BMW M nove dobe – električen in neavtonomen BMW M nove dobe – električen in neavtonomen Športen, skoraj dirkaški, inteligenten in nič avtonomen – takšen bo BMW M nove dobe.
Severna Afrika postaja nova avtomobilska proizvodna lokacija Severna Afrika postaja nova avtomobilska proizvodna lokacija PSA Peugeot Citroën je ta teden začel proizvodnjo modela 208 v Maroku, kitajski SAIC pa načrtuje gradnjo tovarne v Egiptu
Ford puma: iz kupeja v (tudi hibridni) športni crossover Ford puma: iz kupeja v (tudi hibridni) športni crossover Ford je po 17 letih obudil ime puma. Namesto mini kupeja pa to ime zdaj nosi ne tako mini crossover s precej športnimi geni. Zasuk je podoben kot pri mitsubishiju eclipsu oziroma eclipsu cross.
Tiha mačka za novo poglavje Tiha mačka za novo poglavje Jaguar je s ceno okoli 80 tisoč evrov (brez subvencije) k nam pripeljal atraktivnega križanca i-pace, s katerim ohranja vse “mačje” vrline, a s tišino in drugimi odlikami električnega pogona hkrati obrača nov list papirja.
Kako je Renaultov električni pionir ujel in prehitel prihajajoče tekmece Kako je Renaultov električni pionir ujel in prehitel prihajajoče tekmece Renault zoe je po sedmih letih krepko osvežen. Manj oblikovno, močno pa tehnično. Renaultov električni pionir je dobil dva zmogljiva motorja z 80 ali 99 kilovati ter baterijo zmogljivosti 52 kilovatnih ur z izjemno energijsko gostoto. Tako je zoe odlično pripravljen na jesenski spopad s tekmeci.

Mazdina koncepta, ki razvnemata strasti

Čas branja: 3 min
25.10.2017  23:05
Napovedujeta obliko nove generacije Mazdinih modelov. Ob obliki, ki zažiga, bo pomembno vlogo odigral tudi prvi bencinski motor homogenega kompresijskega vžiga.
Mazdina koncepta, ki razvnemata strasti

Več iz teme:  
Mazda >
Obveščaj me o novih člankih:  
Mazda dodaj

Oblikovni jezik Kodo, ki je v prvi generaciji predvsem z modeli mazda3, CX-3 in 6 osvojil marsikatera srca avtomobilskih privržencev, kot kaže tudi v drugi generaciji ne bo izgubil sape. Na avtomobilskem salonu v Tokiju je Mazda s konceptnima avtomobiloma kai koncept in vision coupe pritegnila veliko pozornosti. Kodo, ki naj bi po besedah Japoncev poosebljal ''dušo gibanja'', v predstavljenih konceptih naznanja smernice razvoja prihajajoče generacije Mazdinih vozil.

Nova mazda3?

Koncept kai namiguje kako bo oblikovana pločevina nove mazde3. Nekoliko zrelejši izraz ohranja zaščitno petkotno masko, ozke žaromete in mišičast videz s poudarjenimi loki koles. Del resnega zadka je difuzor in luči, ki ne skrivajo jeze. V dolžino meri 442 centimetrov, pet centimetrov je daljša medosna razdalja. V notranjosti prevladuje usnje, les in analogni instrumenti v obliki draguljev.

Pod motornim pokrovom bo prvi bencinski motor homogenega kompresijskega vžiga, o katerem smo že pisali v članku: Mazda odkriva globine potenciala motorja z notranjim izgorevanjem. Tehnologija skyactiv-X omogoča, da motor v primerjavi z obstoječimi, porabi od 20 do 30 odstotkov majn goriva, hkrati pa ustvari 10 do 30 odstotkov več navora. Motor skyactiv-X, oblečen v novo obliko mazde3 naj bi v prodajne salone prispel leta 2019.

Skultptura štirivratnega kupeja

Skoraj pet metrov je dolga študija vision coupe, ki po besedah oblikovalcev uteleša zlato razmerje klasičnih proporcev kupejev. Eleganca po japonsko kaže, kako zapeljivo oblikovni jezik Kodo pokrije obliko štirivratnega avtomobila. Izjemno dolg motorni pokrov, nazaj pomaknjena kabina, krivuljasta strešna linija in previsen obraz. Mehke površine brez izboklin, kljuk in črt se raztezajo po vseh straneh avtomobila.

Zadek je zadržan, izstopata le tridimenzionalna žarometa in štirje izpuhi. Minimalistična notranjost je kljub visoki okenski linji zaradi panoramskega strešnega okna svetla. Študija nima vzvratnih ogledal in stoji na kar 22-palčnih platiščih. Pri Mazdi namigujejo, da bi v prihodnje lahko izdelali podoben model. O pogonu ni bilo govora, na rojstvo nove generacije mazde6, katero študija deloma napoveduje, pa bo potrebno počakati do leta 2020.


Več iz teme:  
Mazda >

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novice
Novice Ko ti njegova ekscelenca poišče avtomobilsko razbitino v džungli 1

V nemškem Augsburgu je na ogled edini Mazdin muzej, ki ni na Japonskem, in verjetno tudi edini, kjer zveš kakšno podrobnost, ki je...

AVTO
Testi
Testi Z Miss Universe v objemu Jadranske magistrale

Legendarna Mazda MX-5 je prava Miss Universe, saj je s svojimi čari od leta 1989 zapeljala že prek milijon kupcev. Ker tudi sodobna miata...

AVTO
Testi
Testi Mazda6: v petih letih se je preoblekla kar trikrat 1

Test šestice po drugi prenovi in napoved nove, že tretje prenove poslovne japonke

AVTO
Novosti
Novosti Mazdin dragulj poslej še bolj sijoč

Skozi prste smo spustili novo Mazdo CX-5, ki je le na pogled podobna predhodnici, višjo ceno pa športni terenec upraviči z več kot 700...

TOP JOB
Delavci
Delavci Zakaj ženske zaslužijo manj kot moški in kako bo ukrepal Bruselj 4

Pri evropski komisiji so predstavili akcijski načrt za odpravo plačne vrzeli med spoloma

FINANCE
Članki
Članki Ocena Bruslja: slovenski proračun vsebuje tveganja 3

V danes objavljeni oceni je Bruselj slovenskemu proračunu za 2018 pripel najslabšo od treh možnih ocen, saj meni, da v njem obstajajo...

FINANCE
Članki
Članki Bo novi šengenski sistem pameten ali samo brihten? 2

Ta teden so članice EU potrdile pravno podlago za pametne šengenske meje; sistem bo zaživel predvidoma do leta 2020, pri mejnih...