Avto

Citroënov mali crossover kot novodobna xsara picasso

Citroën je sestavil simpatičen crossover C3 aircross, ki ima veliko elementov enoprostorca, veliko prilagodljivosti in zato igra vlogo velike uspešnice xsare picasso; tudi cena 13 tisočakov je vsaj navidezno zelo ugodna, za dobro opremljen in motoriziran avto pa boste odšteli dobrih 16 tisočakov

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

06.11.2017 15:07
Dopolnjeno: 06.11.2017 15:12
Čas branja: 3 min

Francoskemu Citroënu občasno uspe res posrečen model, to sicer ne pomeni, da so preostali slabi, le odmevajo manj glasno. Za novi C3 aircross se zdi, da je nekakšen duhovni naslednik xsare picasso, kompaktnega enoprostorca z začetka tisočletja, ki je celih 11 let ohranjal odlično prodajno formo, ki se je stopnjevala zaradi ugodne cene in višanja cen tekmecev. Še pred dobrimi petimi leti si s xsaro Picasso za 11 tisoč evrov dobil prostoren in poceni enoprostorec, za tisočaka več je imel takrat oboževani dizelski motor, oblika pa se je zapisala med zimzelene, takšna je dejansko še danes.

Kaj imata citroëna skupnega?

In kaj ima xsara picasso skupnega s C3 aircrossom? Na prvi pogled prav nič, na drugi in tretji pa zelo veliko. C3 aircross ta hip sodi v tako priljubljen razred kot xsara picasso ob svojem nastanku. Sta pa seveda različna, prvi se vozi s športnimi terenci, drugi pa s klasičnimi enoprostorci.

Manjši, a višji

Povezujejo ju podobne mere. C3 aircross je dolg 4,15 metra, kar je sicer 12 centimetrov manj kot picasso, se pa oddolži z dodatnimi devetimi centimetri višine (1,73 metra) in izrazito prilagodljivo potniško kabino. Ta je v prednjem delu zračna, v zadnjem pa ponuja 15-centimetrski vzdolžni pomik zadnje klopi in od 21- do 29-stopinjski kot njenega naslona.

To prinaša prilagodljivo udobje in prtljažni prostor – ta se s 420 do 510 litri približa, a razumljivo ne doseže picassovih 550 litrov. Med enoprostorske lastnosti C3 aircrossa sodijo tudi velika panoramska streha mer 940 krat 704 milimetre in veliko odlagalnih površin.

Višji in robustnejši

C3 aircross pa je zavoljo športnoterenske zasnove nekaj bolj robusten, od tal je dno avtomobila oddaljeno 17,5 centimetra, za doplačilo je na voljo sistem grip control, ki z razporejanjem moči na prednja kolesa ponuja boljši oprijem na slabših podlagah.

Aircross ima ob tem še nekaj Citroënove razigranosti, denimo tri barve strehe (belo, rdečo in oranžno), ki jih je mogoče kombinirati z različnimi barvami karoserije, štiri oblazinjenja kabine in posledično skupaj kar 85 kombinacij.

Poceni je le osnovna različica

Posebno poglavje je cena A3 aircrossa, ki zaradi več vgrajene serijske opreme in inflacije v zadnjih šestih letih ne more tekmovati s xsaro picassom. Se ji pa lahko približa, če je kupec res racionalen. Preostale različice so primerljive s tekmeci. Glede na lakoto po malih športnih terencih pa bi bile nižje cene nesmiselne.

Osnovni C3 aircross puretech 82 BVM s popustom stane 13 tisočakov, z obrestnim financiranjem 500 evrov manj. Za ta denar dobite 1,2-litrski bencinski trivaljnik s 60 kilovati in osnovno opremo, ki niti ni tako skromna.

Bolje opremljeni feel stane 15.033 evrov (paket ponuja ohišje vzvratnih ogledal in vzdolžne strešne nosilce v črni barvi, 16-palčna kolesa, LED dnevne luči in sedempalčni zaslon na dotik). Za enak paket in precej bolj živahen 1,2-litrski turbomotor puretech 110 boste odšteli 16.281 evrov, za dizelski HDI100 pa 17.164 evrov.

Pa prodajni načrti? Prihodnje leto bo na naše ceste zapeljalo 350 C3 aircrossov (številke so pogojene z zmogljivostmi), kar je skromno glede na prodajne številke xsare picassa. Ta je redno presegala letno prodajo tisoč vozil.

Foto: Miloš Milač

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Dobitna kombinacija: picasso v garaži in Picasso na domači steni
Avto
AvtoJanez Kovačič Dobitna kombinacija: picasso v garaži in Picasso na domači steni 2

Citroënov veliki enoprostorec ponuja spodobno količino družinskega udobja oziroma uporabnosti v simbiozi s praktičnostjo, a tega trg (še) ali pa ne prepozna več tako, kot bi bilo prav in pravično.

FINANCE
Avto
Zaostreni cilji EU, elektropustolovščina ter zmenek s cayennom in T-rocom
Avto
AvtoMiloš Milač Zaostreni cilji EU, elektropustolovščina ter zmenek s cayennom in T-rocom 1

Evropska komisija je končno postavila mejne vrednosti izpustov ogljikovega dioksida za leto 2025 in 2030. Objavljamo reportažo in stroškovnik porabljene energije v električnem nissanu leafu med krompirjevimi počitnicami, analizirali pa smo gibanje tečaja delnice VW, pred krizo, med njo in po njej. Sicer pa je teden spet minil v luči športnih terencev: Matej je na Kreti vozil novega porscheja cayenne, Janez na Portugalskem novega VW T-roc, Uroš pa se bo jutri v Stuttgartu pozabaval z mercedesom AMG GLC 63 4Matic. Na naše ceste so zapeljali hyundai kona, citroën C3 aircross in opel grandland X, Matej pa je pripravil podrobno oceno honde civic.

FINANCE
Dražbe
Vozila na dražbi: kako ugodno do BMW, passata, citroena ali dostavnika
Dražbe
DražbeUroš Božin Vozila na dražbi: kako ugodno do BMW, passata, citroena ali dostavnika 1

Ceno boste lahko določili renaultu meganu, za 50 tisoč evrov pa bo naprodaj manj kot leto star Mercedesov terenec GLE

FINANCE
Avto
Top osem avtomobilov Frankfurta za slovenske kupce
Avto
AvtoMiloš Milač Top osem avtomobilov Frankfurta za slovenske kupce 1

Osem najpomembnejših novosti za slovenski trg, ki si bodo v letu 2018 po naši oceni odrezale vsaj desetino celotnega trga

FINANCE
Avto
Fordov paket za racionalne kupce
Avto
AvtoMatej Kačič Fordov paket za racionalne kupce 2

Pet vrat, pet sedežev, štirje metri dolžine, 270-litrski prtljažnik, en motor in en paket opreme za 10.750 evrov – to je Fordov ka+ za 150 nezahtevnih Slovencev.

FINANCE
Avto
Modni plemič, ob katerem zastane dih
Avto
AvtoMatej Kačič Modni plemič, ob katerem zastane dih 13

Audi Q2 s svojo mladostno podobo v urbani džungli postavlja nove trende, z mentaliteto prvakov osvaja predvsem ženska srca, a kaj ko gre njegova cena v razkazovanju vseh plemiških vrlin lahko tudi v nebo.