Avto

Oplova družina X je zdaj popolna

Opel grandland X je avto za dobrih 20 tisočakov, ki naj bi letno prepričal okoli 600 Slovencev.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

04.11.2017 22:20
Čas branja: 6 min

Mokka X in crossland X sta avtomobila, s katerima si je Opel odprl vrata v razred kompaktnih športnih terencev, z grandlandom X pa pozno, a vse prej kot s položenim orožjem vstopa v razred družinskih športnih terencev.

Po svoj kos pogače v zelo hitro rastoči razred grandland X prihaja z všečno obliko, prostornostjo in družinsko uporabnostjo, sodobnimi varnostno-asistenčnimi sistemi, bogato opremo ter razmeroma privlačno ceno.

Ni skrivnost, da se pod kožo grandlanda X pravzaprav nahaja Peugeot 3008, s katerimi si veliki Opel deli osnovo. Po njem je povzel večino karakterja, njegova oblika v prepoznavnem hišnem slogu pa je delo umetnikov iz Rüsselsheima, kjer domuje Opel. Izrazitejši blatniki in obloge na spodnjem delu karoserije grandlandu X dajejo atletsko terenski videz, za posebni pečat pa poskrbi od strehe navidezno ločen C stebriček, zunanjost pa je lahko dvobarvna.

Čeprav je zunaj oblikovno malce bolj zadržan od sorodnega peugeota 3008, bo grandland X našel pot v srca kupcev. Pri tem mu bodo v pomoč tudi družinske mere, prostornost in prilagodljivost potniškega dela.

Grandland X v dolžino namreč meri 4,48 metra (crossland X 4,21, mokka X pa 4,28 m), medosna razdalja pa znaša 2,67 metra. Prostora je tudi v praksi dovolj za pet odraslih potnikov, opcijski ergonomski sedeži z AGR certifikatom pa zagotavljajo, da je grandland X odličen sopotnik tudi na daljših potovanjih.

V kabini voznika in potnike pričaka sodobna armaturna plošča, njeno središče pa pomeni zaslon na dotik, ki je rahlo usmerjen proti vozniku. Oblikovno minimalistična notranjost s tremi vrstami stikal zagotavlja hitro in enostavno upravljanje najnovejših tehnologij, med katerimi najdemo multimedijo IntelliLink, ki omogoča povezavo Androidovih in Applovih izdelkov.

Voznik se lahko zanese tudi na celo vrsto sodobnih varnostno-asistenčnih sistemov, kot so samodejno zaviranje v sili z zaznavanjem pešcev, nadzor utrujenosti voznika, kamera s 360-stopinjskim pogledom, brezžično polnjenje pametnih telefonov in osebni pomočnik OnStar, ki vam po želji tudi rezervira hotelsko sobo ali poišče parkirni prostor.

Ker gre za francosko navezo, v grandlandu X ni na voljo matričnih LED žarometov, so pa v ponudbi prilagodljivi LED žarometi, za kakovostno ozvočenje pa poskrbi Denon.

Starejšim in damam bo ob višjem sedežnem položaju, ki zagotavlja boljšo vidljivost ter lažje vstopanje in izstopanje, gotovo všeč zimski paket.

Ta prinaša dobrodošlo ogrevanje prednjih (in zadnjih) sedežev, volana ter vetrobranskega stekla. Otroci se bodo razveselili panoramske strehe, gospodje pa ne bodo v zadregi, ko se bo odhajalo na dopust ali vozilo kak nov kos pohištva.

Prtljažnik, ki se lahko samodejno odpre tudi s pomočjo zamaha pod odbijačem, namreč sprejme 514 litrov prtljage, s podiranjem druge sedežne vrste pa se prostornina poveča na 1.652 litrov.

Grandland X je za zdaj na voljo z 1,2-litrskim turbo motorjem s 96 kilovati moči (130 KM) in 1,6-litrskim dizlom z 88 kilovati (120 KM), vendar naj bi ta zadostila potrebam in izbiri povprečnega kupca.

Pri obeh motorjih si lahko za 1.500 evrov omislite sodoben šeststopenjski samodejni menjalnik. Prihodnje leto bo ponudba dopolnjena z dvolitrskim dizlom s 132 kW (180 KM) in 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom, za razliko od mokke X oziroma nekaterih konkurentov pa grandland X ne bo na voljo s štirikolesnim pogonom.

A brez skrbi, tudi pustolovcem so pri Oplu šli na roko. Grandland X je za 290 oziroma 390 evrov (odvisno od opreme) lahko opremljen z elektronskim nadzorom oprijema IntelliGrip. Ta zagotavlja varen prenos moči na cesto in izboljšan oprijem v vseh letnih časih ter različnih podlagah.

Voznik z vrtljivim gumbom na sredinski konzoli lahko izbira med petimi voznimi načini, sistem pa s pomočjo elektronske pameti prilagodi porazdelitev navora na prednja kolesa, omogoči prosto vrtenje koles, če je to potrebno, obenem pa v različici s samodejnim menjalnikom prilagodi tudi točke prestavljanja ter odziv stopalke za plin.

Pri Oplu letos računajo na sto domačih kupcev, prihodnje leto pa na 600. Pri nas je na voljo s tremi paketi opreme (Enjoy, Selection in Innovation), pri čemer že osnovni ponuja bogat spisek opreme. Vstopni Opel grandland X z bencinskim motorjem stane 20.490 evrov, dizelska različica je za 1.500 evrov dražja, cenovno dostopni pa so tudi razni opremski paketi. Grandland X naj bi tudi po tej plati imel dovolj adutov, da bo prepričal tudi tiste, ki prej še niso vozili Oplovega avtomobila – tako, kot je uspelo manjši mokki X.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Članki
Brez mestnih terencev nam živeti ni
PRO
Članki
ČlankiMatej Kačič Brez mestnih terencev nam živeti ni (PRO) 8

Še pred slabim desetletjem jih ni bilo skoraj nikjer, danes pa se prodajajo kot vroče žemljice. Le kaj imajo v sebi mestni terenci, da močno privlačijo staro in mlado?

FINANCE
Avto
Opel krepko dvignil prihodke PSA Peugeot Citroëna
Avto
AvtoMiloš Milač Opel krepko dvignil prihodke PSA Peugeot Citroëna

Prihodki PSA Peugeot Citroëna so v tretjem četrtletju letos zrasli za 31 odstotkov, glavni razlog je prevzem znamke Opel

FINANCE
Članki
Na cesti se znajdemo, a cenimo sodobno pomoč in udobje
PRO
Članki
ČlankiMatej Kačič Na cesti se znajdemo, a cenimo sodobno pomoč in udobje (PRO)

Poslovne ali zasebne poti, obiski poslovnih partnerjev v tujini, servis pri stranki, veliko avtocestnih kilometrov … tako ali drugače ste vedno prišli na cilj, res pa je, da skoraj nikoli tako preprosto in varno kot danes

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Članki
(video) Z Opli, AMZS in Financami po nova znanja in izkušnje
PRO
Članki
ČlankiMatej Kačič (video) Z Opli, AMZS in Financami po nova znanja in izkušnje (PRO)

Vaje na poligonu, kjer inštruktorji v varnem okolju ustvarijo razmere, s katerimi se spopademo v realnosti, lahko odtehtajo izkušnje tisoče prevoženih kilometrov v prometu

FINANCE
Avto
X postaja najmočnejša Oplova črka
Avto
AvtoJanez Kovačič X postaja najmočnejša Oplova črka

Nemški Opel, že nekaj mesecev v francoski lasti, predstavlja crosslanda X, novi avto družine X, ki jo bo po že znani mokki X konec leta dopolnil še grandland X

FINANCE
Avto
Opel zapušča tudi prva dama trženja Tina Müller
Avto
AvtoMiloš Milač Opel zapušča tudi prva dama trženja Tina Müller 2

Müllerjeva bo vodila mrežo trgovin s kozmetiko Douglas, njen naslednik še ni znan