezžično polnjenje mobilnega telefona. Sistem city safety, ki preprečuje trke v mestu, je nadgrajen in deluje do hitrosti 60 kilometrov na uro (prej do 50). Varnostna in asistenčna oprema vključuje še sisteme pilot assist za polsamodejno vožnjo – usmerjanje znotraj voznega pasu in samodejno zaviranje ter pospeševanje pred spredaj vozečimi avtomobili, sistem proti zapustitvi cestišča (run-off road protection and mitigation) in cross traffic alert s 360-stopinjsko kamero, ki opozarja na promet v križiščih in lajša parkiranje.

Velik zaslon, veliko predalov

Nekaj zanimivih rešitev je tudi v kabini, ki je sicer oblikovana v značilnem Volvovem stilu z 12,3-palčnim zaslonom na dotik. Zvočnike so inženirji umaknili iz vrat, zato je tam več prostora za shranjevanje predmetov. Predale so vgradili tudi v tla, poleg tega je na voljo še poseben prostor za mobilni telefon, kjer je omogočeno brezžično polnjenje baterije. Praktične kljuke pa omogočajo, da torbe in nakupovalne vrečke med vožnjo ostajajo na svojem mestu.

Posebne storitve

Volvo bo kupcem na sedmih evropskih trgih (na Švedskem, Norveškem, v Nemčiji, Italiji, Španiji, Veliki Britaniji in na Poljskem) ponudil posebno storitev care by Volvo, ki bo za 699 evrov na mesec brez pologa (za obdobje 24 mesecev) vključevala najem vozila, vzdrževanje, zavarovanje in pomoč na cesti. Storitev bodo postopoma uvajali tudi na našem trgu. Poleg tega bo XC40 prvi Volvo s sistemom klica v sili, ki bo dobil tudi dodatne storitve.

Proizvodnja volva XC40 se začne novembra letos v belgijskem Gentu, poleg tega ga bodo v prihodnje izdelovali še na Kitajskem, v ZDA in na Švedskem.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Volvov SUV XC40 poleg tehničnih inovacij prinaša tudi sistem mesečnega najema
Avto
AvtoMiloš Milač Volvov SUV XC40 poleg tehničnih inovacij prinaša tudi sistem mesečnega najema 6

Švedski Volvo je danes razkril dolgo pričakovani kompaktni športni terenec XC40, ki bo spomladi prihodne leto zapeljal med evropske kupce; cena v Angliji bo med 31.500 in 45 tisoč evrov

FINANCE
Avto
Mali volvo z velikimi ambicijami
Avto
AvtoMatej Kačič Mali volvo z velikimi ambicijami 4

Volvo je za ceno 29.990 evrov na slovenske ceste pripeljal model XC40, kompaktni športni terenec pa ne skriva ambicij postati njihov najbolje prodajani model. 

FINANCE
Avto
Volvo XC40 je evropski avto leta 2018
Avto
AvtoMiloš Milač Volvo XC40 je evropski avto leta 2018

Volvo XC40 se je kot prvi avto te znamke zavihtel na vrh evropskega izbora avta leta

FINANCE
Avto
Svežina in luksuz s severa
Avto
AvtoMatej Kačič Svežina in luksuz s severa

Volvo S90 D5 AWD Inscription v prestižni segment prinaša skandinavsko umirjenost, domačnost, nadpovprečno varnost in izvrstno tehnologijo, s katero umetelno skrije zgolj štiri valje v nosu.

FINANCE
Avto
Švedski varnostni odličnjak za 47 tisoč evrov
Avto
AvtoMatej Kačič Švedski varnostni odličnjak za 47 tisoč evrov 3

Na slovenske ceste je zapeljal novi Volvo XC60, v katerega so Švedi zapakirali veliko prestiža, udobja in predvsem vse svoje znanje na področju aktivne in pasivne varnosti.

FINANCE
Avto
Za volanom zelene pošasti, pametni volvo in ferrari v Sloveniji
Avto
AvtoMiloš Milač Za volanom zelene pošasti, pametni volvo in ferrari v Sloveniji

Razburljiv avtomobilski teden prinaša dva volva, XC60 na slovenskem trgu in prve informacije o manjšem XC40. Na zahtevnem dirkališču smo vozili mercedes-AMG GTR s 585 konji, na našem trgu pozdravili nissana qashqaija in forda ka+, razkrili kandidate izbora svetovni avto leta, v katerem sodelujemo, končali poročilo o novostih Frankfurta in si ogledali video o novem ferrariju portofino, ki je nastal v Sloveniji.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)