Avto

Španka v petkah, ki razvnema strasti

Majhna, privlačna in po zadnji modi ukrojena arona je prepričljiv Seatov odgovor tistim, ki pogledujejo v razred mestnih križancev; k nam pride januarja s ceno 15 tisoč evrov

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

02.11.2017 13:30
Čas branja: 5 min

V prestolnici Katalonije te dni vre, kar nekaj olja na ogenj je prilila politika, vendar pa je Barcelona vroča tudi zaradi prijetnejših stvari. Njene znamenitosti vedno osupnejo, zaradi poletnih temperatur so ulice polne življenja, slavna plaža La Barceloneta pa še vedno privablja trume turistov in lepih deklet.

Od dolgega dneva utrujenih oči si tokrat nismo spočili le na teh, ampak smo z njimi ob robu plaže pobožali tudi atraktivno arono, novo lokalno pridobitev.

Barcelona je namreč dom Seata, ki mu v zgodovini še nikoli ni šlo bolje – lani so prodali 355 tisoč vozil, letos kupce osvajajo s prenovljenim leonom, ateco, novo ibizo in zdaj še z všečnim križancem, ki sledi do zdaj uspešni formuli.

Na ibizini osnovi zgrajena arona ima brez dvoma velik potencial, saj se s kompaktnimi merami – z dolžino 4,14 metra je za osem centimetrov daljša od ibize – dobro obnese v mestnem vrvežu, hkrati ponuja višje sedenje, več praktičnosti in večji prtljažnik.

Mala španka na pogled deluje sveže in mladostno, k temu pripomore tudi 68 dvobarvnih kombinacij, z izdatnimi plastičnimi obrobami in 19-centimetrskim odmikom od tal premore celo nekaj terenske robustnosti (pogon je le prednji), vse skupaj pa popestrijo detajli, kot je stilizirana črka X v zadnjem stebričku.

Kot prva tudi z digitalno armaturno ploščo

Za seate značilne poudarke in dodatke najdemo tudi v potniški kabini, kjer je opazno bližnje sorodstvo z ibizo. Armaturna plošča je skoraj identična, prevladuje razmeroma trda plastika, a jo lahko kupec popestri z različnimi barvami okrasnih obrob, svoje k prijetnejšemu videzu in počutju dodajo še stopnje opreme, kot sta FR in xcellence.

Ergonomija v vozilu je pričakovano odlična, instrumentna plošča je pregledna, od prihodnjega leta bo na voljo tudi digitalna instrumentna plošča.

Ker je karoserija za skoraj deset centimetrov višja kot pri ibizi, je opazno prostornejša in zračnejša potniška kabina. Prostora za glavo je več kot dovolj, kakšne posebne damske pričeske ali klobuki se tako zlepa ne bodo dotikali strehe, k prostornosti pa pripomore tudi bolj pokončno postavljeno vetrobransko steklo.

Zadaj je dovolj prostora za odrasle osebe in veliko za otroke, razmeroma velik in prilagodljiv 400-litrski prtljaž­ni prostor pa vase pospravi tudi vse potrebno za aktivni izlet ali družinske počitnice.

Sodobni varnostno-asistenčni sistemi so del njenega DNK

Brez povezljivosti ter sodobnih varnostnih pripomočkov in asistenčnih sistemov niti v aroni ne gre. Tako so prek štirih opremskih paketov (reference, style, FR in xcellence) na voljo osempalčni zaslon na dotik ter povezava z internetom, polnjenje baterije mobilnega telefona olajša enota connectivity box in brezžični polnilni sistem na sredinski konzoli, najbogatejša arona pa se lahko pohvali tudi s prilagodljivimi LED-žarometi.

Vozniku so v pomoč funkcija večnaletnega zaviranja, sistem za opozarjanje na vozila v mrtvem kotu, vstop in zagon motorja brez ključa, pomoč za speljevanje na klancu, vzvratna kamera ter parkirni asistent, ki pomaga pri bočnem in prečnem parkiranju.

Dovolj pestra motorna izbira ...

Pri motorjih in menjalnikih večjih presenečenj ni. Z močjo od 70 do 110 kilovatov (95-150 KM) v različicah TSI in TDI so povzeti od ibize, sredi leta se jim bo pridružil še litrski motor TGI s pogonom na stisnjeni zemeljski plin s 66 kilovati (90 KM). Zahtevnejši kupci bodo posegli po menjalniku DSG, sami pa smo na zavitih cestah skozi Rocafort, Muro in Terrasse bolje preizkusili 115-konjska 1,6-litrski TDI v različici FR ter litrski TSI.

... in zgledne vozne lastnosti

Arona je na cestah v okolici Barcelone delovala kot poživilo. Športna izvedba FR ima namreč podvozje z dvema različnima nastavitvama, voznik pa lahko izbira tudi med več voznimi režimi: med običajnim, varčnim, športnim in nastavljenim po lastnih željah. V zavojih se pelje odlično, brez pretiranega nagibanja, po želji pa tudi urno pospešuje ali umirjeno prede v nizkih vrtljajih. Naj gre za mestne vožnje, vikend izlete ali občasen skok na makadam, živahno in mladostno arono bo marsikdo želel spoznati. K nam prihaja v začetku prihodnjega leta s ceno 14.990 evrov, kolikor bo stala trivaljna bencinska različica 1.0 TSI 70 kW reference.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Fordov paket za racionalne kupce
Avto
AvtoMatej Kačič Fordov paket za racionalne kupce 2

Pet vrat, pet sedežev, štirje metri dolžine, 270-litrski prtljažnik, en motor in en paket opreme za 10.750 evrov – to je Fordov ka+ za 150 nezahtevnih Slovencev.

FINANCE
Članki
7 načel kakovostne dostave
PRO
Članki
ČlankiFinance PRO 7 načel kakovostne dostave (PRO)

Pravi kombi je danes veliko več kot le suhoparen prostor na štirih kolesih za prevoz ljudi in tovora, zato suvereno briše ločnico med gospodarskim in osebnim vozilom.

FINANCE
Avto
Šestnajst milijonov kupcev, pa mu še vedno ni dovolj
Avto
AvtoJanez Kovačič Šestnajst milijonov kupcev, pa mu še vedno ni dovolj 3

Polo je po novem notranje prostornejši in prtljažniško razsežnejši, serijsko precej dobro založen z različnimi asistenčnimi sistemi, pa prvič naprodaj tudi v varianti na stisnjeni zemeljski plin CNG, kar je nekaj povsem drugega kot napol dirkaški GTI.

FINANCE
Avto
Modni plemič, ob katerem zastane dih
Avto
AvtoMatej Kačič Modni plemič, ob katerem zastane dih 13

Audi Q2 s svojo mladostno podobo v urbani džungli postavlja nove trende, z mentaliteto prvakov osvaja predvsem ženska srca, a kaj ko gre njegova cena v razkazovanju vseh plemiških vrlin lahko tudi v nebo.

FINANCE
Avto
Novi VW polo snubi z golfovimi atributi
Avto
AvtoMatej Kačič Novi VW polo snubi z golfovimi atributi 8

Volkswagen polo ima novo podobo, postal je večji, prostornejši in predvsem tehnološko naprednejši, zato še nikoli ni bil tako blizu večjemu golfu. Serijsko dobro opremljena šesta generacija k nam pride oktobra za ceno najmanj 12.500 evrov.

FINANCE
Članki
Na cesti se znajdemo, a cenimo sodobno pomoč in udobje
PRO
Članki
ČlankiMatej Kačič Na cesti se znajdemo, a cenimo sodobno pomoč in udobje (PRO)

Poslovne ali zasebne poti, obiski poslovnih partnerjev v tujini, servis pri stranki, veliko avtocestnih kilometrov … tako ali drugače ste vedno prišli na cilj, res pa je, da skoraj nikoli tako preprosto in varno kot danes

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)