Avto

Kaj slovenski podjetniki menijo o športnih terencev in kaj šef električnih BMW o dizlih

Pretekli teden je prinesel nov paket športnih terencev - oplov crossland X, ki ga je v AMZS centru varne vožnje na Vranskem preizkusilo 24 podjetij, kio stonic in novi BMW X3, ki smo ga eksluzivno preizkusili na Portugalskem. Volkswagen je pri nas predstavil novi polo, Audi pa globalno razkril novi A7. Pogovarjali smo se s šefom BMW i, Dirkom Arnoldom. Na temo elektromobilnosti še zanimivost - šest proizvajalcev je v Londonu nastopilo pod eno streho z namenom promocije nove tehnike.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

27.10.2017 08:24
Čas branja: 3 min

Še pred slabim desetletjem Športnih terencev ni bilo skoraj nikjer, danes pa se prodajajo kot vroče žemljice. Le kaj imajo v sebi, da tako močno privlačijo staro in mlado? Med takšne avtomobile sodi tudi opel crossland X, duhovni naslednik priljubljene, a po obliki enoprostorske merive. Z njim se je na panoramski vožnji po asfaltnih in makadamskih poteh okoli AMZS centra varne vožnje na Vranskem spoznavalo okoli sto voznikov službenih vozil iz 24 slovenskih podjetij.

Intervju z Dirkom Arnoldom, podpredsednikom produktnega menedžmenta BMW - znamke za elektromobilnost BMW i, ki meni, da bo dizel še dolgo ohranil prednosti pred elektriko. Kaj še napoveduje prvi mož podznamke, ki letos dosega 64 odstotno rast prodaje?

Za volanom BMW X3: videz, ki pošteno zavaja. Oblikovno komaj kaj spremenjen novi BMW X3 se izkaže z izjemno vsebino, ki ta uspešni športni terenec dviga na višjo raven. S športnim X3 M40i smo se zapeljali po znanih zavojih, z dizelskim X3 xDrive 30d pa po gozdnih poteh zahodne Portugalske.

Smart ForTwo je genijalno spreten mestni malček, ki v različici cabrio par potnikov hitro in preprosto popelje do sonca in svežega zraka, prikupi pa se tudi z dovolj zmogljivim motorčkom in dvosklopčnim menjalnikom.

Volkswagen polo je po novem notranje prostornejši in prtljažniško razsežnejši, serijsko precej dobro založen z različnimi asistenčnimi sistemi, pa prvič naprodaj tudi v varianti na stisnjeni zemeljski plin CNG, kar je nekaj povsem drugega kot napol dirkaški GTI. Pred kratkim je zapeljal na naš trg, kakšne so cene?

Mazdina koncepta napovedujeta obliko nove generacije modelov te japonske znamke. Ob obliki, ki zažiga, bo pomembno vlogo odigral tudi prvi bencinski motor homogenega kompresijskega vžiga.

Francozi so se s prevzemom nemškega Opla pošteno okrepili. V zadnjem četrtletju je avtomobilski velikan ustvaril 15 milijard evrov prihodkov, kar je 31 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Avtomobilska divizija PSA, brez Opla, pa je v istem obdobju prihodke povečala za 11,6 odstotka, na 8,42 milijarde evrov.

Kia stonic ima stas kompaktnega križanca oziroma športnega terenca, ki verjetno dokazuje, da zmorejo pri južnokorejski Kii hitro in vešče prepoznati evropski okus oziroma potrebe. Kakšne so cene na slovenskem trgu, kakšni načrti distributerja?

Nova porscheja: vrhunski 718 GTS in prvinski 911 carrera T. Nemški Porsche širi ponudbo z dvema novima različicama – 718 boxsterjem in caymanom GTS v najmočnejši različici doslej in prvinsko različico 911 T z manjšo maso in bolj prvinsko izkušnjo.

BMW, Nissan, Renault, VW, Mitsubishi in Kia so v boju za prodor elektromobilnosti samostojen nastop na trgu postavili na stran in se predstavilo pod isto streho salona v Angliji. Namesto posamezne znamke promovirajo elektromobilnost.

Daimler je okrepil prodajo, a manj zaslužil. Nemški proizvajalec je objavil rezultate zadnjega četrtletja, ti pa so pokazali upad dobička. Vanj je zarezal vpoklic vozil zaradi posodobitve programske opreme za zmanjšanje izpustov. Prilagojenega čistega dobička je bilo za 2,2 milijarde evrov, kar je 16 odstotkov manj kot v istem obdobju lani.

Audi je pred avtomobilskem salonom v Los Angelesu razkril podrobnosti o svoje novem štirivratnem kupeju A7. V Ingolstadtu so drugo generacijo A7 sportback tehnološko in oblikovno izpili. Oblika sledi oblikovalnem jeziku največjih Audijev, ki je letos debitirala z novim A8. Od slednjega ima širši in nižji obraz, ki poudarja športnost in agresivnost. Od predhodnika je krajši, notranjost pa je prostornejša.

Uspešen delovni teden vam želim!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Ameriška izkušnja, nemška milijarda in razsipna Tesla
Avto
AvtoMiloš Milač Ameriška izkušnja, nemška milijarda in razsipna Tesla 1

V tem tednu pišem iz Los Angelesa, kjer od nedelje preizkušam kandidate za svetovni avto leta. Med 26 avtomobili je 12 takšnih, ki jih še nismo preizkusili v Evropi, med njimi pa nekaj takšnih, ki na naš trg sploh ne bodo nikoli zapeljali. Iz testnih voženj še zanimiva primerjava kie stinger in audija RS3 sedana. Iz ZDA prihaja tudi Tesla, ki sicer ne želi imeti nič skupnega s klasičnimi proizvajalci. Dejstvo pa je, da ima, vsej prodornosti navkljub, velike finančne težave, saj porabi precej več, kot zasluži. Na slovenski trg sta medtem zapeljala nova BMW X3 in 6 gran turismo, Matej pa se je posvetil fordu kugi in meganu grandcoupeju.

FINANCE
Avto
Korejska limuzina, ki želi v premijskem razredu premešati karte
Avto
AvtoUroš Božin Korejska limuzina, ki želi v premijskem razredu premešati karte 2

Genesis je Hyundai-eva prestižna znamka, ki v premijskem razredu predstavlja cenovno ugodnejšo alternativo Nemcem in že v osnovi ponuja več serijske opreme. Novi genesis G70 je korejsko orožje naperjeno proti BMW serije 3.

FINANCE
Avto
Elektrika, mobilnost in Kitajci v Frankfurtu
Avto
AvtoMiloš Milač Elektrika, mobilnost in Kitajci v Frankfurtu 3

Največja letošnja avtomobilska predstava, salon v Frankfurtu, zelo jasno kaže smernice avtoindustrije. To so elektrika, nadaljnja digitalizacija, povezljivost s pomočjo IT-velikanov in nove oblike mobilnosti.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Šest avtomobilistov pod isto streho za promocijo elektromobilnosti
Avto
AvtoMiloš Milač Šest avtomobilistov pod isto streho za promocijo elektromobilnosti

BMW, Nissan, Renault, VW, Mitsubishi in Kia so v boju za prodor elektromobilnosti samostojen nastop na trgu postavili na stran in se predstavilo pod isto streho salona v Angliji. Namesto posamezne znamke promovirajo elektromobilnost.

FINANCE
Avto
Konec za sanjske številke o porabi, lov na čarovnice in jesenska vročica novosti
Avto
AvtoMiloš Milač Konec za sanjske številke o porabi, lov na čarovnice in jesenska vročica novosti

Debata o dizelskih motorjih se je močno razvnela, resda predvsem v Nemčiji, a največji evropski trg vselej vpliva na druge, tudi na našega. Kaj se dejansko dogaja z dizli, gre le za predvolilni boj ali kaj več? Današnja uvedba novih, bolj realnih, meritev porabe goriva je resničnost, ki ste jo najbrž pričakovali mnogi. Zanimivo bo pogledati, kakšne bodo v prihodnje uradne porabe avtomobilov. Pišemo še o mustangu V8, športniku stare šole, novem VW T-rocu, porscheju cayennu tretje generacije, novi fiesti, mercedes-benzu GLA, kii rio in še marsičem.

FINANCE
Avto
Audi RS3 in kia stinger GT – nemško-korejski športni dvoboj
Avto
AvtoMiloš Milač Audi RS3 in kia stinger GT – nemško-korejski športni dvoboj 9

Kijinega športnega prvenca stingerja 3,3 T-GDI GT 4x4 smo primerjali z audijem RS3 sedanom. Korejec se je izkazal z udobjem, nemec z neulovljivo športnostjo in brutalnostjo.

FINANCE
Prevozi
Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja
PRO
Prevozi
Prevozi
PrevoziRedakcija Prevozi Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja (PRO)

Transport poganjajo stroji, tovornjaki, dostavniki in drugi. V drugačnih konfiguracijah živijo življenje delavcev, denimo na poplavnih območjih Črne na Koroškem, ki smo jo obiskali sredi februarja.