Avto

Zaostreni cilji EU, elektropustolovščina ter zmenek s cayennom in T-rocom

Evropska komisija je končno postavila mejne vrednosti izpustov ogljikovega dioksida za leto 2025 in 2030. Objavljamo reportažo in stroškovnik porabljene energije v električnem nissanu leafu med krompirjevimi počitnicami, analizirali pa smo gibanje tečaja delnice VW, pred krizo, med njo in po njej. Sicer pa je teden spet minil v luči športnih terencev: Matej je na Kreti vozil novega porscheja cayenne, Janez na Portugalskem novega VW T-roc, Uroš pa se bo jutri v Stuttgartu pozabaval z mercedesom AMG GLC 63 4Matic. Na naše ceste so zapeljali hyundai kona, citroën C3 aircross in opel grandland X, Matej pa je pripravil podrobno oceno honde civic.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

10.11.2017 06:00
Čas branja: 2 min

V četrtek objavljenem svežnju predlogov za čisto mobilnost je evropska komisija med drugim predlagala ostrejše standarde glede izpustov ogljikovega dioksida za novoregistrirane osebne avte in kombinirana vozila.

Z nissanom leafom smo v petih dneh prepotovali 583 kilometrov – iz Ljubljane v Tuheljske toplice na Hrvaškem, od tam čez Kumrovec in Senovo v Ljubljano pa na Ravne na Koroškem in spet v Ljubljano – in za energijo porabili le 12 evrov. Preberite si še reportažo z renaultom zoejem, z njim smo se avgusta podali na otok Cres. Za energijo smo porabili nič evrov.

Na igrivih cestah grške Krete smo spoznali, da je novi porsche cayenne avtomobil, ki po vozni dinamiki še nikoli ni bil bližje ikoni 911, pričakovano odličen pa je tudi v vsem drugem.

Za volanom volkswagna T-roca, ki ga matična tovarna pošilja na trg in s tem morda dokazuje, da so v Wolfsburgu končno začeli pihati drugačni oziroma sveži oblikovalski vetrovi.

Hyundai je na slovenske ceste zapeljal s športnim terencem razreda B in imenom kona, ki stane najmanj 15 tisoč evrov, a za ta denar ponuja res veliko; analizirali smo njegovo vrednost glede na ceno.

Ni nujno, da je avtomobil porsche 911, chevrolet corvette ali volkswagen hrošč, da ima trume oboževalcev. Lahko je tudi honda civic, ki v deseti izdaji v ospredje postavlja nove turbomotorje, vozniško naslado, prostornost, varnost in ugodno ceno. Preizkusili smo različico sport z 1,5-litrskim turbobencinarjem.

Volkswagen uspešno prebrodil dizelsko, ne pa tudi prve krize. Marca 2015 je bila delnica Volkswagna vredna prek 250 evrov, do izbruha afere pa je izgubila več kot tretjino vrednosti.

Citroën je sestavil simpatičen crossover C3 aircross, ki ima veliko elementov enoprostorca, veliko prilagodljivosti in zato igra vlogo velike uspešnice xsare picasso; tudi cena 13 tisočakov je vsaj navidezno zelo ugodna, za dobro opremljen in motoriziran avto pa boste odšteli dobrih 16 tisočakov.

Oplova družina X je zdaj popolna. Opel grandland X je avto za dobrih 20 tisočakov, ki naj bi letno prepričal okoli 600 Slovencev.

Uspešen delovni teden vam želim!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
Britanski fenomen, pametni opli in zgodba o Walterju Freyu
Avto
AvtoMiloš Milač Britanski fenomen, pametni opli in zgodba o Walterju Freyu 5

V tem tednu so se službeni vozniki tekmovanja Najboljši poslovni vozniki pomerili na odprti cesti za volanom insignij, preizkušali so delovanje asistenčnh sistemov. Janez je obiskal Mazdin muzej v Augsburgu in spoznal zanimivega moža – 80-letnega Walterja Freya. Zanimiv je tudi Ludwig Engel, futurist, ki govori o samovozečih avtomobilih. V pismu še o adrenalinskih porschejih in mercedes-benzih, tudi z oznako AMG, ter še o marsičem.

FINANCE
Avto
Mali volvo na obisku, brutalna panamera in GLC AMG ter evforija za električnim nissanom
Avto
AvtoMiloš Milač Mali volvo na obisku, brutalna panamera in GLC AMG ter evforija za električnim nissanom

Zanimiv teden je prinesel Bloombergovo objavo, da kitajski proizvajalec razmišlja o gradnji tovarne v srednji in vzhodni Evropi, med kandidatkami je tudi Slovenija. Kaj o tem pravijo na MGRT? Preizkusili smo panamero sport turismo in mercedesa AMG GLC 63 S 4matic+ ter divjega BMW M140i. Pošta Slovenije je elektrificirala svoj vozni park, elektrika pa je navdušila tudi mnoge Slovence, ki so naročili novega nissana leafa. V pismu še o fiatu iz srbske tovarne in novem volvu XC40, ki je obiskal Slovenijo

FINANCE
Avto
Šef Hidrie o dizlih ter blišč in realnost avtomobilskega Frankfurta
Avto
AvtoMiloš Milač Šef Hidrie o dizlih ter blišč in realnost avtomobilskega Frankfurta

V razburljivem avtomobilskem tednu vam prinašam podroben intervju s šefom Hidrie Iztokom Seljakom, poročilo iz naelektrenega avtomobilskega salona v Frankfurtu, pogovor s šefom PSA Peugeot Citroëna in od poletja tudi Opla Carlosom Tavaresom in še veliko drugih vsebin.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Cirkus tehnike in adrenalina v režiji Mercedes-Benza
Avto
AvtoMatej Kačič Cirkus tehnike in adrenalina v režiji Mercedes-Benza 3

Vrhunska tehnologija v službi varnosti in udobja, razkazovanje motornih mišic iz Affalterbacha, piljenje vozniških spretnosti in mnoge sijoče zvezde. Vse to je že osmič ponudila atraktivna mednarodna karavana vozil Mercedes-Benz Star Experience.

FINANCE
Avto
Reportaža: mišice in težki terenci v najbolj eko ameriški zvezni državi
Avto
AvtoReportaža: mišice in težki terenci v najbolj eko ameriški zvezni državi 3

Avtomobilski salon Automobility v Los Angelesu, ki smo ga obiskali pred kratkim, je prava parada bencinskih mišic; o ekologiji, ki jo tako zelo promovira Kalifornija, je bilo bolj malo videti

FINANCE
Avto
Video: (Super)športni terenec s slovenskim sijajem
Avto
AvtoUroš Božin Video: (Super)športni terenec s slovenskim sijajem

Prvi vtisi za volanom enega najhitrejših športnih terencev na svetu mercedesa AMG GLC 63 4matic+, ki z grmenjem, pokanjem in pospeški v zadrego spravi marsikatero športno limuzino.

FINANCE
Avto
TOP 10 najdražjih avtomobilov Slovencev v letu 2017
Avto
AvtoMiloš Milač TOP 10 najdražjih avtomobilov Slovencev v letu 2017 4

Lestvico najdražjih avtomobilov sestavljajo predvsem porscheji, na njej pa je tudi ferrari california T, za katerega bi morali v Sloveniji plačati skoraj 80 tisoč evro davkov