Avto

V družbi njegovega veličanstva, preobrat pri BMW in SUV-ofenziva VW

Zmenek s kraljem avtomobilskega luksuza, novim rolls-royceom phantomom, ki nazorno pokaže meje med običajnimi in drugačnimi avtomobili. Kateri avtomobilski proizvajalec še tlači peno v karoserijsko konstrukcijo in v pnevmatike le zato, da bi potniki uživali v izjemnem udobju in tišini. V tem tednu smo spoznali še novega BMW 6 gran turismao, nova SUV iz VW - seata arono in škodo karoq, Lewis Hamilton si je priboril četrti naslov prvaka F1, Tesla je dosegla rekordno izgubo, Japonci pa so znova posegli po vrhu lestvice zanesljivosti.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

03.11.2017 00:01
Čas branja: 3 min

Neko magično nedeljo sem se odpravil ob jezero Lucern v osrčju Švice, na srečanje z gospodom phantomom, rolls-royceom phantomom. Vem, za nekatere je le kos pločevine, pardon, aluminija, a verjamem, da zgodba, ki jo piše phantom, vase posrka vsakogar, še zlasti pa avtomobilskega navdušenca. Morda tudi zato, ker rolls royce zelo dobro poznam, od modelov, butične izdelave, filozofije do občutka, ki ga ti avtomobili na vsakem koraku dajejo svojemu sopotniku. Pa me vsakič znova ganejo. Tokrat je to uspelo najdražjemu v družini, popolnoma novemu phantomu, ki je po 14 letih dobil naslednika.

Kako je BMW 5 gran turismo postal pravi BMW? Poklepetal sem s snovalcem BMW serije 6 gran turismo Klaus-Otto Grieblom in se seveda rokoval tudi z novo šestico. Kaj je tako drugačnega na tem gran turismu, razen imena 5 namesto 6, da je pustil toliko boljši vtis kot njegov predhodnik.

Poletno topla Sicilija je bila Matejevo pribežališče, ki ga je izkoristil za spoznavanje karoqa, najbolj vročega Škodinega modela ta hip. Mestni terenec z družinsko uporabnimi lastnostmi k nam zapelje decembra, tudi za manj kot 20 tisoč evrov.

Japonski avtomobili še vedno veljajo za najzanesljivejše, piše Uroš Božin, ki je povzel raziskavo britanske avtomobilistične revije What car?. Angleži so v raziskavo vključili več kot 14 tisoč lastnikov do tri leta starih avtomobilov 32 znamk. Na lestvici najzanesljivejših avtomobilskih znamk se je med prvih deset uvrstilo šest japonskih.

Seat arona pa je naslednji korak v SUV-ofenzivi Volswagna. Matej je španko v visokih petkah preizkušal v Španiji. Zanjo pravi, da je majhna, privlačna in po zadnji modi ukrojena ter obenem prepričljiv Seatov odgovor tistim, ki pogledujejo v razred mestnih križancev; k nam pride januarja s ceno 15 tisoč evrov.

Sočasno z arono je Janez na Portugalskem preizkušal novega volkswagna T-roca, o njem več prihodnji teden. Za zdaj le o ceni, ta bo za skoraj štiri tisočake višja kot pri aroni.

Kalifornijski Tesla Motors je v tretjem trimesečju posloval z rekordno veliko izgubo. V istem obdobju lani so imeli 22 milijonov dolarjev čistega dobička, letos pa so ustvarili 671 milijonov dolarjev izgube (577 milijonov evrov). V družbi kot glavni razlog navajajo stroške, povezane s povečanjem proizvodnje modela 3, in izpolnjevanje povpraševanja po modelih S in X.

Britanec Lewis Hamilton je s svojim mercedesom dirko za Veliko nagrado Mehike končal šele na zanj skromnem 9. mestu, a je to bilo dovolj, da je še četrtič osvojil naslov svetovnega prvaka Formule 1.

S Toyotinim priusom smo v slogu spretnih skipperjev »prejadrali« Istro, se samo na elektriko vozili tudi zunaj naselja, na koncu vikend izleta pa na črpalki za gorivo odšteli dobrih 35 evrov. Zaključna reportaža podaljšanega testa avtomobila, ki je na trg prinesel pravo prelomnico.

In ko že govorimo o učinkovitosti in prelomnicah, ne moremo mimo nissana leafa. Najbolje prodajani električni avto na svetu prihaja, tokrat tudi na naš trg, v drugi generaciji. Podrobno in ekskluzivno pa ga bomo spoznali na začetku prihodnjega leta.

Uspešen delovni teden vam želim!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Avto
Za volanom BMW X3: videz, ki pošteno zavaja
Avto
AvtoMiloš Milač Za volanom BMW X3: videz, ki pošteno zavaja 14

Oblikovno komaj kaj spremenjen novi BMW X3 se izkaže z izjemno vsebino, ki ta uspešni športni terenec dviga na višjo raven. S športnim X3 M40i smo se zapeljali po znanih zavojih, z dizelskim X3 xDrive 30d pa po gozdnih poteh zahodne Portugalske.

FINANCE
Avto
(Intervju) Šef električnih BMW i: Dizel bo še dolgo ohranil prednosti pred elektriko
Avto
AvtoMiloš Milač (Intervju) Šef električnih BMW i: Dizel bo še dolgo ohranil prednosti pred elektriko 1

Intervju z Dirkom Arnoldom, podpredsednikom produktnega menedžmenta BMW-znamke za elektromobilnost BMW i

FINANCE
Avto
Kako je BMW 5 gran turismo postal pravi BMW
FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Idealna novinca za pobeg iz vsakdana
Avto
AvtoMatej Kačič Idealna novinca za pobeg iz vsakdana 1

BMW 6 GT in X3 sta novinca na slovenskem trgu, nanj pa sta zapeljala v tipično svojem slogu – ob blejskem golf igrišču ter na zasneženi Pokljuki, športnemu terencu bolj domačem terenu.

FINANCE
Avto
Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi
Avto
AvtoMiloš Milač Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi

Električni teden so zaznamovali novi nissan leaf, celostno zelo dober avto za katerega verjamem, da bo prinesel nov premik na trg električnih avtomobilov. Ponovno sem primerjal dizelski in hibridni BMW, tokrat petici z oznako 520d in 530e, izid je zanimiv. Preverili smo še evropsko prodajo avtov, avtomobilski salon v Detroitu in se poglobili v dva SUV ter dva prava terenca. Res je, niso še izumrli!

FINANCE
Avto
Več električne moči in pomična streha za hibridni superšportnik BMW i8
Avto
AvtoMiloš Milač Več električne moči in pomična streha za hibridni superšportnik BMW i8

BMW i8 lahko po novem na elektriko prevozi med 53 in 55 kilometrov in doseže največjo hitrost 120 kilometrov na uro (na elektriko) oziroma 275 na uro, ko delujeta oba motorja.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)