(Prva vožnja) Jaguar I-pace: kako je Jaguar avtomobilski svet postavil na glavo (Prva vožnja) Jaguar I-pace: kako je Jaguar avtomobilski svet postavil na glavo Izdelal je športnega terenca z električnim motorjem, težkega prek dve toni, ki se pelje kot športni avto in ne rjovi.
Brez avta ne moremo, pa ga znamo pametno uporabljati? Brez avta ne moremo, pa ga znamo pametno uporabljati? Slovenci večino poti bolj iz nuje kot pa izbire opravimo z avtomobilom, k znižanju stroškov in količine izpustov pa pomagajo multimodalnost, sopotništvo in učinkovita vozila
Ford, ki pravila igre piše na novo Ford, ki pravila igre piše na novo Test: ford focus 1.5 ecoboost titanium business wagon automatic nikoli ni bil stranski igralec, v novi generaciji pa je postal celostno tako zelo dober, da je zapeljal na novo, višjo raven
Bram Schot bo novi šef Audija Bram Schot bo novi šef Audija Na vrhu Audija je junija začasno zamenjal Ruperta Stadlerja, ko je ta zaradi domnevnega prikrivanja podatkov in zavajanja v oglaševanju dizelskih motorjev odšel v pripor.

Volvov kompaktni SUV za množice

Čas branja: 3 min
16.11.2017  22:50
Volvov kompaktni SUV za množice
XC40 je novi športni terenec te znamke, z dolžino 4,42 metra pa sodi v kompaktni razred. Odlikuje ga prostorna in uporabna potniška kabina z veliko predali. Prtljažnik je denimo moč razdeliti v več delov, polico nad prtljažnim delom pa pospraviti v dno.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Volvo dodaj
Nikola Galić dodaj
BMW dodaj
CMA dodaj

Volvo XC40 je novi, najmanjši Volvov SUV C razreda. K nam prihaja konec februarja 2018, poln je varnostnih sistemov in uporabnih rešitev, dobro opremljen pa bo stal 33 tisoč evrov. Švedski Volvo pod streho novih lastnikov (kitajskega Geelyja) nadaljuje z agresivno modelsko ofenzivo. Ključen pri doseganju napovedane rasti, do leta 2020 bi rad prodajo povečal za 50 odstotkov na 800 tisoč vozil, pa je novi kompaktni SUV XC40, ki je bil včeraj predstavljen v Mestu oblikovanja v Ljubljani.

Pri nas konec februarja 2018

Novi XC40 naj bi prispeval kar polovico od napovedane rasti, že prihodnje leto pa bo ujel 125 tisoč kupcev, so prepričani v Volvu. Velika načrte pa ima tudi slovenski oziroma regionalni distributer VCAG (ta Volvo zastopa v Sloveniji in v državah nekdanje Jugoslavije). Nikola Galić iz VCAG napoveduje prihod XC40 konec februarja prihodnje leto, več različici pa bo na voljo maja in junija 2018.

Najcenejši, a nikakor ne osnovni, za 33 tisoč

Začetna cena za XC40 D3 (dizelski motor s 110 kilovati) in veliko serijske opreme je 33 tisoč evrov, prav tako dizelski D4 s štirikolesnim pogonom in še več opreme pa stane 40 tisočakov. Poleg omenjenih bodo na voljo še bencinski stroji z močjo od 110 do 184 kilovatov. V prihodnjem letu bo VCAG za regijo dobil le 200 vozil, okoli 100 jih bo namenjeno slovenskim kupcem. Šele leta 2019 pa bodo količine XC40 dovolj visoke, da bodo z njimi zadovoljili povpraševanje. VCAG sicer sledi prodajnim načrtom, letos bo družba v regiji prodala okoli tisoč vozil, prihodnje leto 1.300, leta 2020 pa dva tisoč. Slovenija pri ciljih prispeva tretjinski delež prodaje.

Tekmec nemški trojici

In kaj ponuja novi XC40? To je najmanjši Volvov športni terenec, ki sodi med kompaktneže kot denimo BMW X1, mercedes-benzGLA in audi Q3, obenem pa je prvi član nove kompaktne družine tega proizvajalca, ki nastaja na skupni podlagi CMA s kitajskim Geelyjem – Volvovim lastnikom. V družino SUV te znamke prihaja kot najmanjši in najmlajši predstavnik, kljub majhnosti pa je opremljen z varnostnimi sistemi iz večjih bratov XC60 in XC90.

Veliko tehničnih inovacij

Kot smo pri Volvu že navajeni, novinec prinaša kopico inovacij. XC40 bo prvi avto te znamke, ki bo ponujal brezžično polnjenje mobilnega telefona. Sistem city safety, ki preprečuje trke v mestu, je nadgrajen in deluje do hitrosti 60 kilometrov na uro (prej do 50). Varnostna in asistenčna oprema vključuje še sisteme pilot assist za polsamodejno vožnjo – usmerjanje znotraj voznega pasu in samodejno zaviranje ter pospeševanje pred spredaj vozečimi avtomobili, sistem proti zapustitvi cestišča (run-off road protection and mitigation) in cross traffic alert s 360-stopinjsko kamero, ki opozarja na promet v križiščih in lajša parkiranje.

Velik zaslon, veliko predalov

Nekaj zanimivih rešitev je tudi v kabini, ki je sicer oblikovana v značilnem Volvovem stilu z 12,3-palčnim zaslonom na dotik. Zvočnike so inženirji umaknili iz vrat, zato je tam več prostora za shranjevanje predmetov. Predale so vgradili tudi v tla, poleg tega je na voljo še poseben prostor za mobilni telefon, kjer je omogočeno brezžično polnjenje baterije. Praktične kljuke pa omogočajo, da torbe in nakupovalne vrečke med vožnjo ostajajo na svojem mestu.

Posebne storitve

Volvo bo kupcem na sedmih evropskih trgih (na Švedskem, Norveškem, v Nemčiji, Italiji, Španiji, Veliki Britaniji in na Poljskem) ponudil posebno storitev care by Volvo, ki bo za 699 evrov na mesec brez pologa (za obdobje 24 mesecev) vključevala najem vozila, vzdrževanje, zavarovanje in pomoč na cesti. Storitev bodo postopoma uvajali tudi na našem trgu. Poleg tega bo XC40 prvi Volvo s sistemom klica v sili, ki bo dobil tudi dodatne storitve.

Proizvodnja volva XC40 se začne novembra letos v belgijskem Gentu, poleg tega ga bodo v prihodnje izdelovali še na Kitajskem, v ZDA in na Švedskem.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novosti
Novosti Volvov SUV XC40 poleg tehničnih inovacij prinaša tudi sistem mesečnega najema 6

Švedski Volvo je danes razkril dolgo pričakovani kompaktni športni terenec XC40, ki bo spomladi prihodne leto zapeljal med evropske...

AVTO
Novosti
Novosti Mali volvo z velikimi ambicijami 4

Volvo je za ceno 29.990 evrov na slovenske ceste pripeljal model XC40, kompaktni športni terenec pa ne skriva ambicij postati njihov...

AVTO
Novice
Novice Volvov največji posel: 24 tisoč samovozečih taksijev za Uber

Med letoma 2019 in 2021 bo Volvo Uberju dobavil do 24 tisoč avtomobilov

FINANCE
Članki
Članki Trenutek resnice: Mario Draghi bo predvidoma nakazal, kdaj bo ECB začela višati obrestne mere 4

Vse oči so spet uprte v Frankfurt, kjer bo šef ECB Mario Draghi na zgodnjepopoldanski tiskovni konferenci predvidoma razkril, kakšna bo...

FINANCE
Članki
Članki Bo novi šengenski sistem pameten ali samo brihten? 2

Ta teden so članice EU potrdile pravno podlago za pametne šengenske meje; sistem bo zaživel predvidoma do leta 2020, pri mejnih...

IZVOZNIKI
Novice
Novice (v sedmih grafih) Avstrijske volitve dan potem

Kje je evro, kje avstrijski borzni indeks ATX in kako dolgo utegne trajati oblikovanje avstrijske koalicije

AVTO
Posel
Posel Zakaj je bila septembra prodaja novih avtov največja v V. Britaniji - čeprav je strmoglavila 2

Kako to, da je septembra prišlo do britanskega paradoksa pri prodaji novih avtov in kaj se je pri prodaji novih avtov v EU dogajalo v...