Bavarska pošast, ukročena kot hišni ljubljenček Bavarska pošast, ukročena kot hišni ljubljenček Novi BMW M5 je inteligentna preobrazba nekdanjega limuzinskega dirkača. Je izjemno hiter, obvladljiv in še vedno zabaven avto, ki se pomika v razred superšportnikov.
Veliki scrambler za neukročene veterane Veliki scrambler za neukročene veterane Vožnja z rumenim scramblerjem 1100 je lahko tako zenovska, da v spominih nanjo meditiraš skozi zimo, še pred začetkom nove sezone pa z veseljem cesti ukradeš kakšen sončen dan.
Najcenejši, najbolj zanesljivi, kleni in razburljivi Najcenejši, najbolj zanesljivi, kleni in razburljivi Koncentrat, zaradi praznikov, dvotedenskega dogajanja prinaša pregled najcenejših 4x4 avtov v Sloveniji, električnih avtov glede na doseg baterije, opise kopice športnih terencev, pregled poslovanja Volva, Renaulta in Nissana, vrline osveženega volkswagna passata in prvo pomladno lastovko na dveh kolesih - ducati scrambler 1100.
Koliko kilometrov lahko prevozijo današnji električni avtomobili? Koliko kilometrov lahko prevozijo današnji električni avtomobili? Preverili smo, kateri električni avtomobili vas bodo zapeljali najdlje. Razporedili smo jih po dosegu, izmerjenem po novem merilnem ciklu WLTP. Ta prinaša realnejšo sliko od starega NEDC. Pogledali pa smo tudi, kako doseg merijo Američani.
Leta 2020 vsi novi avtomobili s sistemom za samodejno zaviranje Leta 2020 vsi novi avtomobili s sistemom za samodejno zaviranje Štirideset držav, vključno z Japonsko in EU, je potrdilo osnutek p(Združenih narodov#Organizacija združenih narodov) (ZN), ki leta 2020 predvideva obvezno vgradnjo sistema za samodejno zaviranje v osebne in lahke dostavne avtomobile.

Citroënov mali crossover kot novodobna xsara picasso

Čas branja: 3 min
06.11.2017  15:07  Dopolnjeno: 06.11.2017 15:12
Citroën je sestavil simpatičen crossover C3 aircross, ki ima veliko elementov enoprostorca, veliko prilagodljivosti in zato igra vlogo velike uspešnice xsare picasso; tudi cena 13 tisočakov je vsaj navidezno zelo ugodna, za dobro opremljen in motoriziran avto pa boste odšteli dobrih 16 tisočakov
Citroënov mali crossover kot novodobna xsara picasso
Foto: Milos Milac

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Citroen dodaj

Francoskemu Citroënu občasno uspe res posrečen model, to sicer ne pomeni, da so preostali slabi, le odmevajo manj glasno. Za novi C3 aircross se zdi, da je nekakšen duhovni naslednik xsare picasso, kompaktnega enoprostorca z začetka tisočletja, ki je celih 11 let ohranjal odlično prodajno formo, ki se je stopnjevala zaradi ugodne cene in višanja cen tekmecev. Še pred dobrimi petimi leti si s xsaro Picasso za 11 tisoč evrov dobil prostoren in poceni enoprostorec, za tisočaka več je imel takrat oboževani dizelski motor, oblika pa se je zapisala med zimzelene, takšna je dejansko še danes.

Kaj imata citroëna skupnega?

In kaj ima xsara picasso skupnega s C3 aircrossom? Na prvi pogled prav nič, na drugi in tretji pa zelo veliko. C3 aircross ta hip sodi v tako priljubljen razred kot xsara picasso ob svojem nastanku. Sta pa seveda različna, prvi se vozi s športnimi terenci, drugi pa s klasičnimi enoprostorci.

Manjši, a višji

Povezujejo ju podobne mere. C3 aircross je dolg 4,15 metra, kar je sicer 12 centimetrov manj kot picasso, se pa oddolži z dodatnimi devetimi centimetri višine (1,73 metra) in izrazito prilagodljivo potniško kabino. Ta je v prednjem delu zračna, v zadnjem pa ponuja 15-centimetrski vzdolžni pomik zadnje klopi in od 21- do 29-stopinjski kot njenega naslona.

To prinaša prilagodljivo udobje in prtljažni prostor – ta se s 420 do 510 litri približa, a razumljivo ne doseže picassovih 550 litrov. Med enoprostorske lastnosti C3 aircrossa sodijo tudi velika panoramska streha mer 940 krat 704 milimetre in veliko odlagalnih površin.

Višji in robustnejši

C3 aircross pa je zavoljo športnoterenske zasnove nekaj bolj robusten, od tal je dno avtomobila oddaljeno 17,5 centimetra, za doplačilo je na voljo sistem grip control, ki z razporejanjem moči na prednja kolesa ponuja boljši oprijem na slabših podlagah.

Aircross ima ob tem še nekaj Citroënove razigranosti, denimo tri barve strehe (belo, rdečo in oranžno), ki jih je mogoče kombinirati z različnimi barvami karoserije, štiri oblazinjenja kabine in posledično skupaj kar 85 kombinacij.

Poceni je le osnovna različica

Posebno poglavje je cena A3 aircrossa, ki zaradi več vgrajene serijske opreme in inflacije v zadnjih šestih letih ne more tekmovati s xsaro picassom. Se ji pa lahko približa, če je kupec res racionalen. Preostale različice so primerljive s tekmeci. Glede na lakoto po malih športnih terencih pa bi bile nižje cene nesmiselne.

Osnovni C3 aircross puretech 82 BVM s popustom stane 13 tisočakov, z obrestnim financiranjem 500 evrov manj. Za ta denar dobite 1,2-litrski bencinski trivaljnik s 60 kilovati in osnovno opremo, ki niti ni tako skromna.

Bolje opremljeni feel stane 15.033 evrov (paket ponuja ohišje vzvratnih ogledal in vzdolžne strešne nosilce v črni barvi, 16-palčna kolesa, LED dnevne luči in sedempalčni zaslon na dotik). Za enak paket in precej bolj živahen 1,2-litrski turbomotor puretech 110 boste odšteli 16.281 evrov, za dizelski HDI100 pa 17.164 evrov.

Pa prodajni načrti? Prihodnje leto bo na naše ceste zapeljalo 350 C3 aircrossov (številke so pogojene z zmogljivostmi), kar je skromno glede na prodajne številke xsare picassa. Ta je redno presegala letno prodajo tisoč vozil.

Foto: Miloš Milač


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Pet prioritet EU: Da, Juncker napoveduje strožjo presojo kitajskih naložb 1

V današnjem govoru o stanju v Uniji je šef evropske komisije Jean-Claude Juncker predstavil vizijo prihodnosti EU, v njej pa - kot smo...

FINANCE
Članki
Članki Češki predsednik Zeman bi raje izgubil sredstva EU kot sprejel begunce 6

Iz višegrajskih članic so se burno odzvali na odločitev Sodišča EU, da zavrne njihovo tožbo proti evropskim begunskim kvotam; zdaj se...

FINANCE
Članki
Članki Kaj predlaga Juncker v svojem, šestem scenariju za prihodnost EU 3

Ta je utemeljen na treh vrednotah - svobodi, enakosti in vladavini prava, v njem pa je Juncker nanizal vrsto reformnih predlogov, med...

FINANCE
Članki
Članki Ko centralni bančniki zrejo v inflacijske krivulje 2

Kje je inflacija na dolarskem in evrskem območju – ter kaj trg pričakuje od tokratnega zasedanja ameriške centralne banke Fed

FINANCE
Članki
Članki (Brexit) Dve omehčani britanski stališči, ki bi ju morali poznati

Pogajalski ekipi EU in Velike Britanije začenjata četrti krog pogajanj o brexitu; ta bo predvidoma tekel v senci petkovega govora...

FINANCE
Članki
Članki (brexit) Sta EU in V. Britanija dosegli okvirni dogovor o finančnih obveznostih?

Pogajalci Evropske unije in Velike Britanije so po poročanju britanskega tiska dosegli okvirni sporazum o višini ločitvenega računa, ki...